Menekültügy - Nem elég a többség döntése a V4-ek szerint

A menekültek átirányításáról ne miniszteri szinten, az Európai Unió Tanácsában döntsenek, hanem magasabb, állam- és kormányfői szinten, az Európai Tanács hozzon egyhangú határozatot - ezt sürgető közös nyilatkozatot fogadtak el hétfőn Varsóban a visegrádi országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) belügyminiszterei.

Pintér Sándor belügyminiszter a találkozót követően leszögezte: a migrációs válság kezelését illetően az Európai Unióban (EU) "áttörés még nincs", mindazonáltal "odafigyelnek az V4-ek véleményére, és egyre inkább figyelembe veszik, hogy a realitásokhoz kell igazodni". A júliusban kezdődő soros magyar V4-elnökség idején Budapest "azokhoz az elvekhez fog ragaszkodni, amelyeket közösen dolgoztunk ki" - tette hozzá.

A június végéig tartó lengyel elnökségről szólva Pintér kiemelte: ennek során a V4-ek a migrációs válság kezelésében nem értettek egyet az EU-val, "egyértelművé tették, hogy mindenekelőtt a hatályban lévő szerződéseket kell betartani".

A schengeni szerződés előírásairól szólva - melyek értelmében meg kell védeni az övezet külső határait - leszögezte: Magyarország részéről "nemcsak jogi álláspontról volt szó, hanem gyakorlati kivitelezésről is". Utalt Magyarország déli határának védelmére, és megköszönte a többi V4-tagországnak az ebben nyújtott segítséget.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter ismertette a találkozón elfogadott közös nyilatkozatot. Ebben a miniszterek arra szólítják fel országaik kormányfőit, hogy szorgalmazzák Donald Tusknál, az Európai Tanács elnökénél a menekültek elosztására vonatkozó döntéshozatali gyakorlat módosítását. "Ilyen fontos ügyben, mely országaink biztonságára vonatkozik, nem dönthet a többség, hanem konszenzussal kell határozatokat hozni" - hangsúlyozta Blaszczak.

Blaszczak egységesnek minősítette a V4-ek álláspontját a migrációs válság kezelését illetően. Az uniós menekültelosztási mechanizmus nem hatékony, újabb migrációs hullámokat idéz elő - állapította meg.

Azokra a sajtóértesülésekre reagálva, melyek szerint az Európai Bizottság már ezen a héten kötelezettségszegési eljárást indítana azon uniós tagállamok ellen, amelyek eddig nem fogadtak be migránsokat a kötelező kvóta keretében, Blaszczak elmondta: a V4-ek "tudatában vannak annak, hogy az EB különféle fenyegetésekhez folyamadott, de szolidárisak egymással". "Úgy látjuk, hogy az EB-nek nincs igaza" - szögezte le, alaptalannak minősítve a brüsszeli testület által kilátásba helyezett büntetéseket.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter úgy értékelte: amennyiben elindul a kötelezettségszegési eljárás - melyet abszurdnak minősített - a visegrádi országok lakosainak számára ez "egy okkal több lesz arra, hogy komolytalannak tartsák az uniós politikát". Felidézte: a V4-ek aktívak voltak a külső humanitárius segítségnyújtásban, a külső határok védelmében. Kifogásolta, hogy a kvótába nem számítják be azokat a keresztény menekülteket, akiket Csehország korábban önként befogadott.

Robert Kalinák szlovák kormányfőhelyettes és belügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a soros lengyel elnökség alatt a V4-ek "jobban összefogtak, mint bármikor korábban". Ami pedig a menekültelosztási mechanizmust illeti, "az idő megmutatta, hogy a V4-ek álláspontja nagyon fontos" az EU-n belül - szögezte le.

Szerző

Ideiglenes határellenőrzés Németországban

Egy hónapra visszaállítják az ellenőrzést Németország valamennyi határszakaszán a G20-csoport júliusi csúcstalálkozója miatt.

Az ellenőrzés a schengeni belső határ valamennyi németországi szárazföldi, légi és vízi szakaszát érinti és közlekedési fennakadásokkal járhat - közölte a szövetségi belügyminisztérium. A július 12-ig tartó ellenőrzés nem állandó, hanem "helyzetfüggő" lesz, célja a "potenciális erőszakoskodók" beutazásának megakadályozása, hogy zavartalan legyen a csúcstalálkozó. A tárca felhívta a figyelmet, hogy csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet átlépni a német határt. A legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, valamint az EU-t mint intézményt összefogó G20-csoport csúcstalálkozóját július 7-én és 8-án tartják Hamburgban.

Szerző

Több száz ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn Oroszország városaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken.

A demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info adatai szerint Moszkvában 121, Szentpéterváron pedig 137 embert vezetett el a rendőrség. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Mahacskalában Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Röviddel a moszkvai megmozdulás kezdete előtt a rendőrök saját otthonának lépcsőházában vették őrizetbe Navalnijt. A hivatalos közlemény szerint a politikus tüntetésszervezés szabályainak megszegése és a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt indult eljárás.

A történtekről esőként Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A Tverszkaja utcán, ahol a hatóságok előzetesen nagy erőket vontak össze, a rendőrök feltartóztattak mintegy ezer embert, akik a Kreml felé próbáltak meg vonulni. A helyszínen paprikasprayt is bevetettek.

A Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak az orosz fővárosban működő irodáiban lekapcsolták az áramot.

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul a YouTube-on, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást. Az ellenzéki blogger arra hivatkozott, a moszkvai hatóságok megakadályozták, hogy az eredeti helyszínen, a Szaharov sugárúton a szervezők által felkért szolgáltatók színpadot emeljenek és felszereljék a hangosítást.

Az orosz főváros hatóságai előzetesen "provokációnak" minősítették a megmozdulásnak a belvárosba történő áthelyezését és kemény fellépést helyezett kilátásba Moszkva központja az Oroszország napja elnevezésű ünnep alkalmából több látogatott esemény helyszíne.

Vlagyimir Csernyikov, a moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztályának szóvivője előzetesen az Eho Moszkvi rádiónak kijelentette, hogy a rendőrség a Tverszkaján nem fogja akadályozni azoknak az ellenzékieknek a vonulását, akik plakátok és jelszavak nélkül érkeznek oda.

A hétfői szentpétervári megmozduláson ellenzéki becslés szerint mintegy 10 ezren vettek részt. Az orosz fővárosban egyébként, mintegy ezer fő részvételével tüntetés kezdődött az eredetileg meghirdetett helyszínen, a Szaharov sugárúton is.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

Szerző