Könyvhét - Kemény kritika az Orbán-kormánynak Závadától

Publikálás dátuma
2017.06.08. 19:53
Závada Pál nyitotta meg a Könyvhetet FOTÓ: Molnár Ádám
Keményen kritizálta az Orbán-kormányt Závada Pál a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó beszédében a Vörösmarty téren.

- Pártállami prés szorításában, egy új autokráciában élünk - így nyitotta meg a könyvhetet Závada Pál Dés László szaxofonszólója után. A József Attila- és Kossuth díjas író kijelentette: nem tehetünk úgy, mintha ez az esemény csak a könyvről és az olvasók miatti örömről szólna. Szerinte az ország “vezérlőjének az lett a rögeszméje, hogy a mi hazánkat összes vidékével és fővárosával, annak minden kerületével, beleértve ezt a teret, rajta e sátrakat, a könyvhéttel együtt elfordítja választott irányától és közösségétől, Európától.” Hozzátette: a kormány az európai demokratikus normák megtagadásának irányába próbálja fordítani az országot, amit a boszorkányüldözés korába visz vissza.

Az író szerint európai értékrendünk védelmében kell szembeszegülnünk a CEU bezárásával, a civilek bűnszövetséggé nyilvánításával és azzal, hogy online és nyomtatott lapokat zárjanak be, utalva ezzel a Népszabadság bezárására. Megemlítette a sorosozást, a propagandasajtó virágázását és a szegénység növekedését is. Beszédét József Attila Thomas Mann üdvözlése című versének soraival zárta: “fő-e uj méreg, mely közénk hatol - / meddig lesz hely, hol fölolvashatol?” Szerinte ez a könyvhét kérdése is.

A közönség soraiban néhány látogatónak nem tetszett, hogy Závada “elrontotta” az ünnepi hangulatot, miután a Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhában az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozott a Váci utcán a Vörösmarty térig. “Szégyelld magad!” , “Ez nem idevaló.” - hallatszott itt-ott a tömegből, de ezen kívül Závada komoly tapsot kapott a beszéde után.

A könyvhetet tavaly Esterházy Péter nyitotta meg - Závada is többször utalt rá nyitóbeszédben -, Kocsis András Sándor, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke pedig bejelentette: az író emléke előtt tisztelegve kezdeményezik, hogy április 14-e, Esterházy születésnapja a magyar próza napja legyen. A próza nagy hangsúlyt kap a könyvhéten is, Vida Gábor, Tóth Krisztina, Rakovszky Zsuzsa, Tompa Andrea, Kemény Zsófi, Nádas Péter, Kácsor Zsolt és Györe Balázs is új könyvvel jelentkezik, de a költészeti termés is jelentős: Erdős Virág, Ágh István, Kovács András Ferenc és Kántor Péter új könyvét is meg lehet vásárolni.

Venni van mit, és ahogy néhány hete a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, olvasókból is tengernyi mennyiségű várható a könyvhéten. Ugyan ez öröm a kiadóknak, habár a könyvóriás Alexandra év eleji bedőlését és a könyvpiacról emiatt hiányzó és számos kis kiadó létét fenyegető körülbelül hárommilliárd forintot a vásárlók nem fogják visszahozni.

A könyvhét, az először 1929-ben megrendezett, így az egyik legtartósabb magyar kulturális esemény igazán pénteken és hétvégén indul a budapesti és a vidéki helyszíneken. Vasárnapig azok a külföldi turisták, akik a füstölt csülökért vagy a népi hímzéses ajándéktárgyakért mennek a Vörösmarty térre, nagyot fognak csalódni. De csak ők. Závada beszéde ugyanis már izgalmas nyitás. A kiállás pedig sosem ünneprontás.

Esterházy Péterre emlékeztek a Könyvhét megnyitóján

Európa kultúrája a miénk, és a mi kultúránk Európáé - fogalmazott a 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat megnyitó Závada Pál író a Vörösmarty téren, Budapesten.  A megnyitón a tavaly elhunyt Kossuth-díjas íróról zenével emlékezett meg Dés László, akivel Esterházy Péter tavaly együtt tartotta a megnyitó beszédet.

A HVG Facebook-oldalán közvetítette a Könyvhét megnyitóját:

Závada Pál a megnyitón arról beszélt: az utóbbi évtizedekben "nem volt szokás kételkedni, még kevésbé ezzel nyíltan szembehelyezkedni". József Attilát idézve hozzáfűzte: az, hogy "fő-e új méreg, mely közénk hatol - meddig lesz hely, hol fölolvashatol?", manapság szerinte nagyon is kérdése a könyvhétnek.

