Civiltörvény - Meghátrál a kormány?

Publikálás dátuma
2017.06.08. 17:58
A Hősök vétója elnevezésű áprilisi tüntetés a civiltörvény ellen, a Hősök terén FOTÓ: Tóth Gergő
Éles vita mellett tárgyalta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a civil szervezeteket ellehetetlenítő, átláthatóságra hivatkozó törvényt, és az ehhez benyújtott módosításokat. Utóbbi javaslat kétharmados támogatást igénylő passzusokat is tartalmaz, ám a testület csütörtöki ülésén az ellenzéki politikusok mindegyike elutasította azt. A testület a törvényt puhító változtatásokat kezdeményezett a civilek javára.

A külföldről támogatott civilek átláthatóságáról szóló javaslaton a testület többek között egy olyan változtatást kezdeményezett, amely szerint nem kell közzétenni a külföldi támogató személyes adatait, ha az általa nyújtott támogatás egy év alatt nem éri el az 500 ezer forintot, fölötte azonban igen. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke ezt azzal indokolta: ennél kevesebb összeggel nem szerezhető befolyás. Megjegyezte, hogy a párttörvényben is ez az összeghatár szerepel a támogatók nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan.   

Egy másik, a testület által elfogadott módosítás elhagyja a törlés lehetőségét, mint a civileket érintő legsúlyosabb szankciót, ha nem teljesítik a törvényben foglaltakat. A jogszabály ehelyett azt mondaná ki, hogy az ügyész az ismételt felhívást követően a civiltörvény szabályainak megfelelően, az arányosság figyelembevételével jár el. 

A külföldről támogatott szervezetek köréből várhatóan könnyebben kerülhetnek ki a szervezetek: már akkor is, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet. A nyilvántartásért felelős miniszternek ekkor haladéktalanul törölni kell az érintett szervezetet a nyilvántartást bemutató honlapról. Az eredeti előterjesztésben három év szerepelt. Kikerül azonban a törvényből az egyszerűsített törlés eljárása. 

A kormány ugyan nem támogatta, de a testület mégis zöld jelzést adott a nemzetiségek bizottsága által kezdeményezett változtatásnak, hogy arról a plenáris ülésen is szavazhassanak a képviselők, Gulyás Gergely azonban megjegyezte: politikai állásfoglalás még nem született a kezdeményezésről, amely a jogszabály hatálya alól - a sportszervezetek és a vallási szervezetek mellett - a nemzetiségieket is mentesítené. 

Élesen bírálta a törvényt az ellenzék

Ez utóbbi változtatással kapcsolatban Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a javaslat nem szolgálja a valódi átláthatóságot, csupán "feketelistázza" a szervezeteket. A független Fodor Gábor is a kormánykritikus szervezetek ellehetetlenítését látta az előterjesztés valódi céljának, a testület szocialista alelnöke, Bárándy Gergely pedig kijelentette: az előterjesztés a putyini civil törvényt vezeti át. A politikus nyomós indokot várt arra, miért mentesítenék a sport- és az egyházi szervezeteket a jogszabály alól. A Jobbik képviselője, Lukács László György úgy látta: a törvényjavaslat szelektál a hazai és a külföldi forrásból támogatott szervezetek átláthatóvá tétele között. 

Gulyás nem érti a "hiszti" okát

Gulyás Gergely, az egyik előterjesztő szerint a javaslat a vádak jelentős részére egyáltalán nem ad alapot, "csupán hisztéria zajlik" miatta, az ugyanis semmi többet nem rögzít, mint az átláthatóság szükségességét a külföldi támogatásokkal kapcsolatban. Kijelentette: a kormány magán kezdte az átláthatóság biztosítását, és minden korábbinál szélesebbé tette a hozzáférést a közérdekű adatokhoz akkor, amikor az alaptörvényben is rögzítették, hogy a közpénz felhasználása közérdekű adat. Rámutatott: az Európai Unióban is elindult egy kezdeményezés arra, hogy a szervezetek, amelyek forrásul több mint 10 százalékát az uniótól kapják, azt tüntessék fel. Kijelentette: ez sem megbélyegző. Hangsúlyozta: a Velencei Bizottság, amely javaslatainak többségét figyelembe vették, az átláthatóság biztosítását legitim célnak tekinti. 

Átment Hadházy kezdeményezése

A burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozásról szóló javaslaton is kezdeményezett változtatásokat a testület. Befogadták például az LMP-s Hadházy Ákos kezdeményezését, amely a többi között pontosítja a választási eljárást érintő módosításokat. A testület ülésén azonban mind a szocialista Bárándy Gergely, mind a jobbikos Gyüre Csaba azon véleményének adott hangot, hogy az előterjesztés csökkenti a pártok közötti esélyegyenlőséget, ezért az szerintük az ellenzéki pártok számára elfogadhatatlan. Mindketten az LMP-től vártak választ arra: támogatják-e az előterjesztést.  Hadházy Ákos (LMP) erre úgy felelt: bár "a legmagasabb szintekről üzengetnek neki", hogy fogadják el a törvényjavaslatot, de mivel a változtatások azon "köszönő viszonyban sincsenek" az általuk kezdeményezettekkel, ezért azt szerinte se szavazhatják meg ellenzékiek.

