Farkas Flórián újabb lehetőséget kapott Orbántól

Publikálás dátuma
2017.06.19 07:06
Orbán Viktor és Farkas Flórián szövetsége nem most kezdődött (2012-es felvétel) FOTÓ: Népszava
Farkas Flórián lehetőséget kapott a kormányfőtől, hogy újra felépítse magát és – ami ennél fontosabb – hadrendbe szervezze a cigány szavazókat a jövő évi választásra.

A Lungo Drom szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson tartott kongresszust. Az eseményről kiadott közlemény szerint a küldöttek „ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúan” (értsd: egyhangúlag) öt évre ismét Farkast választották a „legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv” (értsd: szervezet) vezetőjévé. A Hír TV a rendezvény előtt és után is szerette volna megszólaltatni a miniszterelnöki biztosi tisztséget is betöltő Farkas Flóriánt, de nem járt sikerrel.

Ahogyan az várható volt, a kongresszus hűségnyilatkozatot tett a kormány mellett. „A Lungo Drom a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtése elsődleges eszközének továbbra is a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti” – áll a közleményben.

A szövegből ugyanakkor felsejlik, hogy a Lungo Drom nem a társadalmi felzárkózás láthatatlan eredményeivel akarja a Fidesz mellé állítani a romákat, hanem – a széles körben bevált receptet követve – a „migránsokkal” való riogatással. A kongresszus tagjai ugyanis kinyilvánították, hogy elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, hisz „a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon”.

Lakatos Oszkár és Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat két képviselője egyebek mellett azért is feljelentette Farkas Flóriánt az ügyészségen, mert a Lungo Drom ezt megelőzőn 2013-ban rendezett utoljára kongresszust. Lakatos és Vajda szerint évente kellene. A belső ellenzék állítja, hogy a mostani tisztújításra csak „megbízható” küldöttek kaptak meghívást.

Frissültek
A Fidesz és a Lungo Drom május végén újból együttműködési (választási) megállapodást kötött egymással. A Fidesz honlapján Farkas Flórián szervezete évek óta nem szerepelt a szövetségesek listáján, és hetekkel a megállapodás aláírása után sem került vissza. A honlapon a „szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – lapunk ezt a választ kapta a Fidesztől múlt csütörtökön. Péntekre aztán hirtelen meg is történt a „frissítés”: a kormánypárt oldalán immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja. A Lungo Drom logójára kattintva azonban továbbra sem találunk semmilyen tartalmat. A RomNet adta hírül, hogy az Anonymus hackercsoport nemrég lenyúlta a Lungodrom.hu domain nevet, amelyet Farkas Flóriánék elfelejtettek meghosszabbítani. Nagy veszteségről túlzás lenne beszélni: a Lungo Drom oldalán addig sem volt semmi érdemleges.

 

Szerző

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.