Megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea

Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:46
Palya Bea számára a Szent István Bazilika szakrális tere és akusztikája különleges motivációt jelent
Egyszeri és megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea énekesnő, Szokolay Dongó Balázs fúvós és az Európa-szerte koncertező Szent Efrém Férfikar vasárnap este a Szent István Bazilikában. A pravoszláv Pünkösd alkalmából három kontinens (Európa, Ázsia és Afrika) hangzó örökségét elevenítik fel, Bea saját dalaival és kortárs magyar kompozíciókkal kiegészítve.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar Liszt-díjas vezetője a Népszavának elmondta: a 2002-ben alakult kórus a bizánci rítusú keresztény világ vokális zenéjét, elsősorban ősi görög és modern szláv kompozíciókat szólaltat meg, de repertoárjuk az elmúlt években folyamatosan gazdagodott – főleg magyar kórusművekkel, hiszen külföldön ezt is várja tőlük a közönség. Palya Beával tíz éve találkoztak először, amikor a Harmonia terrena című, Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot közösen mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, majd Németországban. A furulyás/klarinétos/szaxofonos, s még számtalan népi fúvós hangszeren játszó Szokolay Dongó Balázzsal is évek óta koncerteznek együtt. Bartók & Folk című közös produkciójuk keretében – ami lemezen is megjelent és nagyszerű kritikákat kapott – az eredeti népzenei környezetbe helyezve mutatták be Bartók összes férfikarát. Bea és Dongó is már tizenöt éve zenésztársak és barátok, de a férfikarral közösen még sohasem léptek színpadra.

A vasárnap esti koncertet a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) című koncertsorozatának keretében rendezik, amelynek ez már a tizenkilencedik előadása. „Amikor a 2011/2012-es szezonban, a Filharmónia akkori igazgatója, Igric György javaslatára elkezdtük, nem hittem volna, hogy ennyire sikeres lesz ez a sorozat, hogy megtöltjük a Bazilikát, hogy világhírű szólisták és együttesek fogadják el a meghívásunkat, s hogy ennyire sokan megszeretik a zenénket” – mondja Bubnó Tamás. A pünkösdi koncert repertoárja különösen sokszínű: a paletta ógörög és ószláv mottetákat, jiddis könyörgést, héber zsoltárt, cseh és bolgár balladát, latin misetételt, hindi vallásos dalt egyaránt magában foglal. Palya Bea is magával hozza új dalait, s emellett kortárs magyar szerzők – Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Szokolay Sándor – alkotásai is felcsendülnek. A koncert után a Szent Efrém Férfikar azonnal Nagy-Britanniába utazik, ahol két koncertet adnak a Benjamin Britten által alapított, patinás Aldeburgh Fesztiválon.

Tervben Norvégia és Izrael
„Inspiráló lesz a Bazilika szakrális tere, akusztikája. És az is, hogy az Efrémmel újra találkozom, férfihangok zengenek körülöttem, hiszen mostanában, a Selymeim című sorozatomban énekesnőkkel dolgozom együtt” – mesélte Palya Bea. A pünkösdi koncert után is számos terv foglalkoztatja.
„Hív a világ, sok nemzetközi felkérést kapok, ősszel Norvégiában, télen Izraelben énekelek, és a jövő évi Selymeim is elfoglalja a gondolataimat. Dalok is születnek bennem, olyan férfi énekes-dalszerzőkkel, zenészekkel, slamerekkel hoz össze a sors, akikkel eddig még nem dolgoztam. Ott van például a Dobban című dal, amelyet Szabó Balázzsal és Saiiddal, valamint a Random trip zenészeivel közösen írtunk. Mindemellett van két másik fontos ’projektem’, a két kislányom, Panni és Lili – imádok velük lenni.”


Info:

Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém Férfikar koncertje

a budapesti Szent István Bazilikában

június 11. 20.00

Elkezdődött a POSZT - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.06.08. 22:34
MTI Fotók: Sóki Tamás
Megkezdődött csütörtökön a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT): a seregszemle a versenyprogram tizennégy előadása mellett számos kísérőrendezvénnyel várja a közönséget június 8. és 17. között a baranyai megyeszékhelyen.  A FŐKÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott: "a POSZT az elmúlt évek során bebizonyította, hogy a színházat csináló és az azt értő, szerető emberek önálló akarata általa vált azzá, ami". A fesztivál erőteljes szakmai közege évről évre megkövetelte magának a művészi függetlenséget, a magas minőségű programot és a fejlődésre lehetőséget adó találkozókat - hangsúlyozta.

