Hamilton már idén visszavonul?

Publikálás dátuma
2017.06.22. 15:36
FOTÓ: Getty Images, Clive Mason
Lewis Hamilton azt mondja, az F1-es öröksége miatt nem aggódik, ha úgy érzi, akár 2017 végén is búcsút inthet a sportágnak - írja a vezess.hu.

Lewis Hamilton háromszoros világbajnokként, a győzelmek számában örökranglista-másodikként, az év végére valószínűleg az F1 történetének legtöbb pole-jának birtokosaként idén 11. szezonját gyűri.

A 31 éves angolnak 2018 végéig szól a szerződése a Mercedesszel, és korábban arra utalt, még két-három év benne van, de egy friss interjúban leszögezte, hogy csak a rekordok, a további eredmények hajszolása kedvéért nem fog maradni, kiszáll, amikor úgy érzi.

“Én irányítom a sorsomat. Úgy is dönthetek, hogy az idei év végén kiszállok. Hogy ettől kisebb lenne-e az örökségem, mint ha még lehúznék öt évet? Ki tudja? De nem akarom tervezgetni a visszavonulást, hiszen sosem tudni, mit hoz a jövő, nem tudom, mi lesz” – mondta.

Szerző

Gyulai Memorial - Újabb két riói bajnok a mezőnyben

A női 400 méteren győztes Shaunae Miller-Uibo, valamint a férfi távolugrásban nyertes Jeff Henderson személyében két újabb riói olimpiai bajnok indulását jelentették be csütörtökön a július 4-i székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Velük együtt már hét riói egyéni aranyérmes atléta található a mezőnyben: azt már korábban közölték, hogy a kenyai David Rudisha (800 m), a jamaicai Omar McLeod (110 gát), a kalapácsvető lengyel Anita Wlodarczyk és tadzsik Dilsod Nazarov, valamint az amerikai Tianna Bartoletta (távolugrás) indul a versenyen.

A hölgyek egykörös távján a bahamai Shaunae Miller-Uibo ellentmondást nem tűrő módon győzött tavaly nyáron Brazíliában - emlékeztettek csütörtöki hírlevelükben a magyar szervezők -, világszerte elhíresült mellbedobásával valósággal átvetődött a célvonalon, amivel megszerezte első olimpiai aranyérmét. Miller-Uibo 2015 szeptembere óta világelső 400 méteren, egyéni csúcsa 49.44 másodperc, és eddig idén is ő a leggyorsabb a világon 49.77 másodperces idejével.

Az amerikai Jeff Henderson, Al Joyner tanítványa kimagaslónak számító 8,52 méteres egyéni csúccsal érkezik Székesfehérvárra, ahol a dél-afrikai Rushwal Samaai (8,49 m) és Godfrey Mokoena (8,50 m), valamint honfitársa, az olimpiai dobogóról éppen lemaradó Jarrion Lawson (8,58 m) lehet majd legnagyobb ellenfele.

Férfi 400 méteren visszatér a bahamai- és versenycsúcstartó Steven Gardiner. A még mindig csak 21 éves tehetség 2015-ben már győzött Székesfehérváron 44.30 másodperccel, idén tavasszal pedig megnyerte a hazájában rendezett IAAF váltó-világbajnokságon először életre hívott 4x400m-es vegyesváltót. Gardiner első számú kihívója a trinidadi csúcstartó, Machel Cedenio lesz. A 44.01 másodperces egyéni csúcsot jegyző, szintén 21 éves Cedenio egyéniben olimpiai negyedik helyezett és világbajnoki döntős, ráadásul eddig mindkét alkalommal legyőzte bahamai riválisát, amikor egymás ellen futottak.

Rendkívül erős mezőny jön össze férfi 400 méteres gátfutásban is. Idén először áll rajthoz a Gyulai István Memorialon a kétszeres világbajnok, olimpiai és világbajnoki érmes Bershawn Jackson. A "Batman" becenévre keresztelt hétszeres amerikai bajnok 47.30 másodperces egyéni csúcsával az örökranglista tizedik helyét foglalja el, azonban az észt Rasmus Mägi, az amerikai Quincy Downing és a bahamai Jeffery Gibson személyében három komoly ellenféllel kell számolnia. A hazai színeket az idén kétszer is egyéni csúcsot futó, tízszeres magyar bajnok Koroknai Tibor (Debrecen SC-SI) képviseli, aki június elején 49.90-re javította élete legjobbját.

A Gyulai István Memorialra a belépőket a gyulaimemorial.hu oldalon, a tex.hu-n, valamint országszerte a Ticket Express jegyirodáiban lehet megvásárolni. A július 3-i előnapra és a Hopp Parádéra a belépés ingyenes.

A tervezett versenyszámok:
férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, távolugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás
nők: 100 m, 400m, 100 m gát, 400 m gát, 3000 akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

Szerző

India olimpiát rendezne

Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:53

Narayana Ramachandran, az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) elnöke szorgalmazza, hogy országa pályázzon a 2032-es ötkarikás játékok rendezésére. A sportvezető elmondta, a világ második legnépesebb országának kormánya ígéretet tett, hogy megtárgyalja a javaslatot. Ramachandran szerint a rendezéssel elősegíthetnék a sportágak fejlődését Indiában, mert a kriketten kívül szinte mindegyik meglehetősen rossz helyzetben van.

"Világosan tájékoztattuk a kormányt, hogy ha csupán sportolókat küldenek a nemzetközi versenyekre, az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy Indiában fejlődjön a sport. Több eseményt kell rendeznünk, akkor például több tisztségviselőnk bejuthat a nemzetközi sportszövetségekbe, akik szintén segíthetnek a versenyzőinknek" - fogalmazott.

"Azt mondtam a kormányunknak, ha benyújtják a pályázatot, biztos vagyok benne, hogy megkapjuk az olimpiát" - közölte Ramachandran, aki már tárgyalt az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal.

Az IOA vezetője leszögezte, itt az ideje, hogy kövessék szomszédjukat, Kínát, és a sport segítségével érjenek el gazdasági növekedést, hiszen India egyike azon kevés országnak a régióban, amelyik rendelkezik a szükséges eszközökkel egy ilyen jelentős esemény lebonyolításához.

"Ma nem dönthetünk arról, hogy holnap olimpiát szeretnénk rendezni" - figyelmeztetett Ramachandran, aki szerint tíz évre lenne szükségük az infrastruktúra fejlesztéséhez.

"Ha azt feltételezzük, hogy 12 milliárd dollárt kellene költenünk a rendezésre, hatmilliárdot akkor is a NOB-tól kapnánk, és mi az a hatmilliárd dollár nyolc év alatt egy olyan feltörekvő gazdaság számára, mint a miénk?" - tette fel a kérdést az elnök, aki hangsúlyozta, hogy India a harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában.

India pályázata annak türkében üdvözítő lehet, hogy a 2024-es olimpiára pályázó városok közül – anyagi megfontolások miatt – Boston, Hamburg és Róma után 2017 márciusában Budapest is visszalépett, így a hét év múlva esedékes ötkarikás játékoknak Párizs vagy Los Angeles ad majd otthon.

Szerző