Blokád alatt az Auróra - Este tízkor csaptak le a rendőrök

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:09
Népszava fotó/Tóth Gergő
Biztosak lehetünk abban, hogy a magyar rendőrség nem az Aurórában végrehajtott akciójával fog előhozakodni, ha minden idők legnagyobb drogfogásával szeretne dicsekedni.

Biciklit toló édesanya lép ki két kisgyerekkel a kapun, váltásként másik anya érkezik a kislányával. Bár még csak a délutáni órákban vagyunk, nem pont így képzelünk el egy tipikus drogtanyát. A VIII. kerületi Auróra több egyszerű kocsmánál: civil szervezeteket befogadó közösségi térként, koncertek, előadások és vitafórumok helyszíneként, alternatív kezdeményezéseket felkaroló létesítményként is működik. A rendőrök szombat este, nem sokkal tíz óra előtt szállták meg a helyet.

Előzőleg két civilruhás fényképezte a vendégeket, főleg azokat, akikről feltételezték, hogy „szert” használnak – idézi fel a történteket Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. A rendőrök aztán katasztrófavédelmisekkel és önkormányzati alkalmazottakkal kiegészülve jöttek, nagyjából harmincan voltak. Mindenkit igazoltattak, mindenkinek a ruházatát átvizsgálták. Minden négyzetcentimétert átkutattak drogkereső kutyákkal: „blokád alá vették a házat, se ki, se be”.

A rendőrök lakossági bejelentésekkel indokolták a razziát, hol droghasználatra, hol hangoskodásra hivatkoztak. Az intézkedés 14 órán keresztül tartott. Lukács Áron szerint 117 embert igazoltattak,15 huszonéves fiatalt állították elő. Az akciót a Zengető fesztivál estéjére időzítették. A rendezvény a kender, egy régi magyar haszonnövény mai alkalmazásának lehetőségeiről szólt. A rendőrség nagy mennyiségű, illegális drognak nem minősülő kendert is lefoglalt.

Az előállított fiatalok mindegyikénél házkutatást tartottak. „Tudomásunk van olyan esetről, hogy valakinél semmit nem találtak, ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak” – mondja Lukács. A nagyszabású razzia eredménye pár tabletta és némi „kábítószergyanús növényi anyag”. A police.hu-ra feltett rendőrségi videó tanúsága szerint az egy embernél talált legnagyobb mennyiség sem ért el a 2 grammot. Olybá tűnik, hogy a magyarországi kábítószerszerpiacot egyelőre nem érte végzetes csapás.

Az Auróra nem titkoltan ellenzéki hely. Elég csak körülnézni. A kétfarkú kutyapárt matricáin kívül (az egyik éppen témába vág: „Marilizáljuk a legahuánát!”) láthatunk a miniszterelnököt kevéssé hízelgő szövegkörnyezetben említő üzeneteket is. Ilyen például egy fekete-fehér felirat: „Éljen a CEU, éljen a TASZ, Orbán Viktor hülye f…”.

Kérdésünkre, hogy a razziának lehetnek-e politikai okai, Lukács Áron diplomatikusan válaszolt: „Súlyos lenne azt állítani, hogy a rendőrség a katasztrófavédelemmel és az önkormányzattal összefogva politikailag motivált akciót hajt végre”.

Furcsaságok azonban akadnak bőven – teszi hozzá. Ha valaki kicsit is képben van, tudja, hogy a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek szinte bármelyikében lényegesen nagyobb fogás reményében akciózhatna a rendőrség. (Hasonló érvelt Juhász Péter, az Együtt elnöke is, aki kinyilvánította szolidaritását az Aurórával. A Belügyminisztérium reagálása: „a magyar rendőrség képes arra, hogy Juhász segítsége nélkül felelősen eldöntse, milyen intézkedésekre van szükség állampolgáraink biztonsága érdekében”.)