Szerző
Frissítve: 2017.06.08. 18:23

Már működik Zugló első ivócsapja

Publikálás dátuma
2017.06.08. 15:40

Már működik Zugló első ivócsapja, amit a Thököly út 74. számnál helyeztek üzembe a Fővárosi Vízművek szakemberei. A kerületben összesen 9 olyan ivócsap lesz majd hamarosan, amit tűzcsapból alakítanak át úgy, hogy a csapok közben a tűzoltásra is alkalmasak maradnak - adja hírül a kerület honlapja.


Budapesten, főleg a belvárosban már számos helyen működik ez az egyszerű, de környezettudatos és praktikus megoldás, ami nem csak a helyben lakóknak, hanem a turistáknak, a kerékpárosoknak is ingyenes ivóvíz-vételi lehetőséget biztosít a nyári időszakban. A fővárosi kerületek közül Zuglóban lesz a legtöbb, önkormányzat által biztosított ivócsap: összesen kilenc tűzcsapot szerelnek át a következő hetekben többek között a Thököly úton, az Örs vezér terén, az Egressy úton, az Erzsébet királyné útján, valamint a Vezér utcánál.

Szerző
Témák
Zugló ivócsapok

Lázár Brüsszelre tolta, lesz-e több pénz metrófelújításra

Publikálás dátuma
2017.06.08. 15:23
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. június 1-jén.
Ma is késéssel kezdte Lázár János a 91. Kormányinfót. A kancelláriaminiszter ismerteti a kormány döntéseit. Ami egészen biztosan téma: a 3-as metró felújítása.

Munka, család, biztonság - ez jellemzi majd a 2018-as büdzsé, mondja Lázár. Cél a teljes foglalkoztatottság elérése a piacon létrejött munkahelyek vagy a közmunka révén.

Családbarát országgá akarják tenni Magyarországot, ezért többek között 35 ezer forint havi adókedvezmény jár majd két gyermek után.

2,4 százalékos költségvetési hiányt terveznek 2018-ra 

Néhány tétel:

  • 18-ról 5 százalékra csökken az internet áfája
  • Az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalék lesz  - A kisüzemi sörfőzdék járnak jól, kevesebb adót kell fizetniük 
  • Süli János "paksminiszter" 20 milliárdos keretet kap a bővítéssel kapcsolatos beruházásokra
  • 5 milliárdot kapnak a népművelődési csoportok, ez lesz a Csoóri Sándor Alap

Civiltörvény

A kormány elfogadja a Velencei Bizottság jogi aggályait a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ügyében - jelentette be Lázár. A kormány szerdai ülésén a témában meghallgatta Trócsányi László igazságügyi minisztert, akinek javaslatára a kormány elfogadta a szervezet jogi jellegű javaslatait, míg a politikai szempontú felvetéseit elutasították. 

A kancelláriaminiszter  szerint a Velencei Bizottság nem vonja kétségbe a civiltörvény módosításának legitimitását, vagyis a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, továbbá helyes a különböző szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége.

Újra terítéken a panelek

A kancelláriaminiszter ismét nagyon meggyőzően próbálta megmagyarázni, hogy miért lett ennyire fontos éppen most a panelekben élők jóléte. Közölte: a korábban bejelentett mintaprogram első lépése az épületek műszaki állapotának felmérése lesz, csak ezután döntenek a további lépésekről. Ja, és a kabinet egyeztetni fog a panelekben élőket képviselő szervezetekkel. 

3-as metró

A kormány kész minden segítséget megadni - közölte a miniszter. Vagyis Brüsszellel elfogadtatni a 137 milliárdos támogatást. Kormányzati pénz az nincs, de ezt már Tarlós István is megerősítette délelőtti rendkivüli sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság jóváhagyása kell ahhoz, hogy a kormány a 137 milliárdon felül pénzt adhasson a 3-as metró felújítására. Brüsszel egyelőre nem adott írásos jóváhagyást a beruházás eredeti költségeire sem - közölte Lázár. A miniszter szerint a kormány "normális hangvételű" beszélgetést folytatott Tarlós Istvánnal.

Ingyenes védőoltás

Megírtuk: Nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást. A kormányzati indoklás szerint többek közt azért, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorbanLázár szerint ez egy szakmai vita, a kormány nem tud erről állást foglalni.  

Lex CEU

A tervek szerint Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára június végén tárgyal New York állammal a CEU-ügyében - közölte a miniszter újságírói kérdésre. 

Szerző