Kontinensbajnokok - Ez a kupa a végső

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:52
Hiába vezettek az új-zélandiak és dolgoztak ki több helyzetet, a végén Mexikóé lett a három pont FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Utoljára mérik össze egymással erejüket a kontinensbajnokok és a világbajnok a labdarúgó-vb helyszínén, egy évvel a torna rajtja előtt.

Idén rendezik meg utoljára a labdarúgó Konföderációs Kupát. A Berliner Zeitung cikke szerint a jövőben a versenynaptár nem teszi lehetővé a torna kiírását, melyen a kontinenstornák győztesei, a világbajnok és a vb házigazdája mérik össze tudásukat.

A 2022-es katari világbajnokságot az országra jellemző nagy nyári hőség - 40 fok feletti átlaghőmérséklet - télen rendezik, amibe az európai klubok csak úgy egyeztek bele, hogy egy évvel korábban nem lesz Konföderációs Kupa.

A 2026-os vb-n - a pályázatokat 2018. decemberéig kell benyújtani, eddig Peru, Kolumbia és Ecuador közösen, illetve Mexikó és Kanada (utóbbi kettő önállóan) jelentette be rendezési szándékát - 48 válogatott vehet részt. A nemzetközi szövetség (FIFA) azonban nemcsak a létszámot emelte, hanem a selejtezők lebonyolítását is megváltoztatta: a kontinentális kvalifikációs sorozatok befejezése után nem az eddig megszokott oda-visszavágós pótselejtezők következnek, hanem külön tornát rendeznek az éppen lemaradóknak.

A Berliner Zeitung megjegyzi, a Konföderációs Kupa megszüntetésével nőnek a brazilok világbajnoki esélyei, a vb-t ugyanis sosem tudta megnyerni az a válogatott, amely egy évvel korábban a Kupán a legjobbnak bizonyult. Márpedig a legutóbbi három Konföderációs Kupán brazil siker született, ez idén nem történhet meg, mivel a dél-amerikaiak nem vesznek részt a tornán.

Mexikói győzelem, sárga lapok videózás után
A szerdán lapzártánk után befejeződött mérkőzésen Mexikó 0-1-ről fordítva 2-1-re nyert Új-Zéland ellen az oroszországi Konföderációs Kupa csoportkörének második fordulójában.
A találkozó hajrájában ismét szükség volt a videobíróra: egy szabálytalanság és törlesztés után dulakodás alakult ki a pályán, pár pofon is elcsattant, az asszisztensek és a negyedik játékvezető is a játéktérre mentek szétválasztani a feleket.
A gambiai bíró a kedélyek lecsillapítása után senkinek sem adott lapot, ám pár másodperc múlva megállította a játékot, jelezte, videózás következik, majd a fülére kapott tájékoztatás után három futballistának mutatott fel sárga lapot.Csakis a továbbjutás lehet a Fradi célja

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:51
Nagyon fontos a jó kapusteljesítmény FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Dibusz Dénes a fővárosi zöld-fehérek 26 éves válogatott kapusa abban reménykedik, hogy együttese az új idényben eredményesebben szerepel, mint az előzőben, aminek alapfeltétele a jó rajt a nemzetközi porondon.

– Alig három héttel a legutóbbi idény befejezése után, kevesebb mint egy héttel a lett Jelgava elleni Európa-liga selejtező előtt mennyire intenzív a felkészülésük?

– Napi egy edzéssel készülünk, hiszen most nem olyan hosszú a leállás, így a télihez hasonló alapozásra sincs szükség. Alakulóban van a csapat, voltak, akik csak most hétfőn csatlakoztak a kerethez, illetve a friss igazolások mellett vannak sérültjeink is, de bízunk benne, hogy a jövő heti mérkőzésen mindenki hadra fogható lesz.

–  Említette az érkezőket. Mit gondol, mennyi idő múltán beszélhetünk majd összeszokott csapatról?

– Nyilván kell egy kis idő ahhoz, hogy az újonnan érkezők megszokják a társakat, de erre vannak az edzések és az edzőmérkőzések. Bízunk benne, hogy napról napra előrébb fogunk jutni.