A fesztivál idei díszvendége Halász Judit Kossuth-díjas színművész, aki Pécsen kezdte színészi pályafutását, és aki köszöntőjében a találkozót méltatva arról beszélt, hogy a baranyai megyeszékhely nem véletlenül viselhette 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Ráckevei Anna, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja a megnyitón kiemelte, hogy az MMA biztosítja a zsűri tizennégy szakmai elismerésének anyagi forrását, díjanként 250 ezer forintot.

A megnyitón Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

A megnyitót megelőzően a versenyprogramba beválogatott társulatok képviselői lakatot helyeztek el a Janus Pannonius utcában található pécsi lakatfalon. POSZT versenyprogramjában 14 előadás szerepel, amelyeket Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott. A versenyprogram köré szerveződik a több mint 30 előadásnak otthont adó fesztivál, amelyen különböző műfajú darabok láthatók a monodrámáktól kezdve a zenés darabokig.

A kísérőprogramok a belvárosban lesznek, több koncertnek és előadásnak a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ ad otthont. A fesztivál első három napján a művészeti főiskolák, egyetemek előadásait is megtekintheti a közönség, ezek mellett kaszkadőrök és utcaszínházi produkciók is színesítik a programokat a Sétatéren, a Széchenyi téren és a belvárosban.

Szerző

Könyvhét - Kemény kritika az Orbán-kormánynak Závadától

Publikálás dátuma
2017.06.08. 19:53
Závada Pál nyitotta meg a Könyvhetet FOTÓ: Molnár Ádám
Keményen kritizálta az Orbán-kormányt Závada Pál a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó beszédében a Vörösmarty téren.

- Pártállami prés szorításában, egy új autokráciában élünk - így nyitotta meg a könyvhetet Závada Pál Dés László szaxofonszólója után. A József Attila- és Kossuth díjas író kijelentette: nem tehetünk úgy, mintha ez az esemény csak a könyvről és az olvasók miatti örömről szólna. Szerinte az ország “vezérlőjének az lett a rögeszméje, hogy a mi hazánkat összes vidékével és fővárosával, annak minden kerületével, beleértve ezt a teret, rajta e sátrakat, a könyvhéttel együtt elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától.” Hozzátette: a kormány az európai demokratikus normák megtagadásának irányába próbálja fordítani az országot, amit a boszorkányüldözés korába visz vissza.

Az író szerint európai értékrendünk védelmében kell szembeszegülnünk a CEU bezárásával, a civilek bűnszövetséggé nyilvánításával és azzal, hogy online és nyomtatott lapokat zárjanak be, utalva ezzel a Népszabadság bezárására. Megemlítette a sorosozást, a propagandasajtó virágázását és a szegénység növekedését is. Beszédét József Attila Thomas Mann üdvözlése című versének soraival zárta: “fő-e uj méreg, mely közénk hatol - / meddig lesz hely, hol fölolvashatol?” Szerinte ez a könyvhét kérdése is.

A közönség soraiban néhány látogatónak nem tetszett, hogy Závada “elrontotta” az ünnepi hangulatot, miután a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhában az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozott a Váci utcán a Vörösmarty térig. “Szégyelld magad!” , “Ez nem idevaló.” - hallatszott itt-ott a tömegből, de ezen kívül Závada komoly tapsot kapott a beszéde után.

A könyvhetet tavaly Esterházy Péter nyitotta meg - Závada is többször utalt rá nyitóbeszédben -, Kocsis András Sándor, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke pedig bejelentette: az író emléke előtt tisztelegve kezdeményezik, hogy április 14-e, Esterházy születésnapja a magyar próza napja legyen. A próza nagy hangsúlyt kap a könyvhéten is, Vida Gábor, Tóth Krisztina, Rakovszky Zsuzsa, Tompa Andrea, Kemény Zsófi, Nádas Péter, Kácsor Zsolt és Györe Balázs is új könyvvel jelentkezik, de a költészeti termés is jelentős: Erdős Virág, Ágh István, Kovács András Ferenc és Kántor Péter új könyvét is meg lehet vásárolni.

Venni van mit, és ahogy néhány hete a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, olvasókból is tengernyi mennyiségű várható a könyvhéten. Ugyan ez öröm a kiadóknak, habár a könyvóriás Alexandra év eleji bedőlését és a könyvpiacról emiatt hiányzó és számos kis kiadó létét fenyegető körülbelül hárommilliárd forintot a vásárlók nem fogják visszahozni.

A könyvhét, az először 1929-ben megrendezett, így az egyik legtartósabb magyar kulturális esemény igazán pénteken és hétvégén indul a budapesti és a vidéki helyszíneken. Vasárnapig azok a külföldi turisták, akik a füstölt csülökért vagy a népi hímzéses ajándéktárgyakért mennek a Vörösmarty térre, nagyot fognak csalódni. De csak ők. Závada beszéde ugyanis már izgalmas nyitás. A kiállás pedig sosem ünneprontás.