Jobboldali plakátháború

Publikálás dátuma
2017.06.10 07:01
Nem tűri más plakátjait a Fidesz FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Ha kormánypárti politikus, például Farkas Flórián kerül súlyos korrupciógyanúba, a Fidesz-KDNP előszeretettel hivatkozik az ártatlanság vélelmére. Más esetekben kevésbé működik a jogérzékenység. A kereszténydemokrata Hollik Istvánnak egy újságcikk elegendő volt ahhoz, hogy megállapítsa: milliárdos méreteket ölthet a „Jobbik-Simicska korrupció”.

A Magyar Idők írt arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított Simicska Lajos plakátcégeinél. A lap szerint a szóban forgó cégek lényegesen kevesebb hirdetési felületet vallottak be annál, amennyit a Jobbik rendelkezésére bocsátották.

Az adóhatóság csupán annyit közölt, hogy „közérdekű bejelentés” alapján „egy reklámpiaci gazdálkodó” ellen folyik büntetőeljárás. Simicska környezetében – ahogyan azt a Népszavának is megerősítették – úgy tudják, hogy az adóhatóság csak általános vizsgálatot végez náluk. Állítják, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adtak le a NAV-nak. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a „fideszes lakájmédia” találgatásaira reagálva tételesen közzétette, hogy pártja melyik hónapban mennyi plakáthelyet bérelt.

Korábban Kósa Lajos fideszes frakcióvezető vádolta azzal a Jobbikot, hogy ingyen vagy nagyon alacsony áron kap plakáthelyeket Simicska cégeitől. Lapunk a Fidesztől és a Miniszterelnöki Kabinetirodától is tájékoztatást kért arról, a kormány igénybe vett-e, illetve milyen mértékben vett igénybe ingyenes vagy kedvezményes hirdetési lehetőséget. Több mint egy hónapja nem kapunk választ.

Közben a Fidesz a kampányidőszakon kívül betiltaná a politikai plakátokat. Az elmúlt hét év tapasztalatai alapján okkal gyanakodhatunk rá, hogy valamilyen trükköt kell keresni a háttérben. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az is lehetséges, hogy annyira el kívánják szigetelni a kiábrándult választókat a politikától, hogy a Fidesz tényleg hajlandó lemondani a kampányidőszak előtti plakátolásról.

A szándék egyértelműen az – mondta László Róbert a Népszavának –, hogy a Fidesz gyengítse a Jobbikot és a sok plakáthellyel rendelkező Simicska Lajost. A benyújtott javaslat ugyanakkor valóban önkorlátozó intézkedéseket tartalmaz a kormány számára, és elméletileg azt sem teszi lehetővé, hogy a Fidesz kiszervezze a plakátkampányt például a Civil Összefogás Fórum (CÖF) vagy a Fidelitas részére. Hisz az előterjesztés úgy szól, hogy minden plakát kihelyezése tilos lenne, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására.

Előfordulhat, persze, hogy az utolsó pillanatokban változik a szöveg. Ha mégis így marad, László Róbert akkor is él a gyanúperrel, hogy a kormány megtalálja azt a jogi kiskaput, amellyel felmenti magát a korlátozás alól; de az, hogy hogyan, egyelőre nem világos. Megint más kérdés – tette hozzá –, hogy egy demokráciában mennyiben van létjogosultsága ilyen általános érvényű plakáttilalomnak.

Szerző
2017.06.10 07:01

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17