Túlárazott közbeszerzéseket vizsgálnak Újpalotán

Publikálás dátuma
2017.06.16 16:53
Népszava fotó/Tóth Gergő
Sorozatosan megszegte a XV. kerület gazdálkodó szervezete a képviselő-testület döntését és a közbeszerzési törvényt az egyik óvodafelújítás megrendelése során. Nem az önkormányzati vagyon javára – ez derül ki a lapunk birtokába került jelentésből.

A XV. kerületi Mosolykert óvoda felújítása pontos képet rajzol arról, hogyan lehet a közösség érdekeivel szemben elindítani egy beruházást. Az óvoda teljes körű felújításáról 2016. decemberben döntött a kerületi képviselő-testület. Azt gondolták, jó időben, így minél előbb kezdhetik a munkát. Fél évvel később még mindig nem tartanak ott, május 30-án a közbeszerzési eljárás sem fejeződött be. Bizonytalan ideig nem is fog, miután Lamperth Mónika jegyző belső ellenőrzést rendelt el a kerületi közbeszerzésekkel is foglalkozó Gazdasági Működtető Központnál.

A GMK vezetője négy gazdasági szereplőt kért fel a becsült költség megítélésére, ketten a rendelkezésre álló forrás alatti értéket, egy annál magasabbat jelölt meg. Erről március 3-án kiadtak egy tájékoztatót, amit március 16-án érthetetlen okból visszavontak. Ezt követően április 6-án kiírták a közbeszerzést, amivel elég komoly baj volt, mivel nem a képviselő-testület által meghatározott műszaki tartalom szerint tették. Információink szerint ugyanakkora összegért kevesebbet kért volna a kivitelezőtől a GMK. A közgazdasági főosztály vezetője szerint, aki erről tájékoztatta a jegyzőt, a piaci mozgások sem indokolták, hogy december után pár hónappal ennyivel dráguljanak az építőipari szolgáltatások.

Az önkormányzat számára előnytelen körülmények sora azzal folytatódott, hogy az ajánlattételi határidő után még több fordulóban tárgyaltak a jelentkezőkkel. Annak ellenére, hogy az eljárás típusa csak egy tárgyalási fordulót szabott a végleges ajánlattételt megelőzően, de azt is az ajánlattételi határidő letelte előtt. További tárgyalásokra azt követően – törvény szerint – nem lett volna mód. Ez azonban nem zavarta sem a kiírót, sem a jelentkezőket, akik azt a rendelkezést se tartották be, hogy 60 napig nem változtathatnak eredeti vállalásukon. A tárgyalások során elrendezték a problémás részeket, módosították a műszaki tartalmat és az ajánlatokat . A GMK új ajánlattételi határidőt szabott, április 27-e helyett május 11-ét, ami a hivatal álláspontja szerint törvénytelen volt –, ahogy a módosítások is.

A túlárazás, a hazai építőipari közbeszerzések egyik kortünete, a Mosolykert óvodát sem kerülte el. A vizsgálat szerint a megdrágult ajánlatok arra utalnak, az ajánlattevők tisztességtelen piaci verseny érdekében összehangolták munkájukat és háttér megállapodást kötöttek. Azaz kartellben nyomták fel a kiviteli áraikat. Mivel az egész eljárás tisztaságága sérült, a tendert vagy vissza kellett volna vonni vagy eredménytelennek nyilvánítani – állapította meg az ügyosztály. Ezen túl a Gazdasági Verseny Hivatalt is értesíteni kellett volna kartellezés gyanújával, amire szintén nem került sor.

A XV. kerületi jegyző a soron kívüli vizsgálaton kívül javasolta Hajdu László (DK) polgármesternek, hogy vonja felelősségre a központ vezetőjét. A vizsgálat hasonló jogszabálysértéseket tapasztalt a Micimackó óvoda és a Nádastó parkban működő bölcsőde felújítására vonatkozó közbeszerzésekben is. A GMK, amelynek idén januárban cserélték le a vezetőjét, ezeket is úgy intézte, hogy tetszése szerint emelt át, vont össze egymástól elkülönülten rendelkezésre álló forrásokat, átírva ezzel a képviselő-testület döntését.

