Új áruházat nyitott, és online árusításba kezd az Ikea

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:20
Népszava fotó/Vajda József
Új Ikea áruház nyilt tegnap, a fővárosban immár a harmadik. Tavaly a fél ország megfordult a svéd lánc már itt lévő, a piac negyedét uraló egységeiben.

A svéd bútorkereskedő harmadik magyarországi, soroksári áruházának tegnapi megnyitóján volt minden, mint a búcsúban. Meghatottságból fakadó könnyek, vásárlói szelfik tucatjai, „váratlanul" előrántott dolgozói fleshmob, faültetés, és persze nagykövet. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete ráadásul olyan beszédet produkált, amely után a cég anyavállalatánál is igen elégedetten csaptak volna a levegőbe. Szavai szerint az Ikea Svédország legjobb részeit és az élet legjobb pillanatait jelenti (amúgy maga a betűszó kifejtve Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd - Kamprad az alapító, aki a dél-svédországi Elmtaryd farmon nőtt fel, amely közigazgatásilag Agunnaryd településhez tartozik).

Tavaly a vállalat két hazai üzletében fél Magyarország megfordult: 5 millió látogatójuk volt, és 3 millióan vásároltak is.

Ennek fényében aligha meglepő, hogy a cég jókora növekedést produkált: az árbevétel a 2016. augusztusával záruló üzleti évben 53,8 milliárd forintra szökött fel, ami 14,5 százalékos fejlődés. (Egy vásárló egyébként alkalmanként, átlagosan 16-17 ezer forintot hagy a kasszában.) Ez a svéd bútorforgalmazó anyavállalatánál is említésre méltó teljesítmény. Magyarország ugyanis az IKEA globális hálózatán belül a harmadik legnagyobb növekedést érte el.

Hogy a soroksári áruház ezt mennyivel dobhatja meg, arról Varga-Nagy Eszter, az Ikea Magyarország PR felelőse csupán annyit jegyzett meg: erről majd augusztusban, az üzleti év végén tudnak eredményeket mondani. A nyár végén induló országos online értékesítési szolgáltatásukkal kapcsolatban azonban közölte, a rendszeren és különösen a versenyképes árazás kialakításán még dolgoznak, ám reményeik szerint az új értékesítési csatorna 4 százalékos részesedést tud elérni a teljes éves forgalomban. A szolgáltatás elérhetőségét firtató kérdésünkre úgy reagált, az online értékesítéssel valóban szeretnék teljes egészében lefedni az országot.

Ha ez valóban megvalósul azzal az Ikea, amúgy is meghatározó hazai piaci súlya érdemben tovább növekedhet. Felvetésünkre, hogy a társaság jelenleg a hazai bútor és lakberendezési eszközök piacából mennyit hasít ki Varga-Nagy Eszter pontos választ nem tudott adni. Ezt azzal magyarázta, hogy például a KSH által gyűjtött lakberendezési eszközök között bőven akad olyan, amit a svéd társaság nem forgalmaz, miután távol esik a profiljuktól. Annyit jegyzett meg, hogy 25-30 százalék közötti részesedésükkel piacvezetőnek mondanák magukat.

Kérdésünkre, hogy a magyar beszállítók ehhez milyen mértékben járulnak hozzá, még hozzávetőleges adatot sem adott. Ennek oka – fejtegette –, hogy a Sopronban van a Ikea Industry Magyarország Kft., amely számos terméket elsősorban konyhabútorokat és polcrendszereket gyárt. Ezeket azonban nemcsak Magyarországra, hanem globálisan szállítják, amiből természetesen hozzájuk is jut. Annyi még hozzátett, az Ikea Industry-n túl mintegy két tucatnyi magyar vállalkozás van, amelyik kisebb-nagyobb elemeket szállít a forgalmazott termékekhez. Megjegyezte, hogy az élelmiszer üzletágukban a honi beszállítók aránya igen magas, ám konkrét arányokat itt sem közölt.

