Túlárazott közbeszerzéseket vizsgálnak Újpalotán

Publikálás dátuma
2017.06.16. 16:53
Népszava fotó/Tóth Gergő
Sorozatosan megszegte a XV. kerület gazdálkodó szervezete a képviselő-testület döntését és a közbeszerzési törvényt az egyik óvodafelújítás megrendelése során. Nem az önkormányzati vagyon javára – ez derül ki a lapunk birtokába került jelentésből.

A XV. kerületi Mosolykert óvoda felújítása pontos képet rajzol arról, hogyan lehet a közösség érdekeivel szemben elindítani egy beruházást. Az óvoda teljes körű felújításáról 2016. decemberben döntött a kerületi képviselő-testület. Azt gondolták, jó időben, így minél előbb kezdhetik a munkát. Fél évvel később még mindig nem tartanak ott, május 30-án a közbeszerzési eljárás sem fejeződött be. Bizonytalan ideig nem is fog, miután Lamperth Mónika jegyző belső ellenőrzést rendelt el a kerületi közbeszerzésekkel is foglalkozó Gazdasági Működtető Központnál.

A GMK vezetője négy gazdasági szereplőt kért fel a becsült költség megítélésére, ketten a rendelkezésre álló forrás alatti értéket, egy annál magasabbat jelölt meg. Erről március 3-án kiadtak egy tájékoztatót, amit március 16-án érthetetlen okból visszavontak. Ezt követően április 6-án kiírták a közbeszerzést, amivel elég komoly baj volt, mivel nem a képviselő-testület által meghatározott műszaki tartalom szerint tették. Információink szerint ugyanakkora összegért kevesebbet kért volna a kivitelezőtől a GMK. A közgazdasági főosztály vezetője szerint, aki erről tájékoztatta a jegyzőt, a piaci mozgások sem indokolták, hogy december után pár hónappal ennyivel dráguljanak az építőipari szolgáltatások.

Az önkormányzat számára előnytelen körülmények sora azzal folytatódott, hogy az ajánlattételi határidő után még több fordulóban tárgyaltak a jelentkezőkkel. Annak ellenére, hogy az eljárás típusa csak egy tárgyalási fordulót szabott a végleges ajánlattételt megelőzően, de azt is az ajánlattételi határidő letelte előtt. További tárgyalásokra azt követően – törvény szerint – nem lett volna mód. Ez azonban nem zavarta sem a kiírót, sem a jelentkezőket, akik azt a rendelkezést se tartották be, hogy 60 napig nem változtathatnak eredeti vállalásukon. A tárgyalások során elrendezték a problémás részeket, módosították a műszaki tartalmat és az ajánlatokat . A GMK új ajánlattételi határidőt szabott, április 27-e helyett május 11-ét, ami a hivatal álláspontja szerint törvénytelen volt –, ahogy a módosítások is.

A túlárazás, a hazai építőipari közbeszerzések egyik kortünete, a Mosolykert óvodát sem kerülte el. A vizsgálat szerint a megdrágult ajánlatok arra utalnak, az ajánlattevők tisztességtelen piaci verseny érdekében összehangolták munkájukat és háttér megállapodást kötöttek. Azaz kartellben nyomták fel a kiviteli áraikat. Mivel az egész eljárás tisztaságága sérült, a tendert vagy vissza kellett volna vonni vagy eredménytelennek nyilvánítani – állapította meg az ügyosztály. Ezen túl a Gazdasági Verseny Hivatalt is értesíteni kellett volna kartellezés gyanújával, amire szintén nem került sor.

A XV. kerületi jegyző a soron kívüli vizsgálaton kívül javasolta Hajdu László (DK) polgármesternek, hogy vonja felelősségre a központ vezetőjét. A vizsgálat hasonló jogszabálysértéseket tapasztalt a Micimackó óvoda és a Nádastó parkban működő bölcsőde felújítására vonatkozó közbeszerzésekben is. A GMK, amelynek idén januárban cserélték le a vezetőjét, ezeket is úgy intézte, hogy tetszése szerint emelt át, vont össze egymástól elkülönülten rendelkezésre álló forrásokat, átírva ezzel a képviselő-testület döntését.

