Kefalónia, az antik görög sziget

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:40

Görögország szigetei mágnesként vonzzák a turistát. Az jón-tenger, az ókori kultúra és a görög mentalitás érthetővé teszi mindezt. Az intimitást és az igazi történelmi hangulatot talán leginkább Kefalónia őrzi.

Kefalonia a Jón-tenger legizgalmasabb és legvadregényesebb szigete, ahol a természet még csodálatosan érintetlen. Kicsit mintha Homérosz és a Trójai háború korába cseppentünk volna. Igaz, akkor még Szamé néven emlegették. Csak Odüsszeusz hiányzik. Nemrég angol és görög tudósok el is kezdték keresni a hős nyomát a szigeten. A táj arculatának meghatározó eleme az Enos-hegység, mely mint a tenger, úgy hullámzik végig a szigeten.

A szigeten rengeteg látnivalót találunk.

Itt forgatták a közkedvelt filmet, a Corelli kapitány mandolinját, melyben jól látható, hogy mennyire érintetlen itt még a táj. Erre persze mindenki nagyon vigyáz. Nem véletlen, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrzik a szállodafejlesztéseket, ennek köszönhetően mindenütt kiváló szolgáltatást kaphat a turista. Viszonylag magas árakkal kell számolni, és ha nem foglalunk időben, akkor nagyon gyorsan elfogynak a legjobb helyek.

A sziget egyik érdekessége, hogy tele van görögfenyőkkel. Akik szeretnek az erdőben barangolni, azok számára igazi paradicsom a fák között sétálni. Másik érdekesség, hogy csak itt található meg a kistestű vadló. A csendes, eldugott kis öblökben mindenki megtalálhatja a számára legjobban megfelelő kikapcsolódási formát. Lehet akár egész nap napozni, úszkálni, vagy épp búvárkodni. A búvárcentrumokat Agia Efimia-ban és Fiscardo-ban találjuk. Ha hajós kirándulásra indulnánk, akkor kiváló kiinduló pont lehet ez a sziget. Több olyan utat is szerveznek, amely több napig tart, és a közelben fekvő szigeteket, városokat érinti. Érdemes egy ilyenre befizetni, hisz a tengerről lenyűgöző látvány tárul elénk. A kerékpártúrák - a sziget domborzatának köszönhetően - leginkább edzetteknek ajánlottak.

A sziget fővárosa 1757 óta Argostoli, mely egyben a legnagyobb település is. Itt minden szórakozási lehetőség megtalálható a hangulatos kávézóktól az éjszakai bárokig, de Kefalóniára nem ezért jövünk igazán.

A sziget bővelkedik pompás strandokat rejtő öblökben, de a legszebbnek a Myrtos Beach-et tartják. Aki csak egyszer is megmártózott ebben a páratlan öbölben elismeri, hihetetlen élmény, még görög viszonylatban is. Assos faluját színes házacskái és a tenger igazi ékszerdobozzá teszik. Kaminia Beach-nél akár száz métert is gyalogolhatunk a lassan mélyülő tengerben. A Melissani-barlang két kilométerre Sami, és 10 kilométerre Argostoli városától, az egyik legismertebb látványosság. 1951-ben fedezték fel és 1963-ban nyitották meg a nagyközönség számára. A benne lévő tó vize érdekes keverék, ugyanis sós tengervíz, valamint édesvíz egyaránt megtalálható benne. A színe viszont káprázatos. Boltíves mennyezetéről cseppkövek lógnak. A turistákat hajókkal szállítják a látványossághoz.

Aki pedig egyéb ínyencségre vágyik az sem fog csalódni. A hely természeti adottságainak, valamint a talajnak köszönhetően itt készítik a híres Robola bort.

Amit még érdemes megkóstolni, az nem más, mint a fekete mazsola. Mivel sokkal finomabb, mint például az arany vagy a barna, ezért is nem meglepő, hogy az angol királyi család asztalán is megtalálható. A finomságok közül nem hagyhatjuk ki az isteni kakukkfűmézet sem.

Igazi Éden, Homérosz módra.

