koncert;Palya Bea;Szent István Bazilika;Szokolay Dongó Balázs;

2017-06-09 07:46:00

Megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea

Egyszeri és megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea énekesnő, Szokolay Dongó Balázs fúvós és az Európa-szerte koncertező Szent Efrém Férfikar vasárnap este a Szent István Bazilikában. A pravoszláv Pünkösd alkalmából három kontinens (Európa, Ázsia és Afrika) hangzó örökségét elevenítik fel, Bea saját dalaival és kortárs magyar kompozíciókkal kiegészítve.

Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar Liszt-díjas vezetője a Népszavának elmondta: a 2002-ben alakult kórus a bizánci rítusú keresztény világ vokális zenéjét, elsősorban ősi görög és modern szláv kompozíciókat szólaltat meg, de repertoárjuk az elmúlt években folyamatosan gazdagodott – főleg magyar kórusművekkel, hiszen külföldön ezt is várja tőlük a közönség. Palya Beával tíz éve találkoztak először, amikor a Harmonia terrena című, Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot közösen mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, majd Németországban. A furulyás/klarinétos/szaxofonos, s még számtalan népi fúvós hangszeren játszó Szokolay Dongó Balázzsal is évek óta koncerteznek együtt. Bartók & Folk című közös produkciójuk keretében – ami lemezen is megjelent és nagyszerű kritikákat kapott – az eredeti népzenei környezetbe helyezve mutatták be Bartók összes férfikarát. Bea és Dongó is már tizenöt éve zenésztársak és barátok, de a férfikarral közösen még sohasem léptek színpadra.

A vasárnap esti koncertet a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) című koncertsorozatának keretében rendezik, amelynek ez már a tizenkilencedik előadása. „Amikor a 2011/2012-es szezonban, a Filharmónia akkori igazgatója, Igric György javaslatára elkezdtük, nem hittem volna, hogy ennyire sikeres lesz ez a sorozat, hogy megtöltjük a Bazilikát, hogy világhírű szólisták és együttesek fogadják el a meghívásunkat, s hogy ennyire sokan megszeretik a zenénket” – mondja Bubnó Tamás. A pünkösdi koncert repertoárja különösen sokszínű: a paletta ógörög és ószláv mottetákat, jiddis könyörgést, héber zsoltárt, cseh és bolgár balladát, latin misetételt, hindi vallásos dalt egyaránt magában foglal. Palya Bea is magával hozza új dalait, s emellett kortárs magyar szerzők – Dukay Barnabás, Jeney Zoltán, Szokolay Sándor – alkotásai is felcsendülnek. A koncert után a Szent Efrém Férfikar azonnal Nagy-Britanniába utazik, ahol két koncertet adnak a Benjamin Britten által alapított, patinás Aldeburgh Fesztiválon.

Tervben Norvégia és Izrael
„Inspiráló lesz a Bazilika szakrális tere, akusztikája. És az is, hogy az Efrémmel újra találkozom, férfihangok zengenek körülöttem, hiszen mostanában, a Selymeim című sorozatomban énekesnőkkel dolgozom együtt” – mesélte Palya Bea. A pünkösdi koncert után is számos terv foglalkoztatja.
„Hív a világ, sok nemzetközi felkérést kapok, ősszel Norvégiában, télen Izraelben énekelek, és a jövő évi Selymeim is elfoglalja a gondolataimat. Dalok is születnek bennem, olyan férfi énekes-dalszerzőkkel, zenészekkel, slamerekkel hoz össze a sors, akikkel eddig még nem dolgoztam. Ott van például a Dobban című dal, amelyet Szabó Balázzsal és Saiiddal, valamint a Random trip zenészeivel közösen írtunk. Mindemellett van két másik fontos ’projektem’, a két kislányom, Panni és Lili – imádok velük lenni.”


Info:

Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém Férfikar koncertje

a budapesti Szent István Bazilikában

június 11. 20.00