Botka első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz

Publikálás dátuma
2017.06.17. 16:00
Hiller István az MSZP országos választmányának évad- és kampánynyitó rendezvényén FOTÓ: Molnár Ádám
Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz, a szocialisták azt szeretnék, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke a szombati választmányi ülés után. Hiller István azt ígérte, hogy a Botka-kormány egyik első intézkedése a lex CEU eltörlése lesz.

A választmány ülésen a felsőoktatással és az akadémiai szabadság kérdéseivel foglalkoztak. Hiller utána úgy nyilatkozott: szemben a Fidesszel, a szocialisták úgy gondolják, Magyarországon diplomát szerezni érdemes, ez előnyös az államnak és az állampolgárnak is. A Botka-kormány első száz napjának egyik első intézkedése lesz a lex CEU eltörlése - ígérte.

Az Országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy magyar felsőoktatás a felemelkedés lehetősége előtt áll. Szerinte a felsőoktatás színvonala az elmúlt durván fél évtizedben egyértelműen süllyedt, ezért az MSZP olyan programmal akar előállni, amely ezt a süllyedést megállítja, aztán pedig a színvonal-emelkedést hoz.

Hiller azt is mondta, a felsőoktatási intézmények vezetői ismételten a rektorok lesznek. Az MSZP helyreállítja az egyetemi autonómiát és a megcsorbított egyetemi szabadságot is. Az állam feladata más lesz, mint jelenleg, amikor az egyetemeket a kancelláron keresztül kézi vezérléssel irányítja a kormány - mondta. Az államnak az a feladata, hogy megszabja a kereteket és biztosítsa a finanszírozást, az egyetemek belső életét, az akadémiai munkát tilos kormányirányítás alá vonni - tette hozzá.

Hiller kitért arra, hogy az országos választmány ülésén hat magyar egyetem professzora is részt vett, ők ismertették ezt a  programot. A program nem az MSZP belső köreiben készült, hanem volt rektorok, oktatásfinanszírozással foglalkozó szakemberek, nemzetközi joggal foglalkozó professzorok készítették. Az MSZP választási programja év végére készül el - jelezte a szocialista politikus.

Ahogy lapunk megírta, Botka László programjában a szociális lakhatás is szerepel. E szerint a piaci ár harmadáért bérelhetik majd otthonaikat azok a szegedi családok, amelyek sikeresen pályáznak a város bérlakás programjának következő csomagjában szereplő 30 lakás valamelyikére. Szeged tavaly indított programot a több mint 600 üresen álló, de lelakott ingatlan hasznosítására és egyben a legkevesebb pénzből élők lakhatási gondjainak enyhítésére. A csongrádi megyeszékhely többnyire panelházakban található, kihasználatlan lakásai közül 2016-ban 204 ingatlanba költözhettek be új lakók, az idén 220 lakást adnak át.

Szerző

Habony a Rogán-féle helikopterrel tűnt el Ferihegyről

Publikálás dátuma
2017.06.17. 15:22

Helikopterrel, ráadásul nem is akármelyikkel menekült el a Liszt Ferenc repülőtérről Habony Árpád a sajtó elől múlt pénteken - derítette ki a Hír TV Célpont című műsora. A stáb ugyanis hiába várta Orbán tanácsadóját a reptér bejáratánál, amikor Demján Sándor milliárdos üzletemberrel luxusrepülővel érkezett haza Makaóból, Habony felszívódott, ez pedig - a szabályokat betartva - csak légi úton lehetséges.

Ahogy lapunk is megírta, a ferihegyi repülőtéren egy újonnan 16,5 milliárd forintba kerülő magángépből szállt ki Demján Sándor nagyvállalkozó és Habony Árpád. A Magyar Nemzet információja szerint Habonyék a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak a Makaó mellett fekvő Hongkongban.

A gépen utazott még Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, továbbá Csányi Sándor OTP-elnök és Demján Sándor közös vállalatának, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András is.

A reptéren Demján jelent meg először, aki nem akart nyilatkozni, és beült a rá váró Mercedesbe, ahogy Sallay András is nyilatkozat nélkül távozott egy BMW-vel. Habonyt azonban hiába várta a Magyar Nemzet és a Hír TV stábja, a tanácsadó nem jött ki a repülőtér kisgépes termináljának épületéből. Habony köddé válása, valamint a reptéri szabályok betartása egyetlen esetben lehetséges: ha légi úton távoztak a repülőtérről. A Célpont azonosított is egy helikoptert, amely Habony magánrepülőjének landolása után érkezett a ferihegyi betonra. A stáb birtokába került, pilóták közötti beszélgetésből kiderült, hogy a Robinson44-es helikopter pilótáját azonnali hatállyal parancsolta a munkaadója Ferihegyre.

