Nem akarnak őstermelők lenni a horgászok

Publikálás dátuma
2017.06.19. 07:16
A horgászok ma legálisan nem adhatnak el halat FOTÓ: THINKSTOCK
Nem akarnak őstermelők lenni a balatoni horgászok és a halászat visszaállítását sem szeretnék. A halászati tilalom óta jobbak a fogási eredmények, így nem érdekük a változtatás.

Válthassanak ki őstermelői igazolványt a horgászok és értékesíthessék a kifogott felesleget a tóparti éttermeknek, így juttatva azokat balatoni halhoz – javasolta egy sajtónyilatkozatban Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Küszöbön a szezon, s ez lehet a negyedik olyan nyár a Balatonnál, amikor gyakorlatilag nem lehet helyi halat kapni a vízparti vendéglőkben és halsütödékben. A halászatot 2013 decemberében tiltotta be a földművelésügyi miniszter, a horgászok pedig legálisan nem adhatnak el halat.

Ahogy a Népszava is megírta, a vendéglátósok és borászok alkotta Balatoni Kör több koncepciót is kidolgozott annak érdekeben, hogy – a turizmus érdekeit szem előtt tartva – a balatoni hal visszakerülhessen az asztalra. A kör várja a szaktárca reagálását. Tavaly a tóparti polgármestereket tömörítő Balatoni Szövetség javasolta halfelvásárlói hálózat létrehozását a tó körül, valamint azt, hogy a tógazdasági halakat egy bizonyos ideig a Balatonban úsztatva tegyék „balatonivá”.

- A horgászat alapvetően szabadidőeltöltés, nem pedig profittermelő tevékenység - szögezte le megkeresésünkre Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének (BHSZ) elnöke. Amennyiben engedélyeznék a halértékesítést, azzal kiszabadítanák a szellemet a palackból. Nemrégiben tartottunk kibővített elnökségi ülést és a megjelent 37 horgászegyesület képviselője közül egy sem akadt, amelyik egyetértett volna bármelyik, az utóbbi időben felmerült változtatási javaslattal. Nem akarjuk, hogy a horgászból őstermelő legyen. Azt sem, hogy a tógazdasági halakat egy elkerített részen a Balatonban úsztassák. Azt pedig végképp nem, hogy visszaállítsák a 2013 végén abbahagyott szelektív halászatot - tette hozzá a BHSZ elnöke. Olyan elképzelés is asztalra került, hogy a horgászszervezetek dönthessék el, ki adhat el halat az éttermeknek; milyen alapon mondhatnám én ezt meg - tette fel a kérdést Balogh. Ez ráadásul visszaélésekre adna lehetőséget. Megértem a vendéglősök problémáját, de ezeket a javaslatokat még finomítani kell. A horgászoknak pedig jó a jelenlegi helyzet.

Balogh szerint a halászat megszűnte óta „egyre nagyobbak a keszegek és egyre jobbak a fogási eredmények”, vagyis a horgászoknak semmilyen változtatás nem érdekük.

Busavég
A jövő évtől nem lehet busaivadékot nevelni a Balaton-közeli tógazdaságokban - így módosult a halgazdálkodásról szóló törvény. Az először 2011-ben megfogalmazódott javaslatot most fogadták tehát el az illetékesek annak érdekében, hogy a busaivadékok ne szökhessenek be a csatornákon a Balaton vizébe és egy esetleges zsilipszakadáskor se kerülhessen busa a tóba.
A balatoni őshonos halak táplálékát fogyasztó, Kínából származó busa gyérítése érdekében 2013-ig szelektív halászatot folytatott az állami tulajdonú halgazdálkodási cég. Arról a tudósok között is vita van, hogy szükség-e a busa szelektív halászatára, vagy sem. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója korábban azt mondta: ha a busa nem kap utánpótlást, előbb-utóbb kikopik a Balatonból.Témák
horgászat

Farkas Flórián újabb lehetőséget kapott Orbántól

Publikálás dátuma
2017.06.19. 07:06
Orbán Viktor és Farkas Flórián szövetsége nem most kezdődött (2012-es felvétel) FOTÓ: Népszava
Farkas Flórián lehetőséget kapott a kormányfőtől, hogy újra felépítse magát és – ami ennél fontosabb – hadrendbe szervezze a cigány szavazókat a jövő évi választásra.

