Tízezerbe kerülhet, ha bírálják a NATO-t

Montenegróban magas pénzbüntetést - minimum 3 ezer, de akár 10 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak arra, aki az Észak-atlanti Szövetség Szervezetét, azaz a NATO-t kigúnyolja – jelentette a „Vijesti” című lap a délszláv állam büntetőtörvénykönyvének egyik cikkelye alapján. 

A jogszabály kimondja, hogy büntetés jár annak, aki bármely nemzetközi szervezen köszörüli a nyelvét. A tudományos, irodalmi vagy művészi jellegű, „komoly” bírálat azonban nem büntetendő. Sem a politikusok bíráló nyilatkozatait, sem a kritikus újságcikkeket nem szankcionálják. Pénzbírság szabható ki ugyanakkor arra is, aki Montenegróval diplomáciai kapcsolatban álló külföldi államon gúnyolódik. A Human Rights Action emberi jogi szervezet hét éve próbálkozik, hogy ezt a cikkelyt kiszedjék a montenegrói BTK cikkelyei közül, eddig sikertelenül.

Szerző

Még mindig nincs vége - Újabb milliárd a vizes vb-re

Az EU-s közbeszerzési értesítő június 8-i számában két szerződés is megjelent a heteken belül kezdődő úszó-világbajnoksággal kapcsolatban – fedezte fel az Átlátszó.

A Hajós Alfréd uszoda felújítására nettó 870,29 millió forintot szánnak. A sporteseményt szervező Bp2017 Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos tenderét három ajánlattevő közül a BO-TO Bau Kft. nyerte. Ez az a cég, amely szintén a vizes vb-re 935 millió forintért újítja fel a margitszigeti Casino épületét. A Hajós Alfréd uszoda renoválásának keretében bővítik a lelátókat, és kialakítanak egy ideiglenes vízilabdamedencét, valamint egy média- és gyalogos hidat is.

A Duna Arénába nettó 80 millió forintért vásárolnak irodabútorokat. A közbeszerzést még márciusban nyerte meg a Vatner Kft., az eredeti összege nettó 559,45 millió forint volt. Ezt most 80 millióval megemelik, mert a Bp2017 Kft. tájékoztatása szerint az alapszerződés megkötésekor még nem számoltak a Duna Aréna eszköz- és bútorzatigényével, így az alapszerződés az arra vonatkozó igényeket nem tartalmazza. A nyilvánosságra hozott szerződések összköltsége jelenleg
nettó 102,5 milliárd forint.

Szerző

Alaposan helyreteszi a kormányt vakcinaügyben a gyártó

Publikálás dátuma
2017.06.09. 09:37
Illusztrációk/Thinkstock
Hamis biztonságérzetről és tisztázatlan klinikai hatékonyságról hablatyol a kormány, minden szakmai megalapozottság nélkül egy olyan kérdésben, ami valóban az állampolgárok biztonságát veszélyezteti, és ami ellen semmiféle kerítés nem adhat védelmet. Csak az oltás. Igaz, nem szűnik meg, ám ingyenes sem lesz, vagyis továbbra is csak egyesek engedhetik meg maguknak, hogy védjék a gyerekeiket - írtuk tegnap  a kormányzati válaszon felmérgedve. De mérges lett a szakmaiatlan indoklástól, felelőtlen hozzáállástól a Klubrádió reggeli műsorában megszólaltatott orvos is, most pedig megjött a gyártó válasza a kormány indokaira.  Nem teszik zsebre.

