Merénylet az üdülőhelyen - Turistákra lövöldöztek, halottak!

Nyugati turisták népszerű üdülőhelyére támadtak terroristák Maliban. A fővárostól, Bamakótól keletre található Dougourakoro város mellett, a La Campement Kangaba több medencével felszerelt luxuslétesítményéből lövöldözés hallatszott, füst szállt fel.

Kormányforrások szerint dzsihadisták lehettek a támadók, s túszokat ejthettek. A kormány különleges erői, francia egységek és ENSZ-katonák körülvették az üdülőhelyet - tájékoztatta a belbiztonsági minisztérium a Reuterst. Twitter-jelentések szerint legalább ketten életüket veszítették. Az afrikai országban 2015 novemberében 20 ember életét veszítette, amikor a bamakói Radisson Blu szállodát támadták meg a dzsihadisták.

Szerző

Macron pártja abszolút többséget szerzett a francia választásokon

Publikálás dátuma
2017.06.18. 22:30
FOTÓ: GETTY IMAGES
Emmanuel Macron pártja nagy győzelmet aratott a francia parlamenti választás második fordulójában. Az elnök biztosan kormányozhat.

A várakozásoknak megfelelően a Mozgásban a Köztársaság (LREM) nevű párt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Emmanuel Macron számára némi üröm az örömben, hogy a részvétel kirívóan alacsony volt, a távolmaradók aránya elérte az 56,6 százalékot, pedig már az előző vasárnapi első forduló 49 százalékos részvételét is rekord alacsonynak nevezték. Az ok: az emberek nagy része kiábrándult a tradicionális pártokból, beleértve a Nemzeti Frontot is. Sokan ezért új utakat keresnek, Macronban egyelőre megbíznak. Akadtak olyanok is, akik azért nem éltek szavazati jogukkal, mert az első forduló után már lefutottnak látták a voksolást. Amint a Twitteren egy hozzászóló találóan megfogalmazta: úgy érezték, csak Macron és Macron között választhatnak. Az elnökválasztás előtt néhány hónappal még úgy látszott, a szocialisták Waterloo-ja következik, végül azonban nemcsak Francois Hollande pártja, hanem a konzervatívok és a Nemzeti Front is nehezen helyrehozható károkat szenvedett. Az okok közé sorolható az is, hogy a franciáknak elegük van a kampányokból. Az eltelt kilenc hétvégéből négyen rendeztek valamilyen voksolást.

Macron a törvényhozás nagy támogatásával viheti véghez reformjait. Elsők között fogadhatják el az igazságügyi törvényeket. Keményebb időszak vár a parlamenti képviselőkre, egy a Francois Bayrou igazságügy-miniszter által jegyzett javaslat szerint. Macron már korábban megpendítette, hogy csökkentené a képviselők számát. Jelenleg az alsóházban 577, a szenátusban 348 honatya foglal helyet. A képviselők nemcsak mandátumuk alatt, hanem már a parlamenti választás előtt legalább egy évvel nem vállalhatnak tanácsadói tisztséget. A korrupcióért elítélt személy nem lehet képviselő.

A második fordulóba összesen 1146 jelölt került be, közülük, 454-en a LREM jelöltjei voltak. A legtöbb női jelöltet Macron pártja sorakoztatta fel.

Exit pol eredmények
A Le Monde a France Télévisions és a Radio France számára készült Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutató felmérését idézve azt írja: Macron pártja és a szintén centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalom (MoDem) nevű tömörülése 355 mandátumot szerez az 577 fős Nemzetgyűlésben. A Köztársaságiak vezette jobbközép 125 képviselői helyre számíthat. A Szocialista Párt várhatóan 34 képviselőt juttat a törvényhozásba. Az adatok szerint a Lázadó Franciaország nevű radikális baloldali pártnak 19 képviselője lesz, míg a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 8 helyet szerez a törvényhozásban. MTI

Megvertek két résztvevőt a melegfelvonuláson

Publikálás dátuma
2017.06.18. 19:23
A 20. jubileumi Budapest Pride 2015-ben FOTÓ: Molnár Ádám
Komolyabb provokációk nélkül, békésen zajlott le idén a melegfelvonulás vasárnap az ukrán fővárosban.  Néhány órával a rendezvény befejezése után a szervezők viszont arról adtak hírt, hogy két résztvevőt a rendezvény után ismeretlenek megvertek. A kijevi rendőrség közölte, hogy egy támadót elfogtak, társait még keresik. 

Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése szerint az idei KievPride elnevezésű megmozduláson mintegy ezren vettek részt, köztük nemcsak az LMBT-közösségek jogvédői, hanem velük rokonszenvező ukránok és külföldi diplomaták is. 

A rendet körülbelül öt és félezer rendőr felügyelte. A város központjában lévő Sevcsenko parknál - ahonnan a menet indult - fémdetektoros kapukat helyzetek el. Kisebb dulakodás tört ki rendőrök és a felvonulást ellenzők között, a fővárosi rendőrség közlése szerint emiatt hat embert vettek őrizetbe. Később Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról számolt be, hogy a dulakodás közben két rendőr sérült meg könnyebben, a megmozdulás résztvevői közül viszont senkit sem ért bántódás.     

Amikor a menet a felvonulás végéhez ért, a szervezők arra érték a résztvevőket, hogy mondjanak köszönetet a rendfenntartóknak a megmozdulás biztosításáért. 

A KievPride ellenzői, ukrán nacionalista szervezetek - köztük a Jobboldali Szektor (PSZ) - előrebocsátották, hogy nem tekintik a melegek felvonulását jogvédő akciónak, ezért igyekeznek megakadályozni a rendezvény megtartását. Ígéretet tettek ugyanakkor előző nap arra, hogy nem támadnak a felvonulás résztvevőire.       

A felvonulást megelőző napon hackerek feltörték az ukrán LMBT-szövetség honlapját, és fenyegető üzenetet küldtek a szervezetnek e-mailben. A szervezet az incidens miatt az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztályához fordult. Kijevben 2013 óta rendeznek melegfelvonulásokat. Akárcsak tavaly, idén is a belvárosban tartották a rendezvényt, míg korábban nem központi részen szervezték meg az előre jelzett provokációk miatt. Minden alkalommal nagy számú rendőr biztosítja a rendet a felvonulás alatt, eddig viszont minden évben komolyabb incidensek nélkül zajlottak le a rendezvények. A többségében ortodox vallású ukrán lakosság alapvetően nehezen fogadja el a melegjogokat, ugyanakkor megfigyelők szerint az elmúlt évek alatt fokozatosan egyre toleránsabbá válik a társadalom a homoszexuálisokkal szemben.

Szerző