A Lungo Drom szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson tartott kongresszust. Az eseményről kiadott közlemény szerint a küldöttek „ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúan” (értsd: egyhangúlag) öt évre ismét Farkast választották a „legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv” (értsd: szervezet) vezetőjévé. A Hír TV a rendezvény előtt és után is szerette volna megszólaltatni a miniszterelnöki biztosi tisztséget is betöltő Farkas Flóriánt, de nem járt sikerrel.

Ahogyan az várható volt, a kongresszus hűségnyilatkozatot tett a kormány mellett. „A Lungo Drom a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtése elsődleges eszközének továbbra is a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti” – áll a közleményben.

A szövegből ugyanakkor felsejlik, hogy a Lungo Drom nem a társadalmi felzárkózás láthatatlan eredményeivel akarja a Fidesz mellé állítani a romákat, hanem – a széles körben bevált receptet követve – a „migránsokkal” való riogatással. A kongresszus tagjai ugyanis kinyilvánították, hogy elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, hisz „a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon”.

Lakatos Oszkár és Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat két képviselője egyebek mellett azért is feljelentette Farkas Flóriánt az ügyészségen, mert a Lungo Drom ezt megelőzőn 2013-ban rendezett utoljára kongresszust. Lakatos és Vajda szerint évente kellene. A belső ellenzék állítja, hogy a mostani tisztújításra csak „megbízható” küldöttek kaptak meghívást.

Frissültek
A Fidesz és a Lungo Drom május végén újból együttműködési (választási) megállapodást kötött egymással. A Fidesz honlapján Farkas Flórián szervezete évek óta nem szerepelt a szövetségesek listáján, és hetekkel a megállapodás aláírása után sem került vissza. A honlapon a „szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – lapunk ezt a választ kapta a Fidesztől múlt csütörtökön. Péntekre aztán hirtelen meg is történt a „frissítés”: a kormánypárt oldalán immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja. A Lungo Drom logójára kattintva azonban továbbra sem találunk semmilyen tartalmat. A RomNet adta hírül, hogy az Anonymus hackercsoport nemrég lenyúlta a Lungodrom.hu domain nevet, amelyet Farkas Flóriánék elfelejtettek meghosszabbítani. Nagy veszteségről túlzás lenne beszélni: a Lungo Drom oldalán addig sem volt semmi érdemleges.

 

Szerző

Plakátháború - Valóban tiszta kampányt akar az MSZP

Publikálás dátuma
2017.06.19. 07:04
A Fidesz uralja a hirdetési piacot FOTÓ: Molnár Ádám
Az MSZP átfogó, a választásokon induló pártok esélyeit kiegyensúlyozó törvénymódosítást javasol ma azon az ötpárti egyeztetésen, amely a péntekre összehívott parlamenti rendkívüli ülés előtt kezdeményeztek. A Népszava úgy értesült, a szocialisták felfrissítették és átdolgozták egy korábbi javaslatuk, így ezzel állnak majd ma a többi párt elé, javasolva: pénteken kerüljön ez a kampánycsomag napirendre, hogy a következő választásokon már az új szabályok legyenek érvényben.