Panasz és együttműködés
A belső udvarral rendelkező Auróra tavaly az épület melletti volt parkolóban is kerthelyiséget nyitott. Előtte egyeztettek a szomszédos házak lakóival. Kéréseiket akceptálva a kerthelyiség csak este tízig van nyitva, nagyobb rendezvényeken biztonsági őröket alkalmaznak, a vendégeket feliratok kérik, hogy legyenek tekintettel a lakókra – sorolja Lukács Áron. Ezzel együtt vannak panaszok, és elmondása szerint is előfordul, hogy a vendégek nem a megfelelő módon viselkednek. Fontosnak tartja, hogy az Auróra a környékbeliek által is használt közösségi hely legyen: „mindent elkövetünk, hogy megszüntessük a konfliktusokat és jó együttműködést alakítsunk ki a lakókkal”.

Lukács mindenképpen aránytalannak tartja a fellépést, már csak azért is, mert – amennyire a rendőrségtől kapott információkból kihámozható – az akció költsége meghaladta a félmillió forintot. Ehhez képest egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni. Pedig a hatóságok elsődleges célja elvileg nem a fogyasztók lekapcsolása, hanem a terjesztői hálózatok felszámolása lenne.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsman már csaknem tíz évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a hasonló típusú „drograzziákat”. A TASZ ingyenes jogi segítséget nyújt az Aurórában előállított fiataloknak.

Főhadiszállás
Miközben a kormány a CEU ellen folytat hadjáratot, Nick Griffin, egy hírhedt brit fajvédő az Aurórát nevezte a „Soros-birodalom” magyarországi főhadiszállásának egy budapesti szélsőjobboldali konferencián. Ezen felbuzdulva a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai plakátokat ragasztgattak ki a bejárathoz, emblémákat festettek a járdára. Utóbbiak még mindig láthatók: az aurórások nem pazaroltak energiát arra, hogy eltüntessék azokat.Szerző

Nemzetközi össztűz Orbánra

Minden korábbinál súlyosabb aggályoknak adott hangot a nemzetközi politikai közvélemény - Washingtontól Berlinig - a kormányoldal által kedden megszavazott civil törvény ügyében.

 A német külügyi tárca szóvivője egyenesen úgy fogalmazott: az érintettekkel folytatott konzultáció nélkül elfogadott jogszabállyal Magyarország olyan államok közé kerül, mint Oroszország, Kína vagy Izrael, ahol a civil szervezetek munkájának külföldi finanszírozása ellenséges gyakorlatnak számít. A német kormány kritikus párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a jogszabályról, és nyomon követi a tárgyalás következményeit.

Közleményt adott ki az ügyről az amerikai követség is. Azt írták, az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan törvényt, ami stigmatizálja a helyi civil szervezeteket, és tompító hatása lesz a magyar állampolgárok azon képességére, hogy megszervezzék magukat, és hogy demokratikus keretek között fogalmazhassák meg aggályaikat a kormányzattal szemben. Ha hatályba lép, a törvény visszalépést fog jelenteni a gyülekezési és szólásszabadságnak a NATO-ban, az EU-ban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (OSCE) megtestesült alapelveiből, és a két ország közös vállalásától, amely a civil társadalom támogatására vonatkozott. Ráadásul az az állítás, hogy a magyar törvény amerikai mintára, a Foreign Agents Registration Act (FARA) alapján született volna, a követség szerint egyszerűen nem igaz.

Az Orbán-kormány nemcsak a civilek, hanem a menekültpolitika ügyében is ismét nemzetközi figyelmet vont magára.

Szerző

Konzulátust kapnak a skóciai magyarok

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:08
Rendhagyó fogadóórán beszélgetett az Edinburghban élő magyarokkal Ujhelyi István - Fotó: Szalai Tamás Lajos
Szolgál még meglepetésekkel a hazai politikai élet: szocialista javaslatra nyithat konzulátust a külügy, hogy megkönnyítsék több ezer skóciai magyar életét.