A XV. kerületben bár a DK adja a polgármestert, az irányítás a Fidesz kezében van. Az önkormányzati cégek vezetőit a kormánypártiak delegálják, azok felügyelő bizottságában is többséget alkotnak. Ugyanez ez a helyzet a képviselő-testület bizottságaiban. Hajdu László lapunknak azt mondta, bizalma töretlen Lamperth iránt, akit a Fidesz lemondásra szólított fel. A polgármester a a Fidesz támadását annak tudja be, hogy ebben a kerületben szembesülniük kellett azzal, nem tehetnek meg mindent. A jegyző itt el fogja végezni a munkáját, fel fogja tárni a törvénysértéseket – szögezte le a Népszavának Hajdu.

A polgármester a jegyző leváltási kísérletére pénteken közleményében is reagált, amelyben úgy fogalmazott, meglepve és értetlenül figyeli a kerület néhány politikai szereplőjének nemtelen, erőszakos és zsaroló politikai támadásait. Kiállva Lamperth mellett megerősítette: a jegyző a törvényi előírásoknak és a hivatal szabályzatának megfelelően, szigorú következetességgel látja el a feladatköréhez tartozó teendőket. Ezzel garantált az önkormányzat és a képviselő-testület munkájának magas színvonalú törvényességi felügyelete. Hajdu László jelentette be: a kerület zavartalan és problémamentes működése érdekében a mai nappal Németh Angéla alpolgármester asszonyt bízom meg általános helyettesítésemmel. Nekünk, a kerület választóinak bizalmát elnyert politikusoknak nem lehet más szempontunk, mint az itt élők következetes és felelősségteljes képviselete. Ha a most éppen politikai lövészárkokba húzódott szereplők is így gondolják, akkor nyári szabadságom után állok rendelkezésükre, hogy megbeszéljük jövőbeni közös teendőinket. Amíg viszont a jelenlegi rossz helyzeten egyesek nem változtatnak, mai intézkedéseim érvényben maradnak." - nyomatékosította elhatározását Hajdu László.

Teniszpályás, szökőkutas luxusbörtön üzemel Kecskeméten

Publikálás dátuma
2019.03.19 07:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Megtévedt rendőrök, vállalkozók és politikusrokonok kapnak helyet a parkettásnak nevezett börtönben, amit el is hagyhatnak, ha kedvük tartja. A rabok munkájával a Ferroplast jár jól – a cég egyik tulajdonosa egy börtönigazgató felesége.
Egyágyas, saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, szökőkút, teniszpálya– ez nem Svédország egyik börtönének leírása, hanem egy régóta működő kecskeméti büntetés-végrehajtási intézményé, - írja a létesítményt részletesen bemutató 24.hu.