Európa több országában már a kötelező védőoltási program része

Számos szakmai tévedés és pontatlanság van a Miniszterelnökség álláspontjában a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B baktérium elleni vakcinával kapcsolatban – állítja közleményében a vakcina gyártója, a GlaxoSmithKline Kft. Szerintük az oltás hatékony és Európa több országában már a kötelező védőoltási program része. Mint emlékezetes: a betegségben minap meghalt hevesi csecsemő története okán kérdezte a sajtó, köztük a Népszava is a kormányzatot, hogy miért nem kaphat támogatást a B törzs kórokozója elleni oltóanyag. A válaszuk szerint: az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás. A B típusú Meningococcus elleni vakcinák törzs-specifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet. Bár egyetlen gyermek megbetegedése és elvesztése is sok, Magyarországon nincs ilyen járványveszély. Ha a B-típusú kórokozó elleni oltást is általánosan elérhetővé tettük volna, a szülőkben és akár az ellátókban is hamis biztonságérzetet alakítottunk volna ki. Ez a betegség időbeni felismerését és kezelését veszélyezteti tovább növelve a betegség által okozott szövődmények számát beleértve a halálozás növekedését is”

Ezzel szemben a gyártó azt állítja: nem igaz, hogy a vakcina nem elég hatékony. Sőt az Egyesült Királyságban és Írországban a vakcina már a nemzeti oltási rend része. Olaszországban, ahol a kormányzat kampányt indított a védőoltásokkal szembeni hamis állítások ellen, szintén napirenden van a vakcina kötelezővé tétele. Ausztria több tartományában állami támogatás jár a védőoltáshoz. Szakmai vélemények alapján a vakcina Magyarországon is könnyedén beilleszthető a kötelező oltások sorába.

Őket teszik kockára: a leginkább veszélyeztetett korcsoportok az 1 évesnél fiatalabb csecsemők, az 1–5 év közötti gyermekek, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek 

Mint írják: a meningococcus baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés rendkívül gyors lefolyású, súlyos betegségek. A fertőzés következményei életveszélyesek: a betegség számos esetben még ma is halállal végződik – még orvosi ellátás mellett is. A fertőzésből minden tizedik beteg súlyos maradványtünetekkel gyógyul. A fertőzést túlélő 5 betegből legalább egynek pedig fizikai, mentális vagy pszichológiai rendellenességekkel kell együtt élnie további élete során. A leginkább veszélyeztetett korcsoportok az 1 évesnél fiatalabb csecsemők, az 1–5 év közötti gyermekek, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek. A meningococcus okozta invazív betegség évente 1,2 millió embert érint világszerte, 135 ezren pedig belehalnak a fertőzésbe.

Magyarországon a 2015-ben a jelentett esetek háromnegyedét, illetve a halállal végződő esetek 67 százalékát a meningococcus B típusa okozta, 2015-ben minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe. A B típusú meningococcus ellen Európában már két oltóanyagot is törzskönyveztek. A GSK által gyártott Bexsero már csecsemőkorban is adható. A B baktériumtípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztésének hátterében több évtizedes kutatómunka, illetve a reverz vakcinológia technológiájának megalkotása áll. Európában 15 év kutatás és fejlesztés után 2013-ban engedélyezték a Bexsero vakcina bevezetését. A vakcina hatásosságát számos nemzetközi kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá, illetve már a valós életben történő felhasználásáról is jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre, hiszen 2013 óta már több mint 35 országban engedélyezték, és mostanra több millió adagot használtak fel belőle.

Elmaradt a kormány egy brossúrával,  évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett, ma már nem korszerű vakcinákra hivatkozik

Hozzátették: mint minden védőoltás, a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina is kiválthat oltási reakciót vagy oltást követő nemkívánatos eseményt. Az egyik ilyen lehetséges reakció a két nap alatt elmúló lázas állapot, ez - a kormányzati válaszban állítottakkal szemben - egyáltalán nem befolyásolja az életkorhoz kötött védőoltások beadásának rendjét. Ugyancsak téves és félrevezető az az állítás, miszerint „a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.” Ez az állítás az évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett, ma már nem korszerű vakcinákra volt igaz.

Végül megjegyzik: a GSK kiemelten fontosnak tartja a védőoltásokba vetett bizalom erősítését, a félrevezető állítások elleni fellépést, és továbbra is támogatja a kormányzat azon szándékát, hogy újabb védőoltásokkal bővítse a nemzeti védőoltási programot.

Szerző