Előfizetés

Gyulai Memorial - Újabb két riói bajnok a mezőnyben

A női 400 méteren győztes Shaunae Miller-Uibo, valamint a férfi távolugrásban nyertes Jeff Henderson személyében két újabb riói olimpiai bajnok indulását jelentették be csütörtökön a július 4-i székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Velük együtt már hét riói egyéni aranyérmes atléta található a mezőnyben: azt már korábban közölték, hogy a kenyai David Rudisha (800 m), a jamaicai Omar McLeod (110 gát), a kalapácsvető lengyel Anita Wlodarczyk és tadzsik Dilsod Nazarov, valamint az amerikai Tianna Bartoletta (távolugrás) indul a versenyen.

A hölgyek egykörös távján a bahamai Shaunae Miller-Uibo ellentmondást nem tűrő módon győzött tavaly nyáron Brazíliában - emlékeztettek csütörtöki hírlevelükben a magyar szervezők -, világszerte elhíresült mellbedobásával valósággal átvetődött a célvonalon, amivel megszerezte első olimpiai aranyérmét. Miller-Uibo 2015 szeptembere óta világelső 400 méteren, egyéni csúcsa 49.44 másodperc, és eddig idén is ő a leggyorsabb a világon 49.77 másodperces idejével.

Az amerikai Jeff Henderson, Al Joyner tanítványa kimagaslónak számító 8,52 méteres egyéni csúccsal érkezik Székesfehérvárra, ahol a dél-afrikai Rushwal Samaai (8,49 m) és Godfrey Mokoena (8,50 m), valamint honfitársa, az olimpiai dobogóról éppen lemaradó Jarrion Lawson (8,58 m) lehet majd legnagyobb ellenfele.

Férfi 400 méteren visszatér a bahamai- és versenycsúcstartó Steven Gardiner. A még mindig csak 21 éves tehetség 2015-ben már győzött Székesfehérváron 44.30 másodperccel, idén tavasszal pedig megnyerte a hazájában rendezett IAAF váltó-világbajnokságon először életre hívott 4x400m-es vegyesváltót. Gardiner első számú kihívója a trinidadi csúcstartó, Machel Cedenio lesz. A 44.01 másodperces egyéni csúcsot jegyző, szintén 21 éves Cedenio egyéniben olimpiai negyedik helyezett és világbajnoki döntős, ráadásul eddig mindkét alkalommal legyőzte bahamai riválisát, amikor egymás ellen futottak.

Rendkívül erős mezőny jön össze férfi 400 méteres gátfutásban is. Idén először áll rajthoz a Gyulai István Memorialon a kétszeres világbajnok, olimpiai és világbajnoki érmes Bershawn Jackson. A "Batman" becenévre keresztelt hétszeres amerikai bajnok 47.30 másodperces egyéni csúcsával az örökranglista tizedik helyét foglalja el, azonban az észt Rasmus Mägi, az amerikai Quincy Downing és a bahamai Jeffery Gibson személyében három komoly ellenféllel kell számolnia. A hazai színeket az idén kétszer is egyéni csúcsot futó, tízszeres magyar bajnok Koroknai Tibor (Debrecen SC-SI) képviseli, aki június elején 49.90-re javította élete legjobbját.

A Gyulai István Memorialra a belépőket a gyulaimemorial.hu oldalon, a tex.hu-n, valamint országszerte a Ticket Express jegyirodáiban lehet megvásárolni. A július 3-i előnapra és a Hopp Parádéra a belépés ingyenes.

A tervezett versenyszámok:
férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, távolugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás
nők: 100 m, 400m, 100 m gát, 400 m gát, 3000 akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

India olimpiát rendezne

Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:53

Narayana Ramachandran, az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) elnöke szorgalmazza, hogy országa pályázzon a 2032-es ötkarikás játékok rendezésére. A sportvezető elmondta, a világ második legnépesebb országának kormánya ígéretet tett, hogy megtárgyalja a javaslatot. Ramachandran szerint a rendezéssel elősegíthetnék a sportágak fejlődését Indiában, mert a kriketten kívül szinte mindegyik meglehetősen rossz helyzetben van.

"Világosan tájékoztattuk a kormányt, hogy ha csupán sportolókat küldenek a nemzetközi versenyekre, az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy Indiában fejlődjön a sport. Több eseményt kell rendeznünk, akkor például több tisztségviselőnk bejuthat a nemzetközi sportszövetségekbe, akik szintén segíthetnek a versenyzőinknek" - fogalmazott.

"Azt mondtam a kormányunknak, ha benyújtják a pályázatot, biztos vagyok benne, hogy megkapjuk az olimpiát" - közölte Ramachandran, aki már tárgyalt az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal.

Az IOA vezetője leszögezte, itt az ideje, hogy kövessék szomszédjukat, Kínát, és a sport segítségével érjenek el gazdasági növekedést, hiszen India egyike azon kevés országnak a régióban, amelyik rendelkezik a szükséges eszközökkel egy ilyen jelentős esemény lebonyolításához.

"Ma nem dönthetünk arról, hogy holnap olimpiát szeretnénk rendezni" - figyelmeztetett Ramachandran, aki szerint tíz évre lenne szükségük az infrastruktúra fejlesztéséhez.

