Csakis a továbbjutás lehet a Fradi célja

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:51
Nagyon fontos a jó kapusteljesítmény FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Dibusz Dénes a fővárosi zöld-fehérek 26 éves válogatott kapusa abban reménykedik, hogy együttese az új idényben eredményesebben szerepel, mint az előzőben, aminek alapfeltétele a jó rajt a nemzetközi porondon.

– Alig három héttel a legutóbbi idény befejezése után, kevesebb mint egy héttel a lett Jelgava elleni Európa-liga selejtező előtt mennyire intenzív a felkészülésük?

– Napi egy edzéssel készülünk, hiszen most nem olyan hosszú a leállás, így a télihez hasonló alapozásra sincs szükség. Alakulóban van a csapat, voltak, akik csak most hétfőn csatlakoztak a kerethez, illetve a friss igazolások mellett vannak sérültjeink is, de bízunk benne, hogy a jövő heti mérkőzésen mindenki hadra fogható lesz.

–  Említette az érkezőket. Mit gondol, mennyi idő múltán beszélhetünk majd összeszokott csapatról?

– Nyilván kell egy kis idő ahhoz, hogy az újonnan érkezők megszokják a társakat, de erre vannak az edzések és az edzőmérkőzések. Bízunk benne, hogy napról napra előrébb fogunk jutni.

– A lettek ellen számíthat, hogy miközben a Ferencváros kerete még változhat, a Jelgava hétről hétre tétmérkőzéseket játszik a tavaszi-őszi rendszerű lett ligában?

– Nem szabad, hogy ennek jelentősége legyen, tovább kell jutnunk.

– Kijelenthető, hogy kötelező a továbbjutás?

– A lehetséges ellenfelek közül az egyik legnehezebbet kaptuk, ettől függetlenül egyértelmű célunk a továbbjutás. Komolyan kell vennünk a Jelgavát, hiszen ha csak az előző évet nézzük, tiszteletre méltó eredményt ért el az Európa-liga selejtezőjében. Biztosan szoros mérkőzések következnek, ám ettől függetlenül tovább kell jutnunk.

– A legutóbbi két évben nem sikerült megoldaniuk a kötelezőnek hitt feladatokat a selejtezőben – milyen tanulságai lehetnek azoknak a kudarcoknak?

– Nemzetközi meccsen hatványozottan igaz, hogy nem lehet hibázni. Hatékonyabbnak és koncentráltabbnak kell lennünk védekezésben és helyzetkihasználásban. Az idén az a legfontosabb kérdés, hogy ezt mennyire tudjuk megoldani.

– Ha kivívják a továbbjutást, a 2. forduló visszavágója néhány nappal az Újpest elleni bajnoki rangadó előtt lesz.

– Nem szaladunk ennyire előre. Előbb az első fordulón kell túljutni, aztán ráérünk azon gondolkodni, hogy az Európa-ligában ki lesz a következő ellenfelünk, meg persze hogy a bajnokságban milyen mérkőzések következnek. Értesültünk a sorsolásról, tudjuk, hogy fogják egymást követni a mérkőzések, de előbb arra kell koncentrálnunk, hogy a kupasorozat első fordulóját sikerrel vegyük.

– Két edzőmérkőzést játszottak eddig, szerdán a Vasas Európa-liga ellenfelét, a Beitar Jeruzsálemet verték 1-0-ra. Milyennek látta az izraeli együttest?

– Gyors, labdabiztos játékosok alkotják a Beitart, képzett csapatról van szó. Mi ki tudtuk használni egy védelmi hibájukat, ám ne feledjük, előtte fél perccel még ők voltak ordító gólhelyzetben. Szerintem a Vasasnak sem lesz egyszerű dolga ellenük, de nem esélytelenek az angyalföldiek, hiszen vasárnap felkészülési mérkőzésen ők is megverték őket.

– Korán kezdődik a szezon, amelyben a Ferencvárossal több sorozatban is érdekeltek lesznek. Mik lehetnek a céljaik?

– A célok nem változnak, számunkra a bajnoki cím megszerzése az első. Persze, szeretnénk a nemzetközi kupában is minél tovább jutni, de a legfontosabb a következő idényben, hogy a 30. bajnoki címünket és zsinórban a negyedik Magyar Kupa-sikerünket is megszerezzük. Természetesen az Európa-ligában is megmutatnánk magunkat, ez a legközelebbi célkitűzés.

Szerző

Hamilton már idén visszavonul?

Publikálás dátuma
2017.06.22. 15:36
FOTÓ: Getty Images, Clive Mason
Lewis Hamilton azt mondja, az F1-es öröksége miatt nem aggódik, ha úgy érzi, akár 2017 végén is búcsút inthet a sportágnak - írja a vezess.hu.