A munkaadó pedig nem más, mint a Fly-Coop, az a cég, amelyik Rogán Antalt és családját tavaly októberben elreptette Nyírtassra, Szabó Zsófi színésznő esküvőjére. A Fly-Coop más szállal is kötődik a kormányközeli üzleti körhöz: vezetője, Jakab Tamás az év elején közös céget alapított a kormány kedvenc biztonsági cégével, a Valton-Sec Kft-vel - emlékeztet a Hír TV.

Szerző

Nem gondolná, hány magyar apa neveli egyedül a gyerekét

Publikálás dátuma
2017.06.17. 15:11
Illusztráció: Thinkstock
Magyarországon a kb. 350 ezer egyszülős családból több mint 40 ezerben az apuka neveli ma egyedül a gyermekét vagy gyermekeit.  A statisztikák még ennél is magasabb számokat mutatnak: 2016-ban 71 853 volt a hivatalos adat, míg 1960-ban ez a szám 33 ezer volt. A statisztikák nem tükrözik teljesen a valódi helyzetet, hiszen beleszámolják a szülővel élő felnőtteket is, az viszont tény, hogy az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma. Ugyanez a tendencia az egyszülős családok számának emelkedésében is - írja az egyszulo.hu közleményében.

Az egyszülős családok számának növekedése világjelenség, s jóllehet a legtöbb helyen az édesanyával élnek a gyerekek, komoly kutatások szólnak arról, hogy milyen fontos szerepet játszik egy apa a gyermek fejlődésében, későbbi életének alakulásában. Nemrégiben publikált kimutatások szerint a gyermek iskolai előmenetele, érzelmi intelligenciája leginkább az apától függ, ugyanakkor hazánkban minden negyedik gyermek egyszülős családban, csaknem 90%-ban az édesanyjával él. Érdekes jelenség, hogy nőtt a hivatalosan el nem vált, de egyedül gyermeket nevelő apák a száma is. A papíron házas, de valójában egyszülős apák száma 24%-kal emelkedett az utóbbi 10 évben. Ugyanakkor nemzetközi kutatások szerint a gyerekek 80%-ának életében nem vesz részt heti szinten a külön élő apa, és az apák 30%-a nem látta a gyermekét az elmúlt egy évben.

Az előrejelzések sem biztatóak, a szakemberek úgy vélik, hogy az európai gyerekek következő generációjának minimum egyharmadát egy szülő fogja nevelni. Ma Magyarországon a gyerekeket nevelő családok negyede egyszülős, s minden ötödik gyermek 9 éves korára már egyszülős családban él. Csaknem 70 ezer gyermeket (25 év alatti gyereket) az édesapja nevel egyedül. (A KSH Népességtudományi Kutatóintézete adatai alapján.)

Az állami támogatással megvalósuló Egyszülős Központ létrehozását is ezek a változások tették szükségessé, ahol számos segítséget vehetnek igénybe a gyermeküket egyedül nevelő szülők. A központ áprilisban elindított jogi, pszichológiai tanácsadás és mediációs online szolgáltatásait rendszeresen használják az egyedülálló szülők. A nyári szünetben pedig kedvezményes táborozási lehetőségekkel, töredékáron elérhető tematikus napközis táborokkal segítik az egyszülős családokat. Jóllehet az egyedülálló édesapák arányaikban kisebb számban vették igénybe a központ nyújtotta lehetőségeket, őket is várja egy olyan közösség, amelynek tagjai hasonló élethelyzetben vannak, és tapasztalataik megosztásával értékes támogatást tudnak nyújtani egymásnak.

Az apák napját több mint 100 éve ünneplik meg világszerte. Ez a nap egy kilenc gyermekét egyedül felnevelő amerikai polgárháborús veterán, William Jackson Smart egyik gyermeke kezdeményezésére vált ünneppé. Az első apák napját 1910. június 19-én  tartották az amerikai Spokane-ben. Magyarországon június harmadik hétvégéjén ünnepeljük az apaságot és a szülői szerepet, ilyenkor az apák, nagyapák és a család többi férfi felmenője a főszereplő - emlékeztettek a közleményben.

Szerző