Előfizetés

Vízum nélkül jöhetnek az ukrán állampolgárok

Publikálás dátuma
2017.06.11. 10:50
Az első percekben még nem volt nagy forgalom Záhonynál. MTI Fotó: Balázs Attila
Vasárnap nulla órakor életbe lépett az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentessége, ezentúl vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba Ukrajna biometrikus útlevéllel rendelkező állampolgárai.

A biometrikus úti okmánnyal az ukrán állampolgárok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban - az Egyesült Királyság és Írország kivételével - turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A vízummentesség, amelyet Ukrajnában nagy várakozás előzött meg, jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Az utóbbi országonként változó nagyságú, de Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A vízummentesség mindazonáltal nem teszi lehetővé az ukrán állampolgárok számára a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket. A szabad utazás azonban lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor otthon munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az adott EU-tagállamba.

A jelekből ítélve sok ukrán készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, mivel az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki.

Köszöntik az első belépőket. MTI Fotó: Balázs Attila

Köszöntik az első belépőket. MTI Fotó: Balázs Attila

Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A négy uniós tagállammal határos ukrajnai megyében azonban mindössze 12 határátkelőhely található. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint még további 19-re lenne szükség a zavartalan forgalom biztosításához.

Az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének fontosságát jelzi, hogy vasárnap Kárpátaljára látogat Petro Porosenko ukrán elnök, aki Ungváron találkozik szlovák kollégájával, Andrej Kiskával, és a tervek szerint együtt lépik át jelképesen az európai uniós ukrán-szlovák határt.

Európa erőt mutat

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2017.06.11. 10:18
Sebastian Kurz előadása a fórumon. A szerző felvételei.
Az ijedtség néha jót tesz: a Brexit és Donald Trump összekovácsolta az uniót, amely már nem tart a széteséstől, sőt, a továbblépés lehetőségét keresi.

Európának nem szabad másra támaszkodnia, magának kell erőssé, magabiztossá és egységessé válnia, hogy polgárai közel érezzék magukhoz egymást és az uniós intézményeket. Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai kormányzó szavai jól tükrözik a göttweigi bencés apátságban immár 22. alkalommal megrendezett Wachaui Európa Fórum hangulatát. A kétnapos ausztriai konferenciára nem a siránkozás és a pesszimizmus, hanem a friss európai választási eredmények nyomán a teendők számba vétele, a remény és a józan derűlátás volt a jellemző. Talán azért is, mert a felszólalókat házigazdaként bemutató Paul Lendvai kivételével ezúttal csak a hallgatóságban akadtak magyarok.

Magyarország finoman fogalmazva is kimarad az európai folyamatok fő sodrából. Ha szóba kerül, akkor is rendre negatív példaként. Mikl-Leitner is rosszallóan említette, hogy akadnak politikusok, akik egyenesen vissza akarnak térni a nemzetállamok Európájához. A európai intézményekkel szemben tapasztalható szkepszist kihasználva az uniót hibáztatják minden ellentétért, legyen szó az idősekről és fiatalokról, a tehetősekről és a szegényekről, a városról és a vidékről, az alacsony iskolázottságúakról és az elitről. Osztrák belügyminiszterként, mint mondta, tanúja volt, hogy egyes tagállamok kivonták magukat a probléma kezeléséből, és úgy vélték, hogy az legyen a többiek gondja. Bár az osztrák kerítésépítés végül szükséges és jogos volt, nem ez volt a legjobb megoldás - az a közös európai cselekvés lett volna.

Sebastian Kurz külügyminiszter, az osztrák politika meredeken ívelő pályájú és még mindig csak 30 éves csillaga leszögezte, hogy az európai béke és jólét alapja a szabadság. Ezért meg kell akadályozni a demokrácia leépülését, mondta a konzervatív Néppárt elnöke.

Ugyanebben a szellemben beszélt Johannes Hahn, az EU szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa is, aki emlékeztetett rá, hogy globális méretekben még a legnagyobb uniós tagállam is kicsi : a 80 milliós Németország is csupán a világ népességének nem egészen egy százalékát és a megtermelt javak négy százalékát adja. Javasolta, hogy minden európai uniós ország diákjait utaztassák el Brüsszelbe, hogy megismerkedjenek az uniós intézményekkel.

