Előfizetés

Brexit - Megkezdődtek a tárgyalások

Brüsszelben megkezdődtek hétfőn a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.

Brüsszelben az Európai Bizottság épületében tárgyalóasztalhoz ült Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter, hogy megkezdjék a tárgyalásokat, melyek az első szakaszban az uniós és a brit állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, valamint az ír-északír határról fognak szólni.

Michel Barnier a tanácskozásra érkezve reményét fejezte ki, hogy a hivatalosan is megkezdett tárgyalások első napján meg tudják határozni a prioritásokat, a tárgyalások menetrendjét és ütemtervét, valamint összegezni tudják a megválaszolandó kérdéseket.

Mint mondta, először a Brexit által okozott bizonytalanságokat kell kezelni, amelyek első sorban a brit és az uniós állampolgárokat, az uniós szakpolitikák kedvezményezettjeit érintik, valamint a brit és uniós határokra lesznek hatással, különösen Írország tekintetében.

David Davis kijelentette, noha kétségkívül kihívásokkal teli időszak várható a tárgyalások ideje alatt, a felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan eredményt érjenek el, amely valamennyi állampolgár érdekét szolgálja majd.
"Ennek elérése érdekében pozitív és konstruktív hangnemben kezdjük el a tárgyalásokat, azzal az elhatározással, hogy új, erős és különleges kapcsolatot alakítunk ki európai szövetségeseinkkel és barátainkkal. Több van, ami összeköt, mint ami elválaszt bennünket" - fogalmazott Davis.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.
Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan Nagy-Britannia unióból való kilépésének szándékát, így a szigetország uniós tagsága 2019 márciusában szűnhet meg.

Francia választások - Csak technikai átalakítás várható a kabinetben

 Az Édouard Philippe által vezetett francia kormány hétfőn benyújtja lemondását, de a következő napokban csak "kisebb technikai átalakítás" várható a kormányzatban, a miniszterelnök és a miniszterek személye nem változik - jelezte Christophe Castaner kormányszóvivő egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerezte az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

"A miniszterelnök néhány órán belül a szokásoknak megfelelően benyújtja a lemondását, még a nap folyamán, azt hiszem" - mondta hétfő reggel a kormányszóvivő az RTL rádióban. Hozzátette, hogy az új kormány továbbra is Edouard Philippe vezetésével "néhány napon belül" megalakul. A kormányzatban csak "technikai átalakítás" várható, amely "nem lesz jelentős" - hívta fel a figyelmet Christophe Castaner.

Az elnöki párt, A Köztársaság lendületben (LREM) és politikai szövetségese, a centrista Modem 351 képviselői helyet szerzett vasárnap az 577 fős alsóházban, amely kényelmes abszolút többséget biztosít a kormányzáshoz. Az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség.

"Egy évvel ezelőtt Emmanuel Macronnak még semmi esélye nem volt arra, hogy köztársasági elnök legyen, három hónapja pedig arra nem volt semmi esélyünk, hogy abszolút többséget szerezzünk, két hete viszont azt hallgatjuk, hogy tarolni fogunk és hogy ez már egy kicsit sok. Egy dolog biztos: egyértelmű többségünk van, amelyet hatékonyak akarunk működtetni" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A rekord alacsony, 43 százalékos részvételi arányt illetően Christophe Castaner elmondta: "tudtuk, hogy ennek nagy a kockázata, láttuk az első forduló estéjén, még akkor is, ha inkább A Köztársaság lendületben szavazói mentek el szavazni, főleg a múlt héten. A biztos győzelem érzése miatt (tegnap) a választóink egy része már nem ment el szavazni" - tette hozzá.
A képviselők, akiknek 75 százaléka először szerezett mandátumot, június 27-én ülnek össze először és választják meg a nemzetgyűlés elnökét, akit az elnöki párt jelölhet, a kormányról július 4-én tartanak bizalmi szavazást az alsóházban.

A kormánytagok közül hatan indultak a választáson, s valamennyien mandátumot szereztek, így a kormány tagjai maradhatnak. A május 17-i kormányalakításkor Emmanuel Macron ugyanis egyértelművé tette: az a miniszter, aki kikap a választásokon, lemondásra kényszerül.

A korábbi, szocialista kormányzat volt miniszterei viszont mindannyian kikaptak, még azokban a választókörzetekben is, ahol az LREM nem indított velük szemben jelöltet. Egyedül Manuel Valls volt miniszterelnök szerzett mandátumot 50,3 százalékos támogatottsággal a Párizshoz közeli Evryben, amelynek korábban polgármestere is volt. Ellenfele, a radikális baloldali Farida Amrani azonban vitatja az eredményt, amely ellen fellebbezést nyújtott be és a szavazatok újraszámlálását kérte, miután a volt kormányfő alig 139 vokssal előzte meg.

Brexit - London "boldog" befejezésre számít

Az Egyesült Királyság uniós kilépéséről kezdődő tárgyalásoknak a jövőbe kell tekintünk, és London "boldog" befejezésre számít - jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter az unió külügyminisztereinek hétfői ülése előtt újságíróknak nyilatkozva Luxembourgban.

A brit külügyminiszter szerint a hétfőn kezdődő tárgyalások mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára pozitív eredményre vezetnek. Olyanra, amely mindkét fél számára nyereséggel és megbecsüléssel jár majd. Nagy-Britannia mély és különleges szövetségre számít az Európai Unióval a kilépést követően - tette hozzá Johnson.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter hétfőn kezdi meg Brüsszelben a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalásokat az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból.