Román kormányválság - Koránt sincs vége

Publikálás dátuma
2017.06.22. 13:56
Klaus Iohannis FOTÓ: Getty Images, Dan Kitwood
A csütörtöki bukaresti lapok szerint távolról sem biztos, hogy véget ért a román belpolitikai válság azt követően, hogy a szociálliberális kormánykoalíciónak - a nem magyar kisebbségek hathatós segítségével - nagy nehezen sikerült megbuktatnia saját kormányát: a koalíció parlamenti többsége megkérdőjeleződött, a jobboldali Klaus Iohannis államfő pedig csak ezt követően lép színre.

A Romania Libera című konzervatív lap vezércikkében Razvan Chiruta főszerkesztő úgy véli, Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek nincs miért ünnepelnie, hogy sikerült "ledöfnie volt bábuját", mert nehéz lesz azt a Grindeanunál is "szolgalelkűbb" kormányfőt megtalálnia, aki engedelmesen meghúzza magát a neki szánt "kisszéken", és nem próbál a "politikai gazdi" kezébe harapni.

A szerző szerint politikai tévedései vagy az igazságszolgáltatás hamarosan véget vet Dragnea karrierjének, akkor is, ha most győzelmet aratott Grindeanu és az "imposztor" Ponta felett. "A gond csak az, hogy Dragnea nem hagyja egykönnyen kiiktatni magát a játszmából, és attól sem riad vissza, hogy mindannyiunkat magával rántson" - zárja cikkét Chiruta.

Szintén a Romania Libera hasábjain Petre Badica úgy értékelte: a PSD egyedüli növekvő népszerűségű politikusa (Grindeanu) félreállításával éppen most segítette hozzá Iohannist második mandátumához.

A jobboldali Hotnews.ro portál főszerkesztője, Cristian Pantazi úgy vélekedett: Dragnea fontos, de sok veszteséggel járó, pirruszi győzelmet aratott. A PSD elnökét ezúttal megmentette a kisebbségi frakció, de Dragneának sürgősen helyre kell állítania a parlamenti többséget, meg kell állítania pártja további lemorzsolódását, és vissza kell csalogatnia a hűtleneket. Erre jó esélye van, miután a lázongó Grindeanu félreállításával erőt tudott felmutatni pártjának, de "tisztségeket és (állami) szerződéseket" is kell osztogatnia, amihez egy igazán "szófogadó" kormányfőre lesz szüksége. Az új miniszterelnöknek azt is vállalnia kell, hogy a büntetőjog sürgős módosításával kimenti a második korrupciós perével küzdő Dragneát az igazságszolgáltatás karmaiból - vélekedett a cikkíró.

Másfelől Pantazi szerint Iohannis nem fogja megakadályozni egy PSD-s kormányfő kinevezését. Szerinte az államfőnek nem érdeke egy jobboldali, sem egy - Dacian Cioloshoz hasonló - technokrata kormányfőjelölt mögé parlamenti többséget kierőszakolni, mert annak mozgásterét a PSD jelenlegi parlamenti súlya nagyon beszűkítené, az ellenzéki szerepkör pedig ismét megerősítené a PSD-t a következő választásokig. Az elnöknek kockázatos lenne az előrehozott választások kiprovokálásával is próbálkozni, mert az alig fél éve mandátumhoz jutott törvényhozók ebben nem lesznek partnerei, ők bármilyen kormányfőt készek lesznek második nekifutásra megszavazni, csakhogy ne tegyék kockára nehezen megszerzett mandátumukat - vélekedik a Hotnews.ro főszerkesztője.

Mircea Morariu a jobbközép Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló Adevarulban értetlenségének adott hangot, miért ünnepel a PSD, amikor szégyenkeznie kellene azért a "megalázó helyzetért", amibe az országot sodorta centenáriuma küszöbén, amikor vezetői "a nemzetárulás határát súroló, szégyenletes alkudozásokra vetemedve" próbálták bőrüket menteni.

Ez az írás és az Adevarul egy másik, Marius Diaconescu által jegyzett véleménycikke is azokra az - ellenzékből magyarellenes hisztériát kiváltó - egyezkedésekre utal, amelyeket a PSD a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatott a bizalmatlansági indítvány megszavazása előtt, és amelyek 24 óráig azt a tévhitet táplálták, hogy az RMDSZ-nek több kisebbségvédelmi törvénykezdeményezését is sikerül most elfogadtatnia, ha vállalja, hogy megszavazza a Grindeanu-kabinet megdöntését.