Az európai ügyekkel és a régióközpont együttműködéssel foglalkozó bajor államminiszter, Berta Merk szerint Donald Trump célja az Egyesült Államok megerősítése és Európa meggyengítése. Az utóbbit illetően azonban kudarcot vallott, Európa ma erősebb és egységesebb, a klímaegyezmény és a kereskedelmi tárgyalások ügye mozgósította az európai polgárokat. Mint a brit választási részvételben is látszik, éppen a legfiatalabb nemzedék a leginkább Európa-párti.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azt mondta, Oroszország nélkül nincs európai béke, de Moszkvának ehhez tartania kell magát nemzetközi kötelezettségeihez. Oroszország földrajzilag ugyan Európa része, de Kijevben, Bécsben vagy Berlinben nincsenek Sztálin szobrok, amelyekhez az emberek naponta virágot visznek - érzékeltette a mentalitásbeli különbséget. A vasárnaptól érvényes vízummentes utazás kapcsán igyekezett megnyugtatni a hallgatóságot: a donyeckiek nem akarnak Alsó-Ausztriába költözni, inkább a Donyec medencét változtatnák át osztrák mintára.

Ivica Dacsics, a szintén az Európai Unióba vágyakozó Szerbia külügyminisztere és ideiglenes kormányfője szerint Európára belülről leselkedik a legnagyobb veszély, de, tréfált, egyelőre nincs ok aggodalomra. Úgyse tud szétesni a szövetség, amíg ők nem lépnek be.

Ukrajna Európa bűvkörében

A magyar határon ünnepli az uniós vízummentességet Pavlo Klimkin. Ukrajna külügyminisztere szombaton Ausztriában, a 22. Wachaui Európa Fórumon nyilatkozott a Népszavának.

Pavlo Klimkin

Pavlo Klimkin

- Hogyan érinti az ukránok mindennapjait és a hangulatukat, hogy vasárnaptól nincs szükségük vízumra az Európai Unióba való belépéshez?

- Ami a hangulatot illeti, arra már a lehetőség híre is jótékonyan hatott. Maga a vízummentesség egy kicsit megkésett, a folyamat nem volt túl gyors, de nekünk nem is technikai okokból fontos a lépés. A szabadságot jelenti, azt, hogy Európa részének tekintenek minket. Alapvető gesztus, azt jelzi, hogy egy szinten vagyunk a kontinens többi részével, látják a reformjainkat, az eltökéltségünket, és megbíznak bennünk. Ugyanez a helyzet a társulási szerződéssel is, amely még a július 30-i EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt életbe lép. Úgyhogy igazi európai hullámot élünk meg, amely számomra arról szól, hogy Ukrajna visszakerül oda, ahová tartozik. Nem csak földrajzi értelemben vagyunk európaiak, hanem történelmünk, mentalitásunk, a demokrácia és a jogállamiság melletti és elkötelezettségünk okán is.

-E két utóbbi területen sok bírálatot is kapnak.

- Persze, hiszen a posztszovjet térségből indultunk, és még sok a tennivalónk. De mostantól kezdve már nem fordulhatunk vissza.

- Miben más ez a vasárnap, mint a többi?

- Nem vagyok ünneplős alkat, de most ünnepelek. Olyan gyerekekkel megyünk át Magyarországra, akiknek a szülei a Donyecki medencében harcolnak. A biometrikus adataikat tartalmazó útleveleikkel először fognak vízummentesen átmenni a határon. Minden politikus szereti a szimbolizmust, de ez most kivételesen jó jelkép, hiszen a dolog a gyerekekről, az ő jövőjükről szól. Arról, hogy nincs szükség külön engedélyre, fogod magad, és elindulhatsz egyenesen előre, és annyira juthatsz, amennyire csak futja az erődből.

- Az európai vízummentesség megkönnyíti vagy megnehezíti kapcsolatukat Oroszországgal?

- Ez nem igazán releváns kérdés. Oroszország nem fog felhagyni Ukrajna destabilizálásával akkor sem, ha vízummentességet kapunk és akkor sem, ha életbe lép a társulási szerződés, vagy ha beadjuk a felvételi kérelmünket az EU-ba. Erősnek kell lennünk, ami a demokráciánk fenntarthatóságát illeti, és ebben Magyarország nagyon fontos partnerünk. Szomszédunk is, és sok magyar él Ukrajnában, úgyhogy nekünk ez sokat jelent.

Topon van a HM - Nem jön semmiféle katonai konvoj

Publikálás dátuma
2017.06.10. 19:27
FOTÓ: Molnár Ádám
A korábbi információkkal ellentétben mégsem vonul át katonai konvoj Magyarországon - közölte a Honvédelmi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Korábban azt közölték, a Saber Guardian 2017 néven nagyszabású nemzetközi gyakorlatsorozat miatt katonai konvoj halad át Magyarországon vasárnap és hétfőn.