Kecskejóga az új őrület

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:41

A jóga új típusa hódít az Egyesült Államokban: a népszerű mozgásforma hagyományos változatait már unó Los Angeles-iek kecskékkel jógáznak. Míg az emberek a gyakorlatokat végzik, addig a nyugat-afrikai „minikecskék” köztük sétálnak, s ha úgy tartja kedvük, rájuk is másznak.

Szerző
Témák
Los Angeles jóga

Borítékolható volt a katasztrófa

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:38
Tegnap még mindig oltották a kigyulladt toronyházat

Csütörtök délután a helyszínt korábban diszkréten, magánemberként felkereső Theresa May miniszterelnök bejelentette: teljes, átfogó és nyilvános vizsgálat indul a szerdára virradóra kigyulladt nyugat-londoni toronyház ügyében, hogy hasonló tragédia többé ne fordulhasson elő. Korábban Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére a fedél nélkül maradt embereket befogadó St. Clements plébániatemplomban járt és ünnepélyesen megígérte: ,,Az igazságnak ki kell derülnie és ki is fog”.

A máris tizenhét halottat számláló - a rendőrség szerint az áldozatok száma emelkedni fog és még hetekig bizonytalan maradhat - tűzvész oltási munkái több mint egy nappal a lángok elharapózása után is folytak. A tűzoltók minden korábbi precedensnél keményebb körülmények között dolgoztak, az előttük tornyosuló kihívást leginkább a 9/11-es terrorista akció mentési munkálataival hasonlították össze.

A Metropolitan Police csütörtök délután már nem bízott abban, hogy túlélőket talál az 1974-ben épült 24 emeletes, teljesen kiégett felhőkarcolóban, ahová rendőrségi kutyákat küldött be, hogy átfésüljék a helyszínt és az embereknél gyorsabban azonosítsanak áldozatokat. A tévéállomásokon és a szociális hálón csütörtökön is folyamatosan hangzottak el az érintettek, szemtanúk, vagy hozzátartozóikat keresők szívszaggató történetei.

Egyre hangosabban keresi azonban a felháborodott közvélemény a felelősöket, akik nem vonták le két korábbi, Vauxhall, illetve Hammersmith kerületben bekövetkezett tűzeset tanulságait. A Grenfell Tower százhúsz lakásának csaknem hatszáz lakója többször figyelmeztette a tulajdonos-bérbeadó, egyben ingatlankezelő Kensington és Chelsea önkormányzatát a toronyházban kialakult veszélyre, ám panaszaik ,,süket fülekre találtak”. A külső burkolat gyulladásveszélye, a riasztók és önműködő tűzoltó készülékek hiánya ugyanúgy aggasztotta a panaszosokat, mint az egyetlen, szűk lépcsőház ténye. Az élet őket igazolta: valóban egy katasztrófa kellett ahhoz, hogy a kormány és az önkormányzatok komolyan kezdjék venni a toronyházakkal kapcsolatos biztonsági előírásokat.

Brexit - Jól járhatnak az EU-s polgárok

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:33

A döntésképtelen parlament, és a kisebbségi konzervatív kormányzás első nyertesei az EU-állampolgárok lehetnek. 

A Financial Times információi szerint, amikor David Davis brexit-ügyi brit miniszter a jövő héten megkezdi a tervezett kilépési tárgyalásokat Brüsszelben, „nagyvonalú” ajánlatot fog tenni az Egyesült Királyságban élő hárommillió uniós állampolgárnak. Ennek lényege, hogy azok a munkavállalók, akik egy majd később kijelölt határidő előtt érkeztek a szigetországba, ugyanazokkal a jogokkal fognak rendelkezni, mint most.

A fontos határidő dátuma egyelőre vita tárgya. London azt szeretné, ha ez 2017. március 29-e lenne, amikor Theresa May aktiválta a lisszaboni egyezmény 50. cikkelyét, Brüsszel viszont a tárgyalások lezártában, 2019. március 29-ben gondolkozik, és ezt az igényt várhatóan az Egyesült Királyság is elfogadja.

A „puha” brexit egyik bajnoka Philip Hammond pénzügyminiszter, aki lapzártánk után a City szívében, a lordmajor hivatalában tartott beszédet. Az előre kiszivárogtatott felszólalás szerint 2019. március 29-e után Nagy-Britanniának a tervezettnél hosszabb átmeneti időszakra lesz szüksége, hogy az üzleti élet alkalmazkodni tudjon az új környezethez és a gazdaság ne szenvedjen jelentős csapást. A pénzügyminiszter gyakorta hangoztatja, hogy a „kemény” brexit, az egységes piacból és a vámunióból való kilépés árt a londoni pénzügyi életnek, s fontos intézmények és bankok fordíthatnak hátat a Citynek.

A Konzervatív Párt és az északír Demokratikus Unionista Párt képviselői között mindeközben folytatódtak az intenzív tárgyalások, ám egyelőre nem született megegyezés az ulsteri lojalisták életmentő parlamenti támogatásáról. A Downing Street 10. mégis magabiztosnak tűnik, mert csütörtökön bejelentette: ha két nap késéssel is, de június 21-én elhangozhat II. Erzsébet trónbeszéde az alsóházban. Az ebben ismertetett törvényhozási programot a Háznak meg kell szavaznia. Amennyiben ez elmarad, az megkongathatja a vészharangot Theresa May kisebbségi kormányzása felett.

Témák
Brexit Mozaik Mozaik