Koszovó - Megőrizte vezető pozícióját a legnagyobb párt

A korábban Hashim Thaci elnök vezette, jobbközép Koszovói Demokrata Párt (PDK) és koalíciós partnerei nyerték meg a vasárnap tartott parlamenti választást a Klan Kosova nevű televízió honlapján közzétett exit poll-eredmények szerint.

A Klan Kosova felmérése szerint a PDK, valamint a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) koalíciója a voksok 40,5 százalékát szerezte meg, így várhatóan Ramush Haradinaj, az eddig ellenzékből politizáló AAK elnöke lehet az új kormányfő.

Az exit poll szerint a második helyen az önállóan indult, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett 29,9 százalékkal, míg a szavazóknak csupán a 27,2 százaléka voksolt az eddigi miniszterelnök, Isa Mustafa vezette koalícióra, amelyet a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt alkot.

A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében ötszázalékos a parlamenti bejutási küszöb, míg koalíciók esetében hétszázalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20 nekik fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 a szerb kisebbséget illeti meg.

Szerző

Trump megijedt? - Halasztaná nagy-britanniai látogatását

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint Donald Trump amerikai elnök egyelőre nem kíván eleget tenni a nagy-britanniai állami látogatásra szóló meghívásnak. A Fehár Ház cáfolatot adott ki.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át II. Erzsébet királynő nevében januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után, és az amerikai elnök el is fogadta az invitálást - emlékeztet az MTI. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Az udvar évente legfeljebb egy vagy két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás.

A The Guardian című baloldali brit lap online kiadásán vasárnap megjelent értesülés szerint azonban Trump néhány hete felhívta Theresa Mayt, és közölte vele, hogy addig nem utazik Londonba, amíg a brit közvélemény nem támogatja nagy-britanniai látogatását. A lap meg nem nevezett Downing Street-i forrása szerint - aki állítólag jelen volt Theresa May irodájában a telefonbeszélgetés idején - az amerikai elnök kijelentette azt is, hogy nem szeretné nagyszabású tiltakozó demonstrációk közepette lebonyolítani nagy-britanniai állami látogatását. Számos brit társadalmi szervezet már jelezte, hogy tömegdemonstrációkat szervez Trump látogatásának idejére. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján a látogatás tervének bejelentése után megjelent egy felhívás, amelynek kezdeményezői szerint Trumpot nem szabad állami látogatásra meghívni, mivel ez "kínos helyzetbe hozná" II. Erzsébet királynőt. A petíció szerint az amerikai elnököt "a nőkkel szembeni, alaposan dokumentált gyűlölete és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa". A petíciót 1,86 millióan írták alá.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. A londoni parlament alsóháza február 20-án tárgyalt is a kezdeményezésről, de a képviselők csak véleményt nyilváníthattak az ügyről, az állami látogatásra szóló meghívás visszavonására nem kötelezhették a kormányt. A kormány a vita után be is jelentette, hogy a meghívást nem vonják vissza, tekintettel az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerének fontosságára.

A Downing Street szóvivője a The Guardian értesülésére reagálva vasárnap csak annyit közölt, hogy a kormány nem kommentál "magánbeszélgetések tartalmával kapcsolatos találgatásokat", azt azonban nem cáfolta, hogy volt ilyen beszélgetés Trump és May között. A szóvivő hozzátette, hogy a meghívással kapcsolatos tervekben nincs változás.
Az amerikai elnök londoni állami látogatásának időpontját még nem jelentették be hivatalosan.

Cáfol a Fehér Ház

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője cáfolta, és "hamis hírnek" minősítette, hogy Trump elnök jelezte volna Theresa May brit miniszterelnöknek látogatása elhalasztását.  Vasárnap délután egy másik szóvivő, Raj Shah már jelezte, hogy Trump elnök és May kormányfő ugyan beszélt egymással telefonon, de a vizit elnapolása szóba sem került. Aznap este Sean Spicer szóvivő megerősítette, hogy az elnök londoni látogatása nem marad el.

Szerző
Frissítve: 2017.06.12. 10:31

Ellenzéki "provokációkra" számítanak Moszkvában

A moszkvai rendőrség arra számít, hogy provokációk kísérhetik a hétfőre meghirdetett ellenzéki korrupcióellenes tüntetést.