Állandó magyar konzulátus nyílhat a skóciai Edinburghban Ujhelyi István kezdeményezésére. A Népszava értesülései szerint ugyanis az MSZP alelnökének, EP-képviselőjének javaslata célba ért a külügyi tárcánál, és még az idén megnyílik a diplomáciai képviselet.

„A skóciai magyarok komoly hátrányt szenvednek amiatt, hogy a Nagy-Britanniában lévő magyar nagykövetség a szigetország másik végében, több mint félezer kilométerre van Londonban. Ez nem csupán az adminisztratív kötelezettségek esetében okoz olykor leküzdhetetlen nehézséget, de például jelentősen korlátozza a szavazásokon való részvételüket is” – fogalmazott Ujhelyi István még márciusban, amikor – a skót kormány képviselői mellett – rendhagyó fogadóórán találkozott az Edinburghban élő magyarokkal is. A politikus rámutatott, hogy az élesbe forduló Brexit-folyamat és az erre válaszként körvonalazódó skót függetlenségi törekvések különösképpen indokolttá teszik, hogy a nagyszámú magyar kolóniának minél közvetlenebb és hatékonyabb képviselete legyen az északi országban. Skóciában csaknem tízezer, Edinburghban legalább hétezer magyar él.

Ujhelyi most lapunknak elmondta: edinburghi útja során tárgyalt a skót kormány külügyekért felelős miniszteri rangú képviselőjével, Fiona Hysloppal is, aki arról biztosította, hogy a skóciai kabinet elkötelezett az uniós állampolgárok, így az ott dolgozó magyarok státuszának és jogainak megőrzése iránt. „Ezt a fajta nyitottságot álláspontom szerint támogatni és erősíteni kell, ehhez pedig kormányzati lépés kell: egy új, állandó konzulátus mielőbbi megnyitására van szükség. Sokatmondó, hogy a lengyelek, horvátok, szlovákok és a románok is saját konzulátust tartanak fenn Skóciában, egyedül a magyar állam nem tartotta eddig fontosnak ezt. "Nem hagyhatjuk, hogy több ezer magyar honfitársunk – különösen a törékeny brit folyamatok közepén – ne a leggyorsabb és legközvetlenebb segítséget kapják, ha szükségük van rá” – érvelt Ujhelyi, aki javaslatát írásban megküldte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszternek is.

A Népszava információi szerint a szocialista EP-képviselő célt is ért, a külügyi tárcánál ugyanis nemrég eldöntötték, hogy állandó konzulátust nyitnak Edinburghban. Úgy tudjuk, a diplomáciai képviselet már idén megnyitja kapuit, a magyar külügy jelenleg a brit fél adminisztratív jóváhagyását várja.

A skót fővárosban élő Jákri Orsolya – aki az EP-képviselői fogadóóra résztvevőjeként egyik ötletgazdája volt a javaslatnak – a Népszavának azt mondta: az új, állandó konzulátus komoly előrelépést jelent, a jelenlegi tiszteletbeli konzulnak ugyanis csak korlátozott eszközök állnak rendelkezésére. „Tennivaló viszont van bőven, egyre több magyar keresi a boldogulást Skóciában, sokan felkészülés és érdemi háttér nélkül vágnak neki az ismeretlennek. A helyi magyarok a hivatalos ügyeiket jelenleg csak Londonban tudják intézni, ami sokaknak komoly akadályokat jelent. Reméljük ez most érdemben változni fog” - fogalmazott az Edinburghban élő magyar családanya.

Jelenleg 109 magyar diplomáciai képviselet - javarészt nagykövetség - van a világban, ebből kevesebb, mint 20 főkonzulátus.

Keretes1:

Jákri Orsolya szerint a helyi magyarok a hivatalos ügyeiket jelenleg csak Londonban tudják intézni, ami sokaknak komoly akadályokat jelent. "Reméljük ez most érdemben változni fog”

Szerző