Jobboldali plakátháború

Publikálás dátuma
2017.06.10 07:01
Nem tűri más plakátjait a Fidesz FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Ha kormánypárti politikus, például Farkas Flórián kerül súlyos korrupciógyanúba, a Fidesz-KDNP előszeretettel hivatkozik az ártatlanság vélelmére. Más esetekben kevésbé működik a jogérzékenység. A kereszténydemokrata Hollik Istvánnak egy újságcikk elegendő volt ahhoz, hogy megállapítsa: milliárdos méreteket ölthet a „Jobbik-Simicska korrupció”.

A Magyar Idők írt arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított Simicska Lajos plakátcégeinél. A lap szerint a szóban forgó cégek lényegesen kevesebb hirdetési felületet vallottak be annál, amennyit a Jobbik rendelkezésére bocsátották.

Az adóhatóság csupán annyit közölt, hogy „közérdekű bejelentés” alapján „egy reklámpiaci gazdálkodó” ellen folyik büntetőeljárás. Simicska környezetében – ahogyan azt a Népszavának is megerősítették – úgy tudják, hogy az adóhatóság csak általános vizsgálatot végez náluk. Állítják, hogy a valóságnak megfelelő adatokat adtak le a NAV-nak. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a „fideszes lakájmédia” találgatásaira reagálva tételesen közzétette, hogy pártja melyik hónapban mennyi plakáthelyet bérelt.

Korábban Kósa Lajos fideszes frakcióvezető vádolta azzal a Jobbikot, hogy ingyen vagy nagyon alacsony áron kap plakáthelyeket Simicska cégeitől. Lapunk a Fidesztől és a Miniszterelnöki Kabinetirodától is tájékoztatást kért arról, a kormány igénybe vett-e, illetve milyen mértékben vett igénybe ingyenes vagy kedvezményes hirdetési lehetőséget. Több mint egy hónapja nem kapunk választ.

Közben a Fidesz a kampányidőszakon kívül betiltaná a politikai plakátokat. Az elmúlt hét év tapasztalatai alapján okkal gyanakodhatunk rá, hogy valamilyen trükköt kell keresni a háttérben. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az is lehetséges, hogy annyira el kívánják szigetelni a kiábrándult választókat a politikától, hogy a Fidesz tényleg hajlandó lemondani a kampányidőszak előtti plakátolásról.

A szándék egyértelműen az – mondta László Róbert a Népszavának –, hogy a Fidesz gyengítse a Jobbikot és a sok plakáthellyel rendelkező Simicska Lajost. A benyújtott javaslat ugyanakkor valóban önkorlátozó intézkedéseket tartalmaz a kormány számára, és elméletileg azt sem teszi lehetővé, hogy a Fidesz kiszervezze a plakátkampányt például a Civil Összefogás Fórum (CÖF) vagy a Fidelitas részére. Hisz az előterjesztés úgy szól, hogy minden plakát kihelyezése tilos lenne, ami alkalmas a választói akarat befolyásolására.

Előfordulhat, persze, hogy az utolsó pillanatokban változik a szöveg. Ha mégis így marad, László Róbert akkor is él a gyanúperrel, hogy a kormány megtalálja azt a jogi kiskaput, amellyel felmenti magát a korlátozás alól; de az, hogy hogyan, egyelőre nem világos. Megint más kérdés – tette hozzá –, hogy egy demokráciában mennyiben van létjogosultsága ilyen általános érvényű plakáttilalomnak.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

A bérekről is megállapodott a Suzuki a dolgozókkal - 18%-os emelés jön

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:41
Ellenzéki demonstráció az esztergomi Suzukinál
Fotó: Vajda József
A felek a pénteki tárgyalások eredményeként az Üzemi Tanács által javasolt minden pontban – 2019-es bérek, éves bónusz, béren kívüli juttatások – végleges megállapodásra jutottak.
Minden pontban megegyezett egymással a vállalat és az Üzemi Tanács - olvasható a Magyar Suzuki Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mint írják, a december óta tartó tárgyalások alapját az Üzemi Tanács által benyújtott javaslat képezte, amely a bérfejlesztésre és a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló béren kívüli juttatásokra vonatkozott.

"Az Üzemi Tanáccsal folytatott eredményes egyeztetéseknek köszönhetően, a 2019. évi bérfejlesztésről szóló végleges megállapodás szerint
az alapbéremelés mértéke átlagosan 18 százalék a direkt dolgozók esetében. A múlt évben a direkt dolgozók átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt.
Így tehát a vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen több mint 30%-os bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében" - áll a közleményben. A cég bejelentése alapján az újonnan megszületett megállapodáson felül a Magyar Suzuki további juttatásokat biztosít dolgozói számára, mint például a jelenléti pótlék, fix műszakpótlék, üzemi meleg étkezés, ingyenes buszjárat, temetési és házasságkötési támogatás, gyermekszületési támogatás és törzsgárda jutalom.