Előfizetés

Brit választások - Politikai káosz jöhet

Politikai káoszt okozhat a brit választási eredmény - mondta Gálik Zoltán egyetemi docens egy televízióműsorban.

A docens szerint az előrehozott választások eredményeként kiszámíthatatlanná vált a belpolitikai és az uniós helyzet is. 

Emlékeztetett, Theresa May miniszterelnök éppen a pártja pozíciójának megerősítése miatt jelentette be az előrehozott választásokat, és cél volt az is, hogy nagyobb felhatalmazást kapjon a Brexit kapcsán.

Mint mondta, egy normál politikai időszakban néhány száz törvényt kellene csak külső koalíciós partner segítségével megszavazni a parlamentben, de abban a helyzetben, amibe Nagy-Britannia a Brexit miatt került, akár tízezer jogszabályról is szó lehet.

Gálik Zoltán valószínűnek látja, hogy a konzervatív párt a Brexit-tárgyalások megkezdése után lemondatja Theresa Mayt.

Terror Londonban - Sokkal nagyobb merényletre készültek

Publikálás dátuma
2017.06.10. 11:22
Az áldozatok egyik "emlékhelye". FOTÓ: Getty Images, Jack Taylor
A London hídi iszlamista merénylők egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a gázoláshoz, de nem sikerült nekik. Az általuk végül használt gépjárműben gyújtóbombákat helyeztek el, hogy bevessék a késeléses ámokfutásuk után. Ezt közölte péntek késő este a brit főváros terrorelhárítási vezetője - írja a 24.hu.

Az egyik terrorista egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni, de nem tudott érte megfelelően fizetni, így beérték egy kisebb Renault-val. A másik fontos körülmény, hogy a támadókat a rendőrség még a késeléses ámokfutásuk közben agyonlőtte, ezért nem tudták használni a teherautóba tett gyújtóbombákat.

Dean Haydon terrorelháírási parancsnok újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy bár az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként, nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott – mondta.

Trump együttműködést ígér Maynek

Donald Trump amerikai elnök pénteken gratulált választási győzelméhez és együttműködést ígért Theresa May brit miniszterelnöknek az elkövetkező években.

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház bejelentése szerint Trump telefonon beszélt az Egyesült Királyság régi-új kormányfőjével.

A közlemény szerint az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság "különleges viszonyban" áll egymással.

Az amerikai State Department (külügyminisztérium) közleményben fejezte ki jókívánságait, leszögezve: Washington "tiszteletben tartja a brit szavazók döntését", és számít a további együttműködésre Theresa Mayjel. A külügyminisztérium szintén kiemelte a két ország közötti megkülönböztetett viszonyt, leszögezve, hogy ez továbbra is az amerikai kül- és biztonságpolitika alapja. A kommüniké utal arra is, hogy Theresa May az Egyesült Államok "rendíthetetlenül hűséges" szövetségese.

A külföldi vezetők közül Theresa May volt az első, aki Donald Trump elnöki beiktatása után a Fehér Ház vendége volt.