Az orosz belügyminisztérium moszkvai főparancsnokságának vasárnapi közleménye szerint nem kizárt, hogy a megmozduláson álarcos emberek megpróbálnak könnygáztámadást végrehajtani. A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a jogsértésekre "keményen" fog reagálni, és felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonság szavatolása egyebek között a szervezők kötelessége is. A hatóságok Moszkvában széles körben fogják alkalmazni az arcfelismerésre alkalmas biztonsági videórendszert.

Június 12. Oroszország napja, amelynek keretében egyedül Moszkvában több mint 120 hivatalos rendezvényt tartanak majd. Erre a munkaszüneti napra hirdette meg a második országos korrupcióellenes megmozdulást Alekszej Navalnij ellenzéki politikus.

Mivel az orosz főváros hatóságai a központban nem engedélyezték a tüntetést, azt - miként a Szergej Szobjanyin polgármester városfelújítási tervei elleni tiltakozásokat - a Szaharov sugárúton fogják megtartani. Az önkormányzat megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

A hivatal szerint a kivetítők torlódást okozhatnak, a szervezők feltételezése szerint viszont a hatalom így akarja megakadályozni, hogy a helyszínen is bemutassák Navalnijnak a világhálóra március elején feltöltött videóját, amely súlyos, több mint 1 milliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. Ennek nyomán az ellenzéki vlogger kezdeményezésére március 26-án 84 településen követelték kisebb-nagyobb rendezvényeken az ügy kivizsgálását.

Ez volt a legjelentősebb ellenzéki megmozdulás a parlamenti választásokat követő, 2011-2012-es tiltakozási hullámok óta.
A március végi, engedély nélkül megtartott, a szervezők szerint 30, a rendőrség szerint 8 ezres moszkvai tüntetés során több mint ezer embert vettek őrizetbe. Hat ember ellen vádat emeltek hivatalos személy elleni erőszak miatt, kettőjük ügyében elmarasztaló ítélet született.

A szervezők bejelentése szerint hétfőn több mint 200 orosz településen készül ellenzéki megmozdulás. Szentpéterváron akár összetűzésre is lehet számítani, mert a tüntetők nem fogadják el, hogy az önkormányzat kiutasította őket a belvárosból.

Moszkvában a Nyezaviszimaja Gazeta napilap szerint a tiltakozáshoz csatlakozik a Mihail Hodorkovszkij emigráns ellenzéki politikus alapította Nyílt Oroszország mozgalom, az úgynevezett Leválthatatlan Ezred akcióval. Ennek keretében a részvevők - a háborúban elesettekről és a veteránokról megemlékező Halhatatlan Ezred-menet mintájára - a putyini vezetés kulcsszereplőinek portréival terveznek felvonulni. Az ellenzéki pártok közül a Jabloko nem vesz részt a Navalnij kezdeményezte országos akcióban, a Parnasz tagjai pedig egyénileg jelenhetnek meg azon.

A 41 éves Navalnij, aki bejelentette, hogy indulni kíván a jövő évi elnökválasztáson, videóüzenetben szólította fel az oroszokat, köztük a fiatalokat és a diákokat - a március 26-i országos tüntetés legnépesebb csoportját -, hogy vonuljanak az utcára.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont egy májusi felmérése szerint Navalnij mind az összlakosság, mind a biztos választók körében 2 százalékos támogatottsággal bír. A 2013-ban sikkasztás miatt elítélt politikusnak a per újratárgyalása során a múlt hónapban elutasították a fellebbezését, ami miatt elvileg elesett az elnökjelöltség lehetőségétől. Ennek ellenére, noha a választási küzdelem hivatalosan még el sem kezdődött, 65 régióban már 77 kampányközpontot sikerült létrehoznia.
Az ügy ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) elé kerül, amely korábban jogsértőnek minősítette az oroszországi eljárást.

Navalnij május végén első fokon elvesztette az ellene Aliser Uszmanov milliárdos által indított rágalmazási pert. Az ellenzéki politikus híressé vált videójában, dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy Uszmanov, más orosz oligarchákkal együtt, jelentős adományokat juttatott egy de facto Medvegyev által felügyelt jótékonysági alapnak, a Goszszocprojektnek.

Szerző