Már a kolbászfesztiválon is Paks 2-t népszerűsítik

Publikálás dátuma
2017.06.22 11:30
A meglévő erőmű Pakson. FOTÓ: Molnár Ádám
Promóciós vándorcirkuszt indít országos turnéra az MVM, mely elől a települések mellett a legnagyobb nyári fesztiválok sem menekülhetnek – írja az MFOR.

Az atomerőmű bővítéséért felelős MVM Paks II. Zrt. a Közbeszerzési Hatóság oldalára feltöltött dokumentum szerint ugyanis olyan szerződést kötött még 2016 májusában, melynek nyomán a következő másfél évben nukleáris tematikájú vándorcirkusz utazza majd be az országot.

Az atomroadshow kivitelezője az MVM és a Paksi Atomerőmű visszatérő munkatársa, a dunaújvárosi Euroshow Kft. lesz, akik nyílt eljáráson nyerték meg ezt a szép feladatot. A megbízás értelmében az ország lakosságát kell majd tájékoztatniuk a paksi bővítésről egy „interaktív jármű” és kapcsolódó berendezései segítségével, azaz el kell majd mesélniük az érdeklődőknek, hogy mi is ez, és miért is jó, hogy megtörténik.

Az Euroshow összesen nettó 299 millió forintot kap a feladatra, ebből most júniustól 2018. december 31-ig kell nyomatni az atomvurstlit. A Paks 2-matricás jármű két turnét tol majd le az országban, 2017-ben a hazai nukleáris létesítmények környezetében lévő településekre gördül majd be, így Püspökszilágyra és környékére, valamint Bátaapátira és környékere, de elmennek majd hulladéktároló-helyek kutatásában érintett vidékekre is, vagyis Bodára és környékére. 2018-ban Budapest és Pest megye 5000 főnél nagyobb lélekszámú települései következnek. De nem menekülnek a fesztiválok sem, idén és jövőre is 8 nyári fesztiválra települ ki az atomjárgány, köztük a Csabai Kolbászfesztiválra is.

Több információ itt!

Szerző

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren. 

Két hétre bezárják a Keleti pályaudvart májusban

Publikálás dátuma
2019.04.18 18:26
Fotó: Vajda József
Karbantartás miatt, május 13-tól 26-ig.
A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más pályaudvarokra és állomásokra kerül át. A MÁV jelezte: a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi állomások maximális kapacitását felhasználva a vonatok érkezésére és indítására a vasúttársaság olyan menetrendet alkotott, amit összehangolt a Kelenföld-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasútvonal felújításának idejére bevezetett közlekedési renddel. A lezárás érinti a többi közt a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalat. Felhívták a figyelmet: a lezárással kapcsolatos információk elérhetők a mav.hu/keleti oldalon. A Keleti pályaudvar teljes lezárásakor olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton és a peronokon, amelyeket csak akkor lehet kivitelezni, ha szünetel a vonatforgalom - olvasható a közleményben. Azt írták: több mint százan dolgoznak majd a szerelési munkákon, amelyekhez több munkagépet, vasútüzemi és közúti járművet is igénybe vesznek. A munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron "javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken a meghibásodások száma". Úgy folytatták: a vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökken a műszaki üzemzavarok száma. Részletezték: a két hét alatt javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán, és a csarnok egész területén újraaszfaltozzák az utasperonokat. Karbantartják a teljes állomás felsővezeték-hálózatát, a biztosítóberendezést, az energiaellátási hálózatot és a térvilágítást. Új utastájékoztató LED-kijelzőfalat telepítenek a csarnokba, lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat, kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat. Helyreállítják a károsodott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken. Virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket.
Szerző