Puhára estek

A  „parkettás”, azaz a Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. objektuma létezéséről kevesen tudnak, pedig az 1990-es évek óta üzemel. Ide kerültek az igazságszolgáltatás, a hatóságok és a fegyveres testületek megtévedt tagjai, az úgynevezett védett személyek. A kényelmi szolgáltatások miatt azonban a hely népszerű lett a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók, tehetős üzletemberek között, és bennfentesek szerint nagyobb a politikusok rokonságába, közvetlen ismeretségi körébe tartozó elítéltek aránya is a többi magyar fegyintézethez képest. A kecskeméti afféle VIP-börtönné alakult az idők során, bár ezt hivatalosan senki sem ismeri el.
A bentlakóknak nem kell megküzdeniük a magyar büntetés-végrehajtási rendszer általános problémájával, a túlzsúfoltsággal: nincsenek szűk börtönzárkák, az 59 körletből 56 kényelmes egyszemélyes szobának is beillene. A fennmaradó három szobát kétágyasra alakították ki. 
A pozitívumok sorát bővíti az is, hogy ha a fogvatartott úgy dönt, el is hagyhatja az intézet területét. A többség őrfelügyelet nélkül mehet minden nap külsős munkahelyre.
A nagyjából 60 fős intézményből jelenleg 15-en Táborfalvára járnak dolgozni. A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtással kötött megállapodás alapján céges busszal utaztatják az üzemhez, ahol szinte a civil alkalmazottakhoz hasonló mozgásszabadságot élvezhetnek a két műszakban folyó munka idején.
A nagyjából 60 fős intézményből jelenleg 15-en Táborfalvára járnak dolgozni. A fogvatartottakat a büntetés-végrehajtással kötött megállapodás alapján céges busszal utaztatják az üzemhez, ahol szinte a civil alkalmazottakhoz hasonló mozgásszabadságot élvezhetnek a két műszakban folyó munka idején. Az elítéltek az utcára is szabadon kimehetnek:
A lap munkatársai ottjártukkor többeket láttak a nyitott kapu melletti dohányozóhelyen, miközben fegyőr egyáltalán nem volt a láthatáron.
A Kecskeméttől félórányi autóútra fekvő Táborfalván a Ferroplast Kft. egy műanyag-feldolgozó és -fröccsöntő üzemet működtet. Táborfalva igazi mintaprojekt lett a büntetés-végrehajtás rendszerében: a Belügyminisztérium 2017-es Fogvatartottak reintegrációja című, uniós támogatásból szervezett konferenciáján az egyik előadó a cég ügyvezetője volt, aki igazi win-win vállalkozásként mutatta be az elítéltek alkalmazását. Az előadás szerint a munkaerőhiánnyal küzdő kecskeméti térségben igen komoly eredménynek tekinthető, hogy a cég a megállapodásnak köszönhetően hosszútávon stabilizálni tudta saját munkaerő-utánpótlását. A fogvatartottakkal ráadásul képzett és olcsó munkaerőhöz jutottak. Nem véletlen, hogy az összesen 40 fős vállalkozás 20 elítélt alkalmazását vállalta. 

Családban marad?

A 25 éve alapított Ferroplast Kft. forgalma az elmúlt években meredeken emelkedett, egyre közelebb került a milliárdos szinthez, és közben komoly nyereséget biztosított a tulajdonosoknak is. Az adózott eredmény 2015-2016-ban megközelítette az évi 100 milliót, de 2017-ben is 54 millió forint volt. A kecskeméti fogvatartottakkal dolgozó Ferroplast Kft. egyik tulajdonosa, Füzesiné Gajdácsi Magdolna az egyik szomszédos Bács-Kiskun megyei börtön igazgatójának felesége. Füzesi Viktorezredes az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet vezeti. Furcsa csavar, hogy a kecskeméti bv-intézet parancsnokának felesége viszont éppen az állampusztai börtönben működő gazdasági vállalkozásban kapott vezetői állást. Zachar Tibor felesége információink szerint az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyárának lett az üzemvezetője. A 2017-ben átadott tésztaüzem műszakonként közel egy tonna tarhonyát, csőtésztát, spagettit képes gyártani. Ez az üzem látja el az összes bv-intézetet száraztésztával.
A portál megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egy magasrangú bv-s vezető felesége és annak családja profitál a fogvatartottak munkájából. A válasz szerint ez nem összeférhetetlen:
„Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a jogszabályi előírásoknak megfelelően erről a tényről korábban tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Ennek a vizsgálata azt támasztotta alá, hogy nincsen összefonódás a beosztás és a vállalkozás vezetése között.”

