Előfizetés

Kínaiakat hívnak az Északi Áramlat-2-be

Moszkva kínai befektetőket keres az Oroszország és Németország között a Balti-tenger alatt tervezett Északi Áramlat-2 nevű gázvezetékhez - idézi a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilapot az MTI.

Attól tartanak ugyanis, hogy a lehetséges újabb Oroszország elleni szankciók kilépésre kényszeríthetik az európai partnereket. A tervek szerint 2019-ben üzembe helyezendő gázvezeték megépítése Oroszországból Németországba a Balti-tengeren át a becslések szerint 9,5 milliárd euróba kerülne.

Érthetőbb közműszámlák?

Egyre elégedettebbek a fogyasztók a közműszámlák érthetőségével - tette közzé tegnap a közműhivatal. 

A megkérdezett 20 ezer felhasználó közül áram tekintetében 72 százalék, gáz esetében pedig 65 százalék véleménye kedvező. Ez 4, illetve 3 százalékos emelkedés. Ehhez képest lapunkat tegnap egymástól függetlenül is két, eszerint az elégedetlen kisebbségbe tartozó olvasó kereste meg panaszával. Egyikük a villanyszámlának az áramon kívüli számos tételének érthetetlenségét kifogásolta. Másikuk pedig azt furcsállotta, hogy a Főgáz három, azonos diktált mennyiség után más-más összeget kért tőle. 

Összeomló olajpiac

Összeomlás körvonalazódik a nemzetközi olajpiacon: tegnap az irányadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára közel egy éves mélypontja, 45 dollár alá esett.

 Annak ellenére, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) májusban megerősítette tavaly novemberi termelési kvótáit, a szűkített kínálatot mások – például az amerikai palaolajosok - bőven pótolják. Így marad a túlkínálat: az amerikai tartalékok átlagon felüliek, Líbia termelése és a tankerek készletei csúcsra járnak – idézi a Tőzsdefórum Kovács Bálintot, az Equilor elemzőjét. Belátható közelségbe került a 40 dolláros szint, sőt horizontra került a tavaly év eleji 27 dollár is.

Ennek nyomán mától 2-2 forinttal tovább csökkentek a hazai üzemanyagárak is. A benzinért így 336, a gázolajért 334 forintot kérhetnek átlagosan. A benzin júniusban eddig 20, a gázolaj 16 forinttal lett olcsóbb.

Korábbi előrejelzésünknek megfelelően július 1-től nem nő az üzemanyagok jövedéki adója. A tavaly nyáron hozott szabály szerint 50 dollár feletti negyedéves Brent-átlag esetén a benzin jövedéki adója nettó 125, a gázolajé 120,35, ezalatt pedig 120, illetve 110,35 forint. Az átlag ez év elején 50 dollár fölé ugrott. Azóta az autósok az alacsonyabb mértéket fizetik. A NAV mostani közlése szerint náluk, ha kevéssel is, de a második negyedévre is 50 dollár feletti átlagot számoltak. Az olajpánik ugyanakkor október 1-re már adóemeléssel fenyeget.