Kocsis András Sándor, a könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke bejelentette: kezdeményezik, hogy Esterházy Péter születésnapja, április 14. legyen a magyar próza napja.

Szerző

Megalakult Berlinben az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet

A német szövetségi kormány, az Európa Tanács és a Soros György vezette Open Society Foundations támogtásával létrejött intézmény célja, hogy erősödjék a legnagyobb európai kisebbség, a 12 milliós roma közösség sokszínű művészetének és kultúrájának "láthatósága" - emelte ki a német külügyminisztériumban tartott megnyitó ünnepségen Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős kormánymegbízott, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az ERIAC vezetője, Junghaus Tímea magyar roma művészettörténész rámutatott: az európai roma képzőművészek közgyűjteményekben őrzött alkotásai közül csupán minden tízezredik szerepel az adott intézmény állandó kiállításán. Ez önmagában is mutatja, hogy bőven lesz tennivalója a berlini székhelyű intézetnek, amely a romák önkifejezését szolgáló kezdeményezések csomópontjaként kíván működni - tette hozzá.

Michael Roth, a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere beszédében hangsúlyozta, hogy Európa túl sokáig elfeledte, vagy akár el is hanyagolta a roma kultúra kiemelkedő hozzájárulását a kontinens kulturális örökségéhez, a cigányellenesség, a romák hátrányos megkülönböztetése és kirekesztése pedig még most is szerte Európában "túl sok helyen" jellemző.

Az ERIAC azért is fontos, mert nem a többségi társadalom által a roma közösségnek nyújtott támogatásként, hanem a roma közösség kezdeményezésére, hosszú ideje folytatott törekvéseinek eredményeként jön létre. Éppen ez az a megközelítés, amelyre liberális és szabad társadalmaknak alapozniuk kell - mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa. Az ERIAC egyben hozzájárulás ahhoz az Európához, amelyet meg kell védenünk a populizmus erősödése és a nacionalizmushoz való visszafordulás közepette - tette hozzá Michael Roth. Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára aláhúzta, hogy az ERIAC a támogató partnerekkel együttműködésében, de teljes mértékben függetlenül működik majd.

Romani Rose, a Német Szintik és Romák Szövetségének elnöke kiemelte: a német szövetségi kormány kiállása az ERIAC mellett jelzés a többi európai kormánynak, hogy végre ismerjék el a romákat egyenjogú állampolgárként, és éppen úgy lépjenek fel a gyakran erőszakos cigányellenességgel szemben, mint az antiszemitizmus ellen. Soros György beszédében hangsúlyozta, hogy az ERIAC hozzájárul a "büszke roma önazonosság" kifejlődéséhez, ami elengedhetetlen a nemcsak a romákat, hanem mindenkit, a "nyitott társadalom" egészét fenyegető és "mélyen gyökerező romaellenesség és rasszizmus" meghaladásához.

Az ERIAC a tervek szerint a kezdeti időszakban évi mintegy 600 ezer eurós költségvetéssel működik majd, ebből 200 ezer eurót az Európa Tanács, további 200 ezer eurót pedig az Open Society Foundations biztosít, a fennmaradó részt pedig további támogatók, szponzorok bevonásával teremtik elő. Az intézet várhatóan szeptemberben kezdi meg működését. Irányítói romák lesznek, de nem romák közreműködésére is számítanak munkatársként, partnerként és támogatóként.

Junghaus Tímea, aki az első két évre nyerte el pályázaton az intézet vezetését, az MTI-nek elmondta: az ERIAC arra törekszik, hogy nemzeti hálózatokat alakítson ki az európai országokban működő roma kulturális és művészeti kezdeményezések, programok, intézmények összefogásával, és négy területre összpontosít. Az első az akadémiai - egyetemi, kutatóintézeti - élet megszervezése a doktori diplomával rendelkező roma értelmiségiek bevonásával. A második a roma holokauszt emlékezetének ápolása, a harmadik a roma kulturális és művészeti élet ösztönzése, a negyedik pedig a már működő intézmények, kezdeményezések, civil szervezetek nemzetközi "láthatóságának" erősítése.

Ha minden a tervek szerint alakul, az ERIAC-ról néhány éven belül "mindenki tudja majd, hogy óriási roma hálózattal" és adatbázissal rendelkezik, és "formálja a romákról szóló akadémiai diskurzust". Továbbá mindenki az ERIAC-hoz fordul, akinek szakértői tanácsra vagy információra van szüksége a tudománytól egészen a legkisebb kulturális rendezvényig - tette hozzá. Mindez azt jelenti, hogy "az ERIAC az a hely, ahol a romák hozzájárulása a nemzeti kultúrákhoz a leginkább látható lesz" - mondta Junghaus Tímea.

Szerző