Önálló élet helyett elszigeteltség vár a fogyatékkal élőkre a kormány tervei szerint

Publikálás dátuma
2019.03.19 06:45
Magyarországon 20 ezer ember él valamilyen zárt intézményben
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kabinet felszámolná a nagy szociális intézményeket, ám szakmai szervezetek szerint az erről szóló koncepció továbbra is ellentétes a fogyatékkal élő emberek érdekeivel.
Mindössze egyetlen szót emelt át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 17 oldalas szakmai javaslatából abba a hamarosan a kormány elé kerülő koncepcióba, ami a nagylétszámú, bentlakásos szociális intézmények felszámolását (hivatalos nevén: kitagolását) célozza. A MEOSZ szerint elfogadhatatlan a kormány hozzáállása a szakmai együttműködéshez, ahogy az is, hogy a kitagolási stratégiát úgy fogadhatják el, hogy az hemzseg a szakmai hibáktól. Magyarországon jelenleg mintegy 20 ezer ember él valamilyen zárt, a társadalomtól elszigetelt intézményben, összezárva akár több száz másik, speciális szükségletű emberrel. Nekik nagyon kevés vagy szinte semmilyen döntési szabadságuk nincs arról, hogyan éljék életüket – holott a fogyatékkal élő emberek jelentős része kisebb-nagyobb segítséggel ugyan, de képes lenne az önállóbb életre. A kitagolás elvben ezt segítené elő: az elzárt intézmények helyett az önálló életvitelt biztosító lakhatási formák (mint például a támogatott lakhatás) kialakítása a cél. A kormány tervei azonban továbbra is abba az irányba mutatnak, hogy a nagy zárt intézmények helyett kisebb, de továbbra is a társadalomtól inkább elszigetelt otthonokat hoznak létre. – A kormány elé kerülő előterjesztésnek nem célja a fogyatékos emberek valódi társadalmi befogadása, ráadásul további feszültségeket generál – fogalmazott a MEOSZ elnöke abban a levélben, amelyben Fülöp Attila szociális államtitkárnak foglalta össze aggodalmait. Kovács Ágnes szerint a koncepció ellentétes a MEOSZ mindazon törekvéseivel, amelyekkel biztosítani lehetne a mozgáskorlátozott emberek méltóságteljes, önrendelkező életét, ezért annak elfogadását ebben a formában nem tudják támogatni. A tervezet szerinte nem tartalmaz garanciákat arra vonatkozóan, hogy az uniós források bevonásával ne jöhessenek létre újabb, a fogyatékos emberek érdekeivel szembemenő körülmények (a kormány mintegy 77 milliárd uniós forrást biztosít a kitagolási projektre). Hasonló aggályokat fogalmazott meg korábban az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is. Mint írták, az eddig ismertté vált programok a nagylétszámú intézményrendszer és a nagytömegű ellátási formák további fenntartására és nem a lebontására irányulnak.
Kovács Ágnes sérelmezte továbbá, hogy a MEOSZ-nak, mint a mozgáskorlátozott emberek legnagyobb érdekvédelmi szervezetének csak arra adott lehetőséget a kormány, hogy „esetleges észrevételeit megküldhesse”, miközben tavaly novemberben azért kötöttek partnerségi megállapodást az Emmivel, hogy valóban szembenézzenek a problémákkal. Mindezzel kapcsolatban kerestük a minisztériumot és a szociális államtitkárságot, ám hétfő estig nem kaptunk tájékoztatást.

Máshol is csak papíron elkötelezettek

Az Európai Unióban mintegy 1,2 millió ember él szegregáltan, bentlakásos szociális intézményekben. Az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének aláírásával az EU, valamint mind a 28 tagállam külön-külön is kötelezettséget vállalt arra, hogy a nagylétszámú bentlakásos szociális intézményeket kitagolja. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2014-2018 között átfogó kutatást végzett a folyamatról. Az eredmények szerint az EU országainak kétharmada papíron elköteleződött a kitagolás mellett, ám a gyakorlati megvalósulás számos problémába ütközött. A kitagolás anyagi támogatása akadozik, sokszor a nagy intézmények felújítására költenek. Nem történik meg a társadalom érzékenyítése, a civil és szakmai szervezetek bevonása a folyamatba. Előfordul szelektív kitagolás: elsősorban a fiatalabb és enyhébb fogyatékossággal élőket vonják be, a „problémásabb” érintetteket háttérbe szorítva.

Frissítve: 2019.03.19 06:45