Lewis Hamilton háromszoros világbajnokként, a győzelmek számában örökranglista-másodikként, az év végére valószínűleg az F1 történetének legtöbb pole-jának birtokosaként idén 11. szezonját gyűri.

A 31 éves angolnak 2018 végéig szól a szerződése a Mercedesszel, és korábban arra utalt, még két-három év benne van, de egy friss interjúban leszögezte, hogy csak a rekordok, a további eredmények hajszolása kedvéért nem fog maradni, kiszáll, amikor úgy érzi.

“Én irányítom a sorsomat. Úgy is dönthetek, hogy az idei év végén kiszállok. Hogy ettől kisebb lenne-e az örökségem, mint ha még lehúznék öt évet? Ki tudja? De nem akarom tervezgetni a visszavonulást, hiszen sosem tudni, mit hoz a jövő, nem tudom, mi lesz” – mondta.

Szerző

Gyulai Memorial - Újabb két riói bajnok a mezőnyben

A női 400 méteren győztes Shaunae Miller-Uibo, valamint a férfi távolugrásban nyertes Jeff Henderson személyében két újabb riói olimpiai bajnok indulását jelentették be csütörtökön a július 4-i székesfehérvári Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Velük együtt már hét riói egyéni aranyérmes atléta található a mezőnyben: azt már korábban közölték, hogy a kenyai David Rudisha (800 m), a jamaicai Omar McLeod (110 gát), a kalapácsvető lengyel Anita Wlodarczyk és tadzsik Dilsod Nazarov, valamint az amerikai Tianna Bartoletta (távolugrás) indul a versenyen.

A hölgyek egykörös távján a bahamai Shaunae Miller-Uibo ellentmondást nem tűrő módon győzött tavaly nyáron Brazíliában - emlékeztettek csütörtöki hírlevelükben a magyar szervezők -, világszerte elhíresült mellbedobásával valósággal átvetődött a célvonalon, amivel megszerezte első olimpiai aranyérmét. Miller-Uibo 2015 szeptembere óta világelső 400 méteren, egyéni csúcsa 49.44 másodperc, és eddig idén is ő a leggyorsabb a világon 49.77 másodperces idejével.

Az amerikai Jeff Henderson, Al Joyner tanítványa kimagaslónak számító 8,52 méteres egyéni csúccsal érkezik Székesfehérvárra, ahol a dél-afrikai Rushwal Samaai (8,49 m) és Godfrey Mokoena (8,50 m), valamint honfitársa, az olimpiai dobogóról éppen lemaradó Jarrion Lawson (8,58 m) lehet majd legnagyobb ellenfele.

Férfi 400 méteren visszatér a bahamai- és versenycsúcstartó Steven Gardiner. A még mindig csak 21 éves tehetség 2015-ben már győzött Székesfehérváron 44.30 másodperccel, idén tavasszal pedig megnyerte a hazájában rendezett IAAF váltó-világbajnokságon először életre hívott 4x400m-es vegyesváltót. Gardiner első számú kihívója a trinidadi csúcstartó, Machel Cedenio lesz. A 44.01 másodperces egyéni csúcsot jegyző, szintén 21 éves Cedenio egyéniben olimpiai negyedik helyezett és világbajnoki döntős, ráadásul eddig mindkét alkalommal legyőzte bahamai riválisát, amikor egymás ellen futottak.

Rendkívül erős mezőny jön össze férfi 400 méteres gátfutásban is. Idén először áll rajthoz a Gyulai István Memorialon a kétszeres világbajnok, olimpiai és világbajnoki érmes Bershawn Jackson. A "Batman" becenévre keresztelt hétszeres amerikai bajnok 47.30 másodperces egyéni csúcsával az örökranglista tizedik helyét foglalja el, azonban az észt Rasmus Mägi, az amerikai Quincy Downing és a bahamai Jeffery Gibson személyében három komoly ellenféllel kell számolnia. A hazai színeket az idén kétszer is egyéni csúcsot futó, tízszeres magyar bajnok Koroknai Tibor (Debrecen SC-SI) képviseli, aki június elején 49.90-re javította élete legjobbját.

A Gyulai István Memorialra a belépőket a gyulaimemorial.hu oldalon, a tex.hu-n, valamint országszerte a Ticket Express jegyirodáiban lehet megvásárolni. A július 3-i előnapra és a Hopp Parádéra a belépés ingyenes.

A tervezett versenyszámok:
férfiak: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 110 m gát, 400 m gát, magasugrás, távolugrás, diszkoszvetés, kalapácsvetés, gerelyhajítás
nők: 100 m, 400m, 100 m gát, 400 m gát, 3000 akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés

Szerző