"Ha azt feltételezzük, hogy 12 milliárd dollárt kellene költenünk a rendezésre, hatmilliárdot akkor is a NOB-tól kapnánk, és mi az a hatmilliárd dollár nyolc év alatt egy olyan feltörekvő gazdaság számára, mint a miénk?" - tette fel a kérdést az elnök, aki hangsúlyozta, hogy India a harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában.

India pályázata annak türkében üdvözítő lehet, hogy a 2024-es olimpiára pályázó városok közül – anyagi megfontolások miatt – Boston, Hamburg és Róma után 2017 márciusában Budapest is visszalépett, így a hét év múlva esedékes ötkarikás játékoknak Párizs vagy Los Angeles ad majd otthon.

Minden út Felcsútra vezet

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:52
Fotó: Népszava
A labdarúgó NB I újonca, a felcsúti Puskás Akadémia az átigazolási piac egyik legaktívabb szereplője. Irány a dobogó?

Jellemző képet fest a mai magyar futballviszonyokról az immáron ex-újpesti Balogh Balázs átigazolásának ügye. A kupagyőztes játékos szerződéséből még egy év lett volna hátra, a sportnapilapnak a napokban elmesélt történet alapján azonban előbb az együttes vezetőedzője, Nebojsa Vignjevic, majd a klubtulajdonos Roderick Duchatelet közölte Balogh-gal: ideje váltani. „Duchatelet úr elmondta, hogy kapott értem ajánlatokat, ám örülne, ha a felcsútit fogadnám el” – nyilatkozta az érintett, akit elmondása szerint rendkívül motivált, hogy a közelgő 200. első osztályú meccsét is a legendás klub mezében teljesítse. Balogh végül engedett a „csábításnak”, Felcsúton kötött ki.

Abban persze nem lehet kivetnivalót találni, ha egy futballistát kenyéradója értékesíteni szeretne kontraktusa lejárta előtt, nem titok ugyanis, hogy ilyenkor adódik az utolsó lehetőség arra, hogy az egyesület pénzt kérjen a játékjogért. A hangsúly itt leginkább a kiemelt ajánlaton van, amely ismét rávilágított: az OTP Bank Ligába egy év szünet után visszajutó Puskás Akadémia csábításával kevesek kelhetnek versenyre.

Eddig csak ezen a héten három új futballista döntött úgy, hogy Felcsútra igazol, az utóbbi félévben pedig "sokan mások" – volt, aki a későbbi bajnok Honvéd, más az FTC csapatát hagyta hátra.

Nem egyedi eset, hogy egy osztályváltó klub kerete jelentősen kicserélődik, mégsem lehet nem észrevenni, hogy a Puskás kerete gondosan összeválogatott: magyar szinten ígéretes labdarúgók csatlakoznak a lassacskán ligaválogatottra hasonlító csapathoz annak ellenére is, hogy egyébként kézenfekvő merítési lehetőséget biztosít a klub számára az utánpótlásbázis.

Az, hogy a másodosztályú bajnoki címmel befejezett idény második felében kitaposott úton haladva az új évad előtt is inkább a riválisoktól vesz focistákat a Puskás, gyors újratervezésre, ámde határozott célokra vall. Távolinak tűnnek Orbán Viktor klubalapító-miniszterelnök szavai: “Az életben hasznos, ha az ember tudja, hol a helye. Nekünk is tudnunk kell a helyünket. (…) A mi célunk nem az NB I, a mi célunk nem is az NB II. A célunk, hogy játékosokat neveljünk.”

Bár a riválisok többségénél még alakul a keret, így nehéz volna a végső befutók kilétére fogadni, olybá tűnik, Felcsúton alaposan újrapozicionálták magukat. A klub úgy erősít, mintha legalábbis a nemzetközi kupaindulást érő pozíciókra hajtana, ami egyfelől nem tilos, ámde a korábbi világképpel szöges ellentétben áll.

A fentiekhez kapcsolódik, hogy Takács Mihály főigazgató kedden azt mondta, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia az utóbbi évtizedben óriási fejlődésen ment keresztül, az alapításkor elhangzott filozófia alapja azonban lényegében változatlan: „Mi itt elsősorban embereket nevelünk, akik ráadásul kitűnően futballoznak. Büszkén mondhatom, hogy a 2016/17-es felnőtt versenykiírásban 112 egykori akadémistát adtunk a magyar első, másod- és harmadosztálynak” – hangsúlyozta Takács, aki ezzel meg is válaszolta a kérdést.

Közülük mindenki a formálódó élcsapatba, a Puskás Akadémiába sem férhet be…

Teljes megújulás
Nemcsak a csapat, hanem a klub arculata is megújul ezekben a napokban: az érintettek szerint az ezzel összefüggésben bemutatott új logó a „mai trendeknek megfelelő, fiatalos, dinamikus, de mégis egyszerű.” P mint Puskás – magyarázta a klubhonlap.
 
Érkezők: Balogh Balázs és Jonathan Heris (Újpest), Ulysse Diallo (Mezőkövesd), Osváth Attila (Vasas, legutóbb kölcsönben Debreceni VSC), Patrick Mevoungou (DVTK), Poór Patrik (MTK)