Diaconescu a PSD-RMDSZ megállapodás borulásáért az RMDSZ-t teszi felelőssé, amiért úgymond "túl sokat kért". A szerző szerint a magyar érdekképviseletnek el kellene felejtenie az autonómia fogalmát, március 15-ét, a differenciált érettségit, a székelyzászlót, és minden hasonló "románellenes" szólamot. Úgy vélte: ezek csak ellenérzést szítanak a többségi társadalomban, és nem az egyszerű választók, hanem kizárólag a saját újraválasztásukban érdekelt RMDSZ-es politikusok érdekeit szolgálják.

Szerző

Késelés az egyik michigani repülőtéren

Késeléses merénylet történt szerdán az egyesült államokbeli Michigan állam egyik repülőterén, amit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) utóbb terrorakciónak minősített.

A késelés délelőtt történt, és azt a nap folyamán még köztörvényes bűncselekményként vizsgálták, estére azonban az FBI bejelentette: terrorakcióról van szó.

Az elkövető, a 49 éves kanadai Amor Ftouhi a kanadai Québecből érkezett az Egyesült Államokba, törvényes úton, először - még a múlt héten - New York államba, s onnan szerdán a Detroit közelében fekvő Flintbe. A város nemzetközi repülőterén - az NBC televízió tudósítása szerint - "Allah Akbár!" kiáltások közepette késsel megtámadta a repülőtér egyik biztonsági alkalmazottját. Az arabul beszélő férfit négyen fogták le, köztük a megkéselt biztonsági tiszt. Jeff Neville hadnagyot kórházba szállították, műtétet hajtottak végre rajta és az orvosi jelentés szerint állapota stabil, nem szenvedett maradandó károsodást.
A letartóztatott Ftouhi a rendőrségen közölte: "az amerikaiak embereket gyilkoltak Szíriában, Irakban és Afganisztánban, ezért valamennyiüknek pusztulniuk kell".

Az FBI detroiti vezetője, David Gelios sajtóértekezleten jelentette be, hogy az elkövető egyedül cselekedett, s a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint tette elszigetelt incidens volt, nem része egy nagyobb összeesküvésnek, vagy terrorakció-sorozatnak. Donald Trump elnököt folyamatosan tájékoztatták a történtekről. A washingtoni kanadai nagykövetség nyilatkozatban biztosította az amerikai kormányt a "teljes körű együttműködéséről".

Szerző

Lemondott a Vatikán főrevizora

Olasz sajtóértesülések szerint a pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen távozásához, ami tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását.

A Corriere della Sera napilap szerdai cikke szerint Libero Milone "közös megegyezéssel" távozott: Ferenc pápa kérésére hagyta ott tisztségét három évvel mandátuma lejárta előtt.

A 68 éves olasz pénzügyi szakértőt a katolikus egyházfő 2015 májusában nevezte ki Vatikánváros általános revizorának. Feladata a Vatikán teljes mérlegügyi helyzetének átvizsgálása volt a pápai állam összes hivatalának és intézményének számláival. Kinevezése öt évre szólt.

Az Il Fatto Quotidiano értesülései szerint lemondása előtt Libero Milonét a vatikáni csendőrség hallgatta meg. Ez belső vatikáni vizsgálatra utal, amelynek azonban nem ismert a tartalma.

Libero Milone a vatikáni Pénzügyi Titkárságot (Spe) vezető George Pell bíboros emberének számított. Elemzők szerint Milone meglepetésszerű távozása azt mutatja, hogy Ferenc pápa minden reformtörekvése ellenére a Vatikán pénzügyi működésének átláthatóvá tétele még nem valósult meg. Továbbra is éles az ellentét a Pell bíboros vezette hivatalok és a Domenico Calcagno bíboros vezette Apsa között, amely a Szentszék vagyonát kezeli, többek között a pápai állam tulajdonában levő ingatlanokkal.

Libero Milonéról utoljára 2015 októberében írt az olasz sajtó, amikor is erre fel nem hatalmazott személyek feltörték a revizor vatikáni irodájában levő számítógépet, és több bizalmas dokumentumot és számlát kiloptak belőle.

Mint később kiderült, a papírok Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíróknak a Vatikán pénzügyeiről írt könyveiben jelentek meg. A Vatileaks 2 néven ismert sajtó-kiszivárogtatás miatt a vatikáni bíróság tavaly nyáron másfél év börtönre ítélte Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának (Cosea) titkárát, aki azonban tavaly decemberben pápai kegyelemben részesült.

Szerző