– A lettek ellen számíthat, hogy miközben a Ferencváros kerete még változhat, a Jelgava hétről hétre tétmérkőzéseket játszik a tavaszi-őszi rendszerű lett ligában?

– Nem szabad, hogy ennek jelentősége legyen, tovább kell jutnunk.

– Kijelenthető, hogy kötelező a továbbjutás?

– A lehetséges ellenfelek közül az egyik legnehezebbet kaptuk, ettől függetlenül egyértelmű célunk a továbbjutás. Komolyan kell vennünk a Jelgavát, hiszen ha csak az előző évet nézzük, tiszteletre méltó eredményt ért el az Európa-liga selejtezőjében. Biztosan szoros mérkőzések következnek, ám ettől függetlenül tovább kell jutnunk.

– A legutóbbi két évben nem sikerült megoldaniuk a kötelezőnek hitt feladatokat a selejtezőben – milyen tanulságai lehetnek azoknak a kudarcoknak?

– Nemzetközi meccsen hatványozottan igaz, hogy nem lehet hibázni. Hatékonyabbnak és koncentráltabbnak kell lennünk védekezésben és helyzetkihasználásban. Az idén az a legfontosabb kérdés, hogy ezt mennyire tudjuk megoldani.

– Ha kivívják a továbbjutást, a 2. forduló visszavágója néhány nappal az Újpest elleni bajnoki rangadó előtt lesz.

– Nem szaladunk ennyire előre. Előbb az első fordulón kell túljutni, aztán ráérünk azon gondolkodni, hogy az Európa-ligában ki lesz a következő ellenfelünk, meg persze hogy a bajnokságban milyen mérkőzések következnek. Értesültünk a sorsolásról, tudjuk, hogy fogják egymást követni a mérkőzések, de előbb arra kell koncentrálnunk, hogy a kupasorozat első fordulóját sikerrel vegyük.

– Két edzőmérkőzést játszottak eddig, szerdán a Vasas Európa-liga ellenfelét, a Beitar Jeruzsálemet verték 1-0-ra. Milyennek látta az izraeli együttest?

– Gyors, labdabiztos játékosok alkotják a Beitart, képzett csapatról van szó. Mi ki tudtuk használni egy védelmi hibájukat, ám ne feledjük, előtte fél perccel még ők voltak ordító gólhelyzetben. Szerintem a Vasasnak sem lesz egyszerű dolga ellenük, de nem esélytelenek az angyalföldiek, hiszen vasárnap felkészülési mérkőzésen ők is megverték őket.

– Korán kezdődik a szezon, amelyben a Ferencvárossal több sorozatban is érdekeltek lesznek. Mik lehetnek a céljaik?

– A célok nem változnak, számunkra a bajnoki cím megszerzése az első. Persze, szeretnénk a nemzetközi kupában is minél tovább jutni, de a legfontosabb a következő idényben, hogy a 30. bajnoki címünket és zsinórban a negyedik Magyar Kupa-sikerünket is megszerezzük. Természetesen az Európa-ligában is megmutatnánk magunkat, ez a legközelebbi célkitűzés.

Szerző

Hamilton már idén visszavonul?

Publikálás dátuma
2017.06.22. 15:36
FOTÓ: Getty Images, Clive Mason
Lewis Hamilton azt mondja, az F1-es öröksége miatt nem aggódik, ha úgy érzi, akár 2017 végén is búcsút inthet a sportágnak - írja a vezess.hu.

Lewis Hamilton háromszoros világbajnokként, a győzelmek számában örökranglista-másodikként, az év végére valószínűleg az F1 történetének legtöbb pole-jának birtokosaként idén 11. szezonját gyűri.

A 31 éves angolnak 2018 végéig szól a szerződése a Mercedesszel, és korábban arra utalt, még két-három év benne van, de egy friss interjúban leszögezte, hogy csak a rekordok, a további eredmények hajszolása kedvéért nem fog maradni, kiszáll, amikor úgy érzi.

“Én irányítom a sorsomat. Úgy is dönthetek, hogy az idei év végén kiszállok. Hogy ettől kisebb lenne-e az örökségem, mint ha még lehúznék öt évet? Ki tudja? De nem akarom tervezgetni a visszavonulást, hiszen sosem tudni, mit hoz a jövő, nem tudom, mi lesz” – mondta.

Szerző