Témák
online IKEA

Bátor a magyar, de halandó

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:16

Kormányzati bátorságként értékelte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt, hogy most először készült az egészségügyi rendszer teljesítményéről szóló mintegy 1100 oldalas értékelés.

Még egyetlenegy kormány sem szedte össze, hogy pontosan mi a helyzet: hogyan működik az ellátórendszer, milyen betegségek szedik leginkább az áldozatokat. Most viszont megvan, és két év múlva meg lehet nézni, hogy hova jutottunk. Megtette-e az egészségpolitika azokat a lépéseket amelyektől az emberek hosszabban és jobb egészségben élhetnek, azaz, hogy a dolgok jobb irányt vettek-e – mondta az államtitkár a minap nyilvánosságra került dokumentumról, melynek adatai két napja rémisztgetik a hírfogyasztókat.

A hazai egészségügy teljesítményét elemző dokumentum az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával sok száz ember munkájával készült. Ebben sorra veszi azokat a tényeket, ami miatt a halálozási és megbetegedési rangsorokban az unió lemaradói közé sorolják a magyarokat. Az adatok sokkolók. A 65 éves koruk előtt meghalt embereknek több mint fele ma is élhetne, ha időben születnek megfelelő pénzügyi, népegészségügyi döntések, köztük olyanok is, melyek életmódváltásra ösztönözték volna az embereket. Egy év alatt több mint 17 és fél ezer embert menthetett volna meg az, ha időben orvoshoz kerül, és további 18 ezer halála lett volna megelőzhető megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal, az életmód, a társadalmi-gazdasági helyzet és a környezeti tényezők megváltoztatásával.

Ónodi-Szűcs Zoltán óva intett mindenkit, hogy a teljesítményértékelés egyes adatait kiragadja. Mint mondta: az elemezésben szereplő megállapítások csak összefüggéseikkel, a folyamatok egyéb körülményeivel együtt értelmezhetőek.

Szerző

Blokád alatt az Auróra - Este tízkor csaptak le a rendőrök

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:09
Népszava fotó/Tóth Gergő
Biztosak lehetünk abban, hogy a magyar rendőrség nem az Aurórában végrehajtott akciójával fog előhozakodni, ha minden idők legnagyobb drogfogásával szeretne dicsekedni.

Biciklit toló édesanya lép ki két kisgyerekkel a kapun, váltásként másik anya érkezik a kislányával. Bár még csak a délutáni órákban vagyunk, nem pont így képzelünk el egy tipikus drogtanyát. A VIII. kerületi Auróra több egyszerű kocsmánál: civil szervezeteket befogadó közösségi térként, koncertek, előadások és vitafórumok helyszíneként, alternatív kezdeményezéseket felkaroló létesítményként is működik. A rendőrök szombat este, nem sokkal tíz óra előtt szállták meg a helyet.

Előzőleg két civilruhás fényképezte a vendégeket, főleg azokat, akikről feltételezték, hogy „szert” használnak – idézi fel a történteket Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. A rendőrök aztán katasztrófavédelmisekkel és önkormányzati alkalmazottakkal kiegészülve jöttek, nagyjából harmincan voltak. Mindenkit igazoltattak, mindenkinek a ruházatát átvizsgálták. Minden négyzetcentimétert átkutattak drogkereső kutyákkal: „blokád alá vették a házat, se ki, se be”.

A rendőrök lakossági bejelentésekkel indokolták a razziát, hol droghasználatra, hol hangoskodásra hivatkoztak. Az intézkedés 14 órán keresztül tartott. Lukács Áron szerint 117 embert igazoltattak,15 huszonéves fiatalt állították elő. Az akciót a Zengető fesztivál estéjére időzítették. A rendezvény a kender, egy régi magyar haszonnövény mai alkalmazásának lehetőségeiről szólt. A rendőrség nagy mennyiségű, illegális drognak nem minősülő kendert is lefoglalt.