Szerző

Küllő nélküli, gigantikus óriáskerék

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:39
Az óriáskerék 36 kocsiból áll, és 28 perc alatt tesz meg egy kört

A kínai Vejfangban megépítették a világ legnagyobb küllők nélküli óriáskereket, amelyet hamarosan a közönség számára is megnyitnak. A 145 méter magas kerék váza nem mozog, csak a 36 kocsi, amelyek mindegyike 10 utast tud szállítani.

Az új látványosság további különlegessége, hogy egy 540 méter hosszú hídra építették, amely a Pajlang folyót keresztezi. Építéséhez 4600 tonna acélt használtak fel. Az óriáskerék 28 perc tesz meg egy kört, így bőven lesz idő panorámafotókat és szelfiket készíteni róla.Sőt, a képeket azonnal meg is lehet osztani, mert minden kocsi wifivel is el van látva. Ha pedig valaki unja a panorámát, akár tévézhet is, mert képernyőket is beszereltek.

Szerző

Hárított Trump minisztere

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:36
Jeff Sessions FOTÓ: GETTY IMAGES/ALEX WONG
Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter a szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson felháborodottan visszautasította, hogy őt és a Trump-kampányt azzal gyanúsítják: összejátszottak Oroszországgal a tavalyi elnökválasztás befolyásolása érdekében.

A volt alabamai szenátor tagadta, amit a menesztett FBI-igazgató, James Comey feltárt, hogy volt egy harmadik, eltitkolt találkozója az orosz nagykövettel a kampány idején a washingtoni Mayflower hotelben. Meglepően csekély érdeklődést mutatott a tárcavezető az orosz hackertámadások iránt, azt állította, soha nem kapott, nem is kért ezekről tájékoztatást, állítólag azért, mert kinevezését követően elzárkózott e témától, az esetleges összeférhetetlenség miatt.

A tárcavezető számos kérdésre nem válaszolt, mondván, történelmi szokásjog, hogy a miniszterek az elnökkel folytatott bizalmas beszélgetésekről nem adnak tájékoztatást „akármilyen” bizottság előtt. Demokrata szenátorok obstrukcióval vádolták, ugyanis hallgatásra – elnöki privilégiumával élve – csak Trump kötelezhette volna, ő pedig nem tette. Elképzelhető, hogy bírósági úton kényszerítik ki, válaszoljon azokra a kérdésekre, amelyeket elhárított. Kamala Harris demokrata szenátor, volt kaliforniai főügyész kemény kérdései közepette elveszítette a türelmét. „Ez így túl gyors nekem, ideges leszek” – mondta. A republikánus honatyák Sessions védelmére keltek az afrikai-amerikai szenátornő, a demokraták jövendő reménysége ellenében.

Perlik az elnököt

Majd 200 demokrata honatya, 30 szenátor és 166 képviselő pert indít Donald Trump ellen, mivel üzleti érdekeltségei, hoteljei révén jelentős összegeket kasszíroz külföldi kormányzatoktól. Az amerikai elnök ezzel feltehetőleg alkotmánysértést követ el. Trumpot hétfőn perelte be ugyanezen okból Maryland állam és a főváros, Washington DC. A Fehér Ház tagadja a vádat.

Támadás kongresszusi honatyák ellen
Rálőttek az amerikai kongresszus több republikánus honatyájára, akik egy jótékonysági baseballmeccs előtt tréningeztek Virginiában. A képviselőház harmadik legmagasabb rangú tagja, a louisianai Steve Scalise súlyosan megsebesült, a csípőjén találták el, de megoperálták, s állapota stabil. A tréningezők között volt Rand Paul, Kentucky állam szenátora is.
A nagyobb tragédiát a capitoliumi rendőrség két tagja akadályozta meg. Bár megsérültek, sikerült ártalmatlanná tenniük a lövöldözőt. Két kongresszusi munkatárs is megsebesült.
Egy 66 éves illinois-i férfi, James T. Hodgkinson volt a támadó, a kórházban belehalt sérüléseibe. A CNN jelentése szerint szándékos támadásról volt szó. Donald Trump, akinek tegnap volt a születésnapja, tévényilatkozatban ítélte el az erőszakcselekményt.

Szerző