Kiderült, mi okozhatta a dínók kihalását

Publikálás dátuma
2017.06.18. 17:54
Négy és fél milliárd évvel ezelőtt a Napnak lehetett egy ikertestvére A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A Berkley és a Harvard két neves csillagásza szerint a Nap „ördögi” ikerpárja, a Nemesis felelős a dinoszauruszok kihalásáért.

Négy és fél milliárd évvel ezelőtt még két napunk volt, a testvérből kiszakadt darab a Föld pályájára állt és összeütközött vele. Az elméletre közvetlen bizonyíték nincs, de majdnem az összes csillagnak van párja, így a mienknek is lehetett. Nemesis a baljóslatúan hangzó nevét egy elmélet után kapta, amely azt sugallja, hogy ez indította el azt az aszteroidát, amely megölte a dinoszauruszokat.

A kutatók a következtetést azután vonták le, hogy újszülött csillagokat figyeltek meg egy nagy felhőben a Perseus-konstellációban - írja az Új Világtudat. Néhány évtizeddel ezelőtt a kutatók megállapították, hogy a csillagok olyan tojás alakú gubón belül születnek sűrű maggal, amelyek a hideg, molekuláris hidrogén óriásfelhőkön keresztül haladnak, amelyek a fiatal csillagok szülőhelyei. A Perseus molekuláris felhője egyike ezen csillag óvodáknak, amely mintegy 600 fényévnyire található a Földtől és mintegy 50 fényév hosszú.

A szerzők megjegyezték, hogy a megállapításokat ellenőrizni kell más csillagformáló felhőkön, és hogy több munkát kell elvégezni, hogy megértsék ennek a jelenségnek a fizikáját. A megállapításokat a közelmúltban hozták nyilvánosságra a Royal Astronomical Society havi kiadásában.

Szerző

100 éves akvarellt találtak az Antarktiszon

Publikálás dátuma
2017.06.13. 16:32
Fotó: Thinkstock
Tökéletes állapotban fennmaradt akvarellt fedeztek fel a kutatók Robert Falcon Scott brit felfedező tragikusan végződött déli-sarki expedíciójának egyik helyszínén.

A képet, amelyen egy apró, a fakúszfélék családjába tartozó énekesmadár teteme látható, egy penészfoltokkal és pingvinürülékkel borított papírhalom alatt találták meg annak a két kunyhónak az egyikében, amelyeket norvég felfedezők építettek 1899-ben az Adare-foknál, később pedig Scotték használtak az útjuk során - írja a BBC News.

Az Antarktisz legöregebb épületében tavaly felfedezett, ám mostanáig titokban tartott festményről úgy vélik, hogy Edward Wilson brit tudós munkája, aki a tragikusan végződött 1912-es déli-sarki expedíción vesztette életét. Egyéb műalkotásainak elemzését követően állapították meg, hogy az 1872-ben született ő festette a képet, amelyen az 1899-es dátum, a fakúszfélék felirat és egy nagy T betű is látható. A Déli-sark örökségét felügyelő Antarctic Heritage Trust munkatársa, Josefin Bergmark-Jimenez pályafutása legjelentősebb pillanatának nevezte az akvarell felfedezését.  Az, hogy szinte tökéletes állapotban maradt fenn, annak köszönhető, hogy egy csomó papírlap közé szorulva, teljes sötétségben és hidegben töltötte az elmúlt éveket, ami ideális környezet a fényre kifejezetten érzékeny vízfestmények számára.

Azt még mindig nem tudni, hogy az alkotás miként került annak idején az antarktiszi kunyhóba, de úgy vélik, hogy Wilson akkor festhette, amikor a tuberkulózist legyőzve lábadozott Európában. A képet és az Adare-foknál talált csaknem 1500 egyéb tárgyat helyreállításukat követően visszaszállítják a kunyhókba, amelyek az Antarktiszi különlegesen védett területének részét képezik. A festményről másolatot készített a christchurch-i Canterbury Múzeum.

Robert Falcon Scott 1912 januárjában érte el a Déli-sarkot, egy hónappal elmaradva Roald Amundsentől, aki elsőként hódította meg az Antarktiszt. Scott négy társával együtt a jégmezőn vesztette életét, visszaúton a bázisuk felé. A holttestek és a mellettük heverő levelek, naplók felfedezését követően nemzeti hősökként ünnepelték az expedíció tagjait.

Szerző

Vízben oldódó drónszárnyat fejlesztenek

Publikálás dátuma
2017.06.13. 07:44

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegeden. A drón szárnya készülhet ebből az anyagból, így tengervízbe vezetve elveszíti azt és tengeralattjáróként víz alatti felvételek készítésére válik alkalmassá.

Szerző
Témák
drón