Mint beszámoltunk róla, Tóth Bertalan, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője pénteki sajtóértekezletén elmondta, hogy egy régi tervezetüket veszik elő. A javaslat értelmében az országos listát állító pártok egyenlő összegű állami támogatást kapnának. Ezt azonban vissza kellene fizetniük, ha listájuk nem éri el az egyszázalékos szavazatarányt. Ezzel egyrészt mérséklődne az eleve csak a haszonszerzésre és a választások megzavarására létrehozott kamupártok veszélye, másrészt megnőne a kockázat a jelentős társadalmi támogatottság nélkül induló pártok számára. A pártok csak úgy kaphatnának kampányukhoz állami támogatást, ha előre bejelentenék, hogy szükség esetén mely vezető testületük tagjai fizetik vissza a pénzt. A kötelezettség elmulasztása esetén az adóhatóság gondoskodna a kamatokkal megnövelt tartozás behajtásáról. Az állami és nem állami támogatások rendeltetésszerű felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrizné. Támogatásnak minősülne többek között a pártnak térítésmentesen átadott eszköz, az átvállalt tartozás, az elengedett követelés, az ellenérték nélkül nyújtott szolgáltatás, illetve a piaci és a párt által fizetett ár esetleges különbözete is.

A javaslat szerint kampányidőszakon kívül egyáltalán nem, a kampány idején pedig csak piaci áron lehetne politikai plakáthelyet vásárolni, a közpénzből való plakátolást pedig kampányidőszakban és azon kívül is megtiltanák. A módosítással egyebek között azt szeretnék elérni, hogy közpénzből kampányidőszakban ne hirdethessenek se a kormány, se a helyi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a köztulajdonban álló gazdálkodó szervezetek vagy az általuk támogatott személyek és szervezetek. Az MSZP azt szeretné, hogy az olyan "álcivil" szervezetek, mint amilyen a Civil Összefogás Fórum, egyáltalán ne tudjanak politikai kampányt folytatni.

A kezdeményezés értelmében az országos listát állító pártok és egyéni jelöltek kampányplakátjait lajstromszámmal látnák el, a választási irodának pedig bejelentenék, és az interneten közzétennék, hogy ki, hány plakátot és mennyiért vásárolt, illetve belefért-e a törvény által biztosított pénzügyi keretbe. A plakátokért minden pártnak azonos, előre bejelentett árat kellene felszámolni. Emellett törvénybe foglalnák, hogy kampányidőszakban a jelöltek a villanyoszlopokon ingyen helyezhetnek el plakátot, viszont megtiltanák a tömegközlekedési eszközökön közpénzből folytatott kampányt.

Tóth Bertalan: egyenlő kampányfeltételeket szeretnénk

Rendet tenne a plakátpiacon a szocialisták javaslatcsomagja, amely a kampányszabályok reformját kezdeményezi - állítja Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

- Lát esélyt rá, hogy valóban napirendre kerül a javaslatuk?

- Ma délután ötpárti egyeztetésen vitatjuk meg ezt a csomagot, legalábbis mi ezzel érkezünk a a tárgyalóasztalhoz, ahol természetesen meghallgatjuk más pártok érveit, javaslatait is. Bízom benne, hogy a péntekre - eléggé aljas módon, hirtelen - kezdeményezett rendkívüli országgyűlési ülésen napirendre tudjuk vetetni ezt a tervezetet.

- Úgy tűnik, a Fidesz a saját, kétharmad híján elbukott javaslatát szeretné inkább mégis átnyomni az Országgyűlésen.

- Ez nem fog nekik sikerülni, érdemi javaslatról kell tárgyalni és szavazni, ha már összehívták plakát- és kampánytémában a rendkívüli ülést. Arról nincs értelme újra beszélni. Éppen ezért poroltuk le régi javaslatunkat a hét végén, s ajánlunk olyan jogszabály-változtatásokat, amelyek egyszerre akadályozzák meg a közpénzből folytatott, valamint az oligarchák, vagy álcivil szervezetek által lopott pénzből kampányolást is. A mi javaslatunk rendet tesz a piacon.

- Gondolja, hogy ebben érdekelt a kormányoldal?

- A választóik érdekelte k ebben, hiszen a tisztességes pártverseny valamennyi magyar állampolgár érdeke, a demokrácia feltétele - lenne. Mi egyenlő kampányfeltételeket akarunk, azt szeretnénk, ha egyensúly lenne teremthető és valamennyi párt igazságos, egységes szabályok szerint, tiszta elszámolással szállna ringbe a voksokért.

Szerző