Előfizetés

Román kormányválság - Ponta lett a kormány főtitkára

 A szociálliberális koalíció politikai támogatásától megfosztott, de posztjáról távozni nem hajlandó Sorin Grindeanu román miniszterelnök Victor Ponta volt kormányfőt nevezte ki a román kormány miniszteri rangú főtitkárának pénteken.

Az erről szóló miniszterelnöki döntés hosszas huzavona után jelent meg a közlönyben, mivel Mihai Busuioc, a román kormány eddigi főtitkára nem volt hajlandó saját leváltását ellenjegyezni és megjelentetni a hivatalos közlönyben, ezzel gyakorlatilag megakadályozva a rendelet hatályba lépését. Grindeanunak az akadályt végül úgy sikerült elhárítania, hogy ideiglenesen egy államtitkárra ruházta át a főtitkár hatáskörét, aki Busuioc helyett aláírta a leváltásokról és kinevezésekről szóló kormányfői rendeleteket.

A hivatalos közlöny "visszaszerzése" után Grindeanu azonnal továbbította az őt eltávolítani próbáló szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Liviu Dragtnea leghűségesebb embereinek - Sevil Shhaideh kormányfőhelyettesnek és Carmen Dan belügyminiszternek - a lemondását az elnöki hivatal felé.

Mivel kormánya valamennyi minisztere beterjesztette lemondását Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, a két megüresedő tisztség ideiglenes átvételére Jianut és saját magát javasolta az államfőnek. A többi miniszter lemondásának hatályba léptetésével Grindeanu akár két hetet is kivárhat, így biztosítva azt, hogy Romániának működő kormánya legyen.

"A kormány nem egy párté, hanem Romániáé, nem lehet bezárni, mint egy szupermarketet, működnie kell" - jelentette ki péntek esti első, a Grindeanu-kabinet főtitkári minőségében tartott sajtóértekezletén Victor Ponta. A Dragnea által félreállított, a jelenlegi pártvezetéssel nyílt konfliktusban álló szociáldemokrata politikus bevallotta, nem tartozott leghőbb politikai ambíciói közé ennek a tisztségnek a megszerzése, de Grindeanu segítséget kért tőle, és hozzá akar járulni a "Dragnea által megtorpedózott kormány felszínen tartásához".

Ponta megtiszteltetésnek nevezte, hogy támogathatja Grindeanut, aki szerinte tisztességes ember, "mint minden bánsági". Grindeanu tisztességes tervekkel rendelkezik mind az ország, mind a PSD jövőjét illetően, ha "a PSD még egyáltalán akar bármilyen jövőt" - tette hozzá Ponta.

Elismerte: ideiglenesnek tekinti megbízatását, amely szerinte akkor is eltarthat néhány hétig, ha a PSD-nek sikerül a jövő héten beterjesztendő bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatnia a Grindeanu-kormányt. Ponta azonban kétségét fejezte ki ezzel kapcsolatban, azt állítva, hogy sok szociáldemokrata párttársa elégedetlen azzal, ahogyan Dragnea a párt saját, alig fél éve beiktatott kormányát most el akarja távolítani.

A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben saját volt kormánya ellen, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből.

Meglepetés-kormányfő Belgrádban

Párton kívüli személyre bízza a kormányalakítást Aleksandar Vucic. A szerb államfővé lett korábbi miniszterelnök utóda, Szerbia 15. kormányának első embere Ana Brnabic lesz, a Vucic-kormány állami közigazgatási és helyi önkormányzati minisztere. 

Brnabic nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem a szexuális másságát nyíltan vállaló első vezető politikusa is. Az új kormányfő június 21-én mondja el expozéját a parlamentben, kabinetje 22-én teszi le az esküt.

Arról, hogy mennyire lehet önálló kormányfő Brabic némi betekintést ad Vucic csütörtök esti sajtótájékoztatója. Szavaiból egyértelművé vált, hogy a kabinetet nem a miniszterelnök állítja össze, s a „politikai vezetés” az utolsó percig esélyesnek tartott koalíciós partner egykori miniszterelnök, jelenleg külügyminiszter Ivica Dacic szocialista pártelnök hatásköre lesz. Az államfő közölte, lesz változás a miniszterek névsorában és elképzelhető, hogy egy-két miniszterrel több lesz.

Brabic első ígérete a reformok folytatása volt.

Kapcsolódó
Médiamágnások a szerb politikában

Londoni tűzvész - Tiltakozók hatoltak be a kerületi tanács épületébe

 Tüntetők hatoltak be péntek délután a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy a kerület egyik toronyházát elpusztító szerdai tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk mielőbbi megoldására.

A 24 emeletes, 127 lakásos toronyépület a kerület északnyugati határában emelkedik, és a szerda hajnali tűzvészben teljesen kiégett. A londoni rendőrség pénteki tájékoztatása szerint a Grenfell Tower nevű toronyházban pusztító tűzben legalább harmincan meghaltak, de ez a szám bizonyosan emelkedni fog, mivel még mindig vannak holttestek az épületben.

Nem hivatalos pénteki értesülések szerint a halálos áldozatok száma 70 körül lehet, bár ezt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg.

Péntek délután a lakás nélkül maradt károsultak közül mintegy százan összegyűltek a kerületi tanács épületénél, és többen be is hatoltak az irodahelyiségekbe. A tanácsi épületen belül kisebb összetűzés is volt a biztonságiakkal és a rendőrökkel, de a tüntetők zöme ezután visszament az utcára.

A Facebook közösségi portálon megszervezett demonstráció vezérszónokai elmondták: fő követeléseik közé tartozik, hogy panaszaikat és követeléseiket közvetlenül a kerületi tanács vezetője, Nick Paget-Brown hallgassa meg, és adjon írásos biztosítékokat a követelések teljesítésére.

Az egyik szervező a BBC-nek elmondta: bűnügyi vizsgálatot követelnek az épület tavaly elvégzett felújításának kivitelezője ellen. Véleménye szerint a tanács ingatlankezelő cége által végrehajtott renoválás célja nem az épület biztonságosabbá tétele, hanem csak "külső csinosítása" volt, hogy a leggazdagabb londoni kerület jómódú polgárainak ne "egy ronda tornyot kelljen nézniük".

A szervezők követelték azt is, hogy a tanács haladéktalanul gondoskodjon a hajléktalanná vált tűzkárosultak lakáshelyzetének tartós rendezéséről, és kifogásolták, hogy többszöri ígérgetés ellenére elhelyezésük megszervezése még el sem kezdődött, sőt a tanácsi vezetők meg sem hallgatták őket.