Orbán saját magát cáfolta meg - Videó!

Publikálás dátuma
2017.06.17. 19:12
FOTÓ: Vajda József
Emlékezetes, hogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában leszögezte: hiába hirdetettek a civilek bojkottot az ő ellehetetlenítésüket célzó, kedden megszavazott törvényjavaslat ellen, márpedig olyan nincs a magyar jogrendszerben, hogy polgári engedetlenség. Csakhogy néhány évvel ezelőtt még saját maga használta ezt a fogalmat, amikor ő volt "engedetlen".

Az RTL Klub előkutatta Orbán 2007-es nyilatkozatát, amikor kordonbontás közben interjúvolták meg a Kossuth téren. Akkor a kormányfő maga mondta, hogy éppen egyszerű polgári engedetlenségi akciót” hajtottak végre, mert az alkotmányos jogokat sértő, rendőri intézkedésekkel szemben megilleti az embereket az ellenállás joga.

Ezek szerint ha ő engedetlen, akkor van polgári engedetlenség, amúgy meg nincs.

A 2007-es felvételt hozta példának a TASZ is Orbán Viktor interjúja után, szerintük a polgári engedetlenség bár egy jogi kötelezettség szándékos megszegése, nem azonos a jogsértés egyéb formáival. A polgári engedetlenségnek, szemben a kötelezettségek alóli kibújással, van morális és jogi alapja: az alkotmányos demokrácia elveire való hivatkozás. A kordonbontással kapcsolatban Trócsányi László igazságügyi miniszternek - aki a miniszterelnökhöz hasonlóan azt mondta: "nem ismeri a polgári engedetlenséget, ahogyan szerinte a jog sem" - azt üzenték: úgy tűnik, hogy azt a kormányt, amelynek Ön is a tagja, miniszter úr, egy polgári engedetlenkedő vezeti”.

Lásd még: Hiába tiltakoztak - Áder katonásan szignált

Szerző

Vizes vb - Közel a káosz Budapesten

Publikálás dátuma
2017.06.17. 18:32
Lezárták a Bem rakpartot augusztus közepéig MTI Fotó: Kallos Bea
Hétfőn este és várhatóan kedden kora reggel a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik, mert a nyári FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó építési munkákat végeznek; hétfőn és kedden a pesti alsó rakpart forgalmát is korlátozzák - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton.

Június 19-én, hétfőn este 21 órától az utolsó járat indulásáig, valamint június 20-án, kedden kora reggel, várhatóan az első járatindulástól 6-ig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között viszi csak az utasokat.

A Kossuth Lajos tér, illetve a Nagykörút felé tartóknak a BKK a nagykörúti villamosvonalon Dél-Budától a Corvin-negyedig közlekedő 4-es és 6-os pótlóbusz, valamint a 4-6-os villamos igénybevételét javasolja, illetve a 15-ös és a 115-ös busz használatát, amelyek meghosszabbított üzemidővel közlekednek.

MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Június 19-én 0 órától június 20-án éjfélig a pesti alsó rakpart Lánchíd és Vigadó tér közötti szakaszán irányonként csak egy sávon haladhat a forgalom, és az Eötvös téri rakparti lehajtási lehetőség megszűnik. A rakpart északi irányú forgalmát érintő további változás, hogy az Eötvös téri le-felhajtó ágon keresztül mehetnek az autósok. A Széchenyi térről nem lehet lehajtani a pesti alsó rakpartra, a gépjárműforgalom csak egyenesen mehet tovább. Lezárják az Eötvös téri, a villamospálya alatti aluljárón megközelíthető gyalogátkelőhelyet és a járdát.

Június 19-én 22 órától 20-án reggel 6-ig, majd június 27-én 23 órától 29-én 11-ig, továbbá július 2-án 23 órától 3-án 14-ig teljes szélességében lezárják a forgalom elől a pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtója és a Havas utca közötti szakaszon - közölte a BKK.

Szerző

Farkas Flóriánt újraválasztotta a Lungo Drom

Publikálás dátuma
2017.06.17. 17:13

Ebédnek álcázott titkos küldöttgyűlésen választották újra Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökének –  tudta meg a Hír TV. Később a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közleményben erősítette meg, hogy Farkas maradt az elnök.

A kisújszállási művelődési központban tartott tisztújító kongresszuson a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg újabb öt évre Farkas Flóriánt - közölték.

Mint írták: a Lungo Drom, a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtéséhez elsődleges eszköznek a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti. A kongresszus tagjai elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, álláspontjuk szerint a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon. A Lungo Drom tagsága missziós programot indítva is részt kíván venni a cigányság felzárkózásának további előmozdításában - tették hozzá a közleményben.

Lapunk már tegnap beszámolt arról, hogy a Lungo Drom szombaton titkos kongresszust tart Kisújszálláson, de a rendezvényre szerkesztőségünk nem kapott meghívót. A miniszterelnöki biztos minden megyéből csak öt olyan szervezeti tagot hívott meg a kisújszállási rendezvényre, akiket személyesen is megbízhatónak és hűségesnek tart. Az elnöki posztért ugyanis több olyan személy is indulna, aki bírálja a roma szervezet elnökét és politikai tevékenységét.

Az Országos Roma Önkormányzat két képviselője, Lakatos Oszkár és Vajda László egyebek mellett azért jelentette fel korábban az ügyészségen Farkas Flóriánt, mert a Lungo Drom utoljára 2013-ban rendezett kongresszust. Pedig elméletileg évente kellene. 

A Lungo Drom közleményében a Fidesz stratégiai szövetségesének nevezi magát, nem véletlenül. A kormánypárt ugyanis általános meglepetésre a múlt hónapban együttműködési megállapodást kötött a Lungo Drommal. Pontosabban: megújította azt a szövetséget, ami még a 2002-es – a jobboldal számára kudarcos – parlamenti választás előtt jött létre. Májusban elsőként a Népszava írta meg, hogy a Lendvay utcai pártszékházban Kövér László és Farkas Flórián megállapodást ír alá. Az eseményt végül néhány órával előrehozták, nehogy a sajtó jelenléte és a szerveződő ellentüntetés megzavarja az ünnepélyes aktust. Az időpont módosításáról csak az állami média kapott értesítést.

A Fidesz honlapjára a Lungo Drom egyébként hetekkel a megállapodás aláírása után sem került fel. „A Fidesz honlapján a szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – csütörtökön ezt a magyarázatot kaptuk a kormánypárttól. A „frissítés" időközben megtörtént: a pénteki állapot szerint immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja.

Szerző