Az előállított fiatalok mindegyikénél házkutatást tartottak. „Tudomásunk van olyan esetről, hogy valakinél semmit nem találtak, ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak” – mondja Lukács. A nagyszabású razzia eredménye pár tabletta és némi „kábítószergyanús növényi anyag”. A police.hu-ra feltett rendőrségi videó tanúsága szerint az egy embernél talált legnagyobb mennyiség sem ért el a 2 grammot. Olybá tűnik, hogy a magyarországi kábítószerszerpiacot egyelőre nem érte végzetes csapás.

Az Auróra nem titkoltan ellenzéki hely. Elég csak körülnézni. A kétfarkú kutyapárt matricáin kívül (az egyik éppen témába vág: „Marilizáljuk a legahuánát!”) láthatunk a miniszterelnököt kevéssé hízelgő szövegkörnyezetben említő üzeneteket is. Ilyen például egy fekete-fehér felirat: „Éljen a CEU, éljen a TASZ, Orbán Viktor hülye f…”.

Kérdésünkre, hogy a razziának lehetnek-e politikai okai, Lukács Áron diplomatikusan válaszolt: „Súlyos lenne azt állítani, hogy a rendőrség a katasztrófavédelemmel és az önkormányzattal összefogva politikailag motivált akciót hajt végre”.

Furcsaságok azonban akadnak bőven – teszi hozzá. Ha valaki kicsit is képben van, tudja, hogy a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek szinte bármelyikében lényegesen nagyobb fogás reményében akciózhatna a rendőrség. (Hasonló érvelt Juhász Péter, az Együtt elnöke is, aki kinyilvánította szolidaritását az Aurórával. A Belügyminisztérium reagálása: „a magyar rendőrség képes arra, hogy Juhász segítsége nélkül felelősen eldöntse, milyen intézkedésekre van szükség állampolgáraink biztonsága érdekében”.)

Panasz és együttműködés
A belső udvarral rendelkező Auróra tavaly az épület melletti volt parkolóban is kerthelyiséget nyitott. Előtte egyeztettek a szomszédos házak lakóival. Kéréseiket akceptálva a kerthelyiség csak este tízig van nyitva, nagyobb rendezvényeken biztonsági őröket alkalmaznak, a vendégeket feliratok kérik, hogy legyenek tekintettel a lakókra – sorolja Lukács Áron. Ezzel együtt vannak panaszok, és elmondása szerint is előfordul, hogy a vendégek nem a megfelelő módon viselkednek. Fontosnak tartja, hogy az Auróra a környékbeliek által is használt közösségi hely legyen: „mindent elkövetünk, hogy megszüntessük a konfliktusokat és jó együttműködést alakítsunk ki a lakókkal”.

Lukács mindenképpen aránytalannak tartja a fellépést, már csak azért is, mert – amennyire a rendőrségtől kapott információkból kihámozható – az akció költsége meghaladta a félmillió forintot. Ehhez képest egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni. Pedig a hatóságok elsődleges célja elvileg nem a fogyasztók lekapcsolása, hanem a terjesztői hálózatok felszámolása lenne.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsman már csaknem tíz évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a hasonló típusú „drograzziákat”. A TASZ ingyenes jogi segítséget nyújt az Aurórában előállított fiataloknak.

Főhadiszállás
Miközben a kormány a CEU ellen folytat hadjáratot, Nick Griffin, egy hírhedt brit fajvédő az Aurórát nevezte a „Soros-birodalom” magyarországi főhadiszállásának egy budapesti szélsőjobboldali konferencián. Ezen felbuzdulva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai plakátokat ragasztgattak ki a bejárathoz, emblémákat festettek a járdára. Utóbbiak még mindig láthatók: az aurórások nem pazaroltak energiát arra, hogy eltüntessék azokat.Szerző