A XV. kerületben bár a DK adja a polgármestert, az irányítás a Fidesz kezében van. Az önkormányzati cégek vezetőit a kormánypártiak delegálják, azok felügyelő bizottságában is többséget alkotnak. Ugyanez ez a helyzet a képviselő-testület bizottságaiban. Hajdu László lapunknak azt mondta, bizalma töretlen Lamperth iránt, akit a Fidesz lemondásra szólított fel. A polgármester a a Fidesz támadását annak tudja be, hogy ebben a kerületben szembesülniük kellett azzal, nem tehetnek meg mindent. A jegyző itt el fogja végezni a munkáját, fel fogja tárni a törvénysértéseket – szögezte le a Népszavának Hajdu.

A polgármester a jegyző leváltási kísérletére pénteken közleményében is reagált, amelyben úgy fogalmazott, meglepve és értetlenül figyeli a kerület néhány politikai szereplőjének nemtelen, erőszakos és zsaroló politikai támadásait. Kiállva Lamperth mellett megerősítette: a jegyző a törvényi előírásoknak és a hivatal szabályzatának megfelelően, szigorú következetességgel látja el a feladatköréhez tartozó teendőket. Ezzel garantált az önkormányzat és a képviselő-testület munkájának magas színvonalú törvényességi felügyelete. Hajdu László jelentette be: a kerület zavartalan és problémamentes működése érdekében a mai nappal Németh Angéla alpolgármester asszonyt bízom meg általános helyettesítésemmel. Nekünk, a kerület választóinak bizalmát elnyert politikusoknak nem lehet más szempontunk, mint az itt élők következetes és felelősségteljes képviselete. Ha a most éppen politikai lövészárkokba húzódott szereplők is így gondolják, akkor nyári szabadságom után állok rendelkezésükre, hogy megbeszéljük jövőbeni közös teendőinket. Amíg viszont a jelenlegi rossz helyzeten egyesek nem változtatnak, mai intézkedéseim érvényben maradnak." - nyomatékosította elhatározását Hajdu László.

Szerző

Új csatornát indít Andy Vajna

Publikálás dátuma
2017.06.16. 15:37
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Ismét bővíti médiaportfólióját Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és a tulajdonában lévő TV2 Média Csoport. Hamarosan indul ugyanis a Moziverzum elnevezésű tévécsatornája - szúrta ki a 24.hu.

A portáldtvnews.hu információira hivatkozik, miszerint a román médiahatóság, a CNA most kedden engedélyt adott a filmcsatornának, így újabb akadály hárult el az indulás elől. A Moziverzum előkészítése egyébként már hosszabb ideje tart, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) már áprilisban regisztrált ilyen néven ábrás védjegyet a TV2 Csoport. 

A kérelmet május végén nyújtotta be a TV2 Csoport, és a román hatóság jelenlévő tanácstagjai egyhangú döntésével fogadták el ezt. A sugárzási engedély Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Horvátország területére szól, műholdas terjesztési móddal.

Az indulás időpontja várhatóan 2017 második félévében lesz, és napi 24 órában sugároz majd. A programkínálat 100 százalékban vásárolt – akció, vígjáték, kaland, dráma és horror műfajú – tartalmakból áll majd. A Moziverzum induló költségvetése 900 ezer euró, melyet többek közt a reklámbevételekből finanszíroznak majd.

Szerző

Plakátháború - Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be a tiszta és egyenlő kampány érdekében, aminek támogatásával a szocialisták szerint a kormány bebizonyíthatja, hogy nem csak régi barátját akarja tönkretenni, a Jobbik pedig azt, hogy nem egy Simicska Lajosra épített "új csodafegyverrel" akar választást nyerni - jelentette be Molnár Gyula pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján.

Az MSZP elnöke az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött a plakáttörvénnyel kapcsolatban elképesztőnek és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentet "ráncigálják" és a köztársasági elnököt "kényszerítik, hogy rekordsebességgel visszadobjon egy törvényt", csak azért, hogy a két jobboldali párt megvívja harcát a nyilvánosság előtt arról, kié legyen Simicska Lajos öröksége.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője elmondta: az MSZP egy korábbi javaslatát "porolja le" és nyújtja be az Országgyűlésnek, amiben azt kezdeményezik, hogy szűnjön meg a közpénzből való kampányolás és legyen egyenlő esélye a pártoknak, mert tarthatatlan, hogy jelenleg közpénzből és "lopott pénzből" plakátháború zajlik az országban. Közölte: amint kiderül, mikor lesz a plakáttörvény miatt rendkívüli parlamenti ülés, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az MSZP javaslatairól.

Lásd még: Jövő hétre hívhatja össze a rendkívüli ülést Kövér

Szerző