Így demonstrál a fogorvos - Három napig csak húzni fognak

Publikálás dátuma
2017.06.17. 07:09
Thinkstock illusztráció
Húzós napokat terveznek szeptemberre az alapellátó fogorvosok. Munkalassító demonstrációt tartanak a közfinanszírozott foggyógyászok szeptember 4-én, 5-én és 6-án – tudta meg a Népszava. Ezen a három napon az akcióban résztvevő körzetekben kizárólag sürgősségi kezeléseket - például húzást, baleseti sérülések ellátását - végzik csak el.

Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. Ehhez a kamarai számítások szerint mára már mintegy 28 milliárd forint hiányzik a területre jutó pénzből, ezért hónapok óta azt kérik a kormánytól: emelje a körzetekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi, átlagosan 800 ezer forint nem elég a praxisok működtetésére, sőt a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem jön ki ennyiből.

Már nem tudunk annyi pénz keresni, hogy valamennyi kezelést zsebből, mi magunk fizessünk. Mindennek az lesz a következménye, hogy nem marad olyan körzet, ahol a közfinanszírozott kezeléseket megkaphatja a beteg. A pénzhiány miatt az ellátásokat már most sorolni kell, ezért a legegyszerűbb tömésekre is két-három hetes az előjegyzés. Ennyi idő alatt pedig egy fog akár menthetetlenné válhat - állítja Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az akció szervezője. Mint mondta: eddig a körzetek harmada csatlakozott a demonstrációhoz. Baranya, Tolna és Zala megyében már csaknem az összes praxis részt vesz az akcióban, de az ország más megyéiből is folyamatosak a visszajelzések. Hozzátette: fővédnöknek Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárt szeretnék megnyerni. Ő ugyanis eddig a fogorvosok problémáival kapcsolatos megkeresésekre nem reagált, sőt elszánt hallgatásba burkolózott. Bár, többször elhangzott kormányzati politikusoktól az a kijelentés, miszerint az alapellátás soha nem látott fejlesztésekben részesült az elmúlt időszakban, és ez a fogászatra is tökéletesen igaz – jegyzi meg keserűen Nagy Ákos -, hiszen a fogászat szinte soha nem látott fejlesztéseket.

Szerző
Témák
fogorvos húzás

Orbán miatt lépnek le - Súlyosbodik a helyzet

Publikálás dátuma
2017.06.17. 07:08
Thinkstock Illusztráció
Alulbecsüli a kormány a külföldön dolgozó magyarok számát, akiknek kivándorlásáért – az itthon maradottak szerint – elsődlegesen a fizetések okolhatóak, másodsorban pedig Orbán Viktor és a kormány a hibás. Ez derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból, amelyet a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített. 

A kutatás adatai alapján a lap úgy számol: jelenleg mintegy 600 ezer magyar dolgozhat külföldön, és bár a kivándorlás még a szocialista kabinetek alatt kezdődött meg, a válaszadók csupán 7 százaléka gondolja, hogy a baloldal felelős érte. Jóval többen okolják az Orbán-kabinetet a megállíthatatlannak tűnő folyamatért. A vizsgálat részletesen foglalkozik a kivándorlás nyomán fellépő munkaerő-hiánnyal, amelyet most már az emberek 58 százaléka érez a bőrén – a Vasárnapi Hírekben az is elolvasható, hogy mely területeken. A helyzet további súlyosbodását prognosztizálja az adat, amely szerint a munkaképes korúak 15 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát a jövőben.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön hova utazna Habonnyal?

Arató András, Klubrádió

Az a helyzet, hogy éppen utazom francia földön, éppen Lyonban, ahol rengeteg kivágatlan fa van, mint minden településen errefelé. Habony eszembe sem jutott, és ez így van jól. Így lenne jól. Így lesz jól.

Avar János, újságíró

Sehová. Se Habonnyal, sem helikopterrel. Félnék, s nem tudom, melyiktől inkább. Hiszen azt sem tudom, kicsoda Habony, lévén nem közszereplő. De hallottam róla, mint (Gucci) táskás emberről, s ennek alapján sem zebravadászaton, sem zebrán nem szeretnék vele találkozni.

Bolgár György, rádiós újságíró

Lássuk csak: ő makaózni szeret, én nem. Ő dubajozni szeret, én nem. Ő ibizázni szeret, én nem. Ő bentleyzni, vajnázni és finkelsteinezni szeret, én nem. Mi marad? Szeretett miniszterelnökünk és Felcsút. Úgyhogy elválnak útjaink, igaz, szerencsére soha nem is találkoztak.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Sehová se utaznék Habonnyal. S a többi főkolompossal se. A problémát megkönnyíti, hogy hermetikusan elzárják magukat a nekik nem tetsző Magyarországtól, emberemlékezet óta nem találkoztam vezető fideszessel, funkcionáriussal, korábban azért ez elég gyakran előfordult, nem mintha hiányozna, de azért előfordulhat, hogy hamarosan közülünk választják ki az 1300 belső migránst, ha már az Unió annyit kekeckedik.

Horváth István, hírlapíró

Lehet Makaón Szép kártyával letelepedési kötvényt vásárolni?

Horváth Zoltán, újságíró

Honnan veszik, hogy Habony egyáltalán hajlandó lenne bárhová is elutazni velem? Még lekap valami lesifotós, és a velem közös nyilvánosság végzetesen rossz fényt vethet az ő makulátlan hírnevére és becsületére. Képzeljék el, mekkora skandalum lenne ez Fideszben - a bizniszről már nem is beszélve...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Egy csodálatos kis faluba, ahová kisvasút vezet, s melynek több nevezetessége is van: gyönyörű barokk temploma és kolostora, melyet még Nagy Lajos királyunk alapított 1352-ben. Sok kitűnő lakója is volt a településnek, mint például Göncz Árpád, Déry Tibor, Eörsi István, Mensáros László. Úgy hívják, Márianosztra. Retúrjegy csak nekem.

Szerző