Előfizetés

Jogsértő volt az olajvezeték engedélyezése

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:39
FOTÓ: GETTY IMAGES

Fontos jogi győzelmet aratott múlt héten az Álló Szikla sziú indián törzs: egy szövetségi bíró döntése alapján a rezervátumuk közelében, ősi földjeiken áthaladó Dakota Access olajvezeték építési engedélye több szempontból is törvénysértő - írja a greenfo.hu.

A döntés szerint a hatóságok nem vették megfelelően számításba egy esetleges olajkiömlés kockázatait az indiánok halászati, vadászati jogaira és a környezeti igazságosságra nézve. Arról, hogy a törvénysértő építési engedély miatt elrendeli-e a munkálatok felfüggesztését, a bíró további hatásvizsgálatokat rendelt el, és konzultációkat helyezett kilátásba.

Miként arról beszámoltunk, több mint egy éve tiltakoznak az észak-dakotai őslakosok a Dakota Access nevű olajvezeték kiépítése ellen, amely a Standing Rock (Álló-szikla) Rezervátumban élő sziú indiánok szentföldjén haladna keresztül, érintve ősi temetkezési és kultikus helyeiket, mindeközben elszennyezné a vízbázisaikat is. A beruházás elleni nemzetközi tiltakozás hatására Obama elnök decemberben leállíttatta az építkezést, és előírta, hogy környezeti hatásvizsgálatot kell végezni az ügyben. A kőolajvezeték megépítésében anyagilag is érdekelt új amerikai elnök, Donald Trump viszont a beiktatását követő első napokban zöld utat adott a beruházásnak. Bár február végén a helyi hatóságok kiüríttették kőolajvezeték elleni tiltakozás bázisát, az Oceti Sakowin tábort, a beruházás elleni küzdelem még nem ért véget.

Londoni tűzvész - Hatszáz brit toronyépületet tesztelnek

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:38
Fotó: Getty Images
A toronyház külső borításánál használt szigetelőanyag által kibocsátott kiáramló hidrogén-cianid okozhatta a halálesetek egy részét. Hatszáz épület külső borítása készülhetett hasonló anyagokból, mint a toronyé.

Változatlanul tíz személyt kezelnek négy londoni kórházban, közülük négyet súlyos, életveszélyes állapotban a múlt szerda hajnalban kigyulladt Grenfell Tower lakói közül. Az orvosi ellátáson, az áldozatok nagyon nehéz azonosításán és a fedél nélkül maradt lakók minél gyorsabb állandó elhelyezésén kívül a legnagyobb figyelem a 24 emeletes épületben hihetetlen gyorsasággal terjedt tűz okainak keresésére irányul. A legalább 79 halálos áldozatot követelt katasztrófának egyszerre keresik a felelőseit, és igyekeznek a lehető leggyorsabban levonni a tanulságokat, hogy hasonló tragédiák ne ismétlődhessenek meg.

Az átfogó műszaki vizsgálat csütörtökre drámai eredményt hozott. Az angliai önkormányzatok által elvégzett felmérés szerint hatszáz épület külső borítása készülhetett hasonló, de nem szükségszerűen azonos anyagokból, mint a Grenfell Toweré. Ezeken a 18 emeletnél magasabb toronyházakon gyors ellenőrzést végeznek el. Az első értékelések eddig csak háromról állapították meg, hogy nagy valószínűséggel tűzveszélyesek. A londoni Camden kerület önkormányzata öt magas épület külső borítását távolítja el. Ezek szigetelése ugyan tűzbiztos, de veszélyes anyagokat is tartalmaz. A Sky News-nak nyilatkozó toxikológiai szakértők szerint a Grenfell egy évvel ezelőtt befejeződött felújítása során beszerelt szigetelő elemek égése során hidrogén-cianid gáz keletkezhetett és ez okozhatta az áldozatok egy részének halálát. A kórházi kezelésben részesülő lakók közül három kapott ellenszert a mérgező anyag eltávolítására a szervezetből.

A Grenfell Pokoli toronnyá válása elkerülhető lett volna, ha a kormány tanult volna a Lakanal House 2009-es kigyulladásának tapasztalataiból. A dél-londoni eset során hat ember vesztette életét. Az önkormányzatokért felelős minisztérium nyomására egyébként szerda késő este lemondott pozíciójáról Kensington és Chelsea tanácsának vezérigazgatója. Theresa May kormányfő csütörtökön bejelentette a parlamentben, hogy a tragédia kapcsán nem ellenőrzik a lakók és más érintettek bevándorlási státuszát. El akarják kerülni, hogy „létfontosságú információktól essenek el” csak azért, mert emberek el akarnak kerülni egy bűnügyi vizsgálatot.

Royal Ascot - Több mint sportesemény - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:37
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: GETTY IMAGES
A Royal Ascot évszázadok óta a brit arisztokrácia és társadalmi elit gyülekezőhelyének számít. Az ötnapos lóversenysorozat azonban napjainkban legalább olyan híres a megjelenő hölgyek káprázatos kalapjairól is, mint izgalmas futamairól, ahol világklasszis telivérek és nagyhírű zsokék versenyeznek a kitüntető győzelemért. Olyan társadalmi esemény ez, ahol a tradíció keveredik a fényűzéssel és a stílussal.

A Royal Ascoton a brit előkelők és hírességek mellett egyre szélesebb körben képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág, és az európai királyi házak tagjai is rendszeresen feltűnnek a lelátókon. Maga II. Erzsébet királynő minden évben részt vesz családjával az eseményen.

Royal Ascot összdíjazását tekintve is igen figyelemre méltó, hiszen a tizenhat futamon összesen több mint 3 millió 300 ezer fontot, azaz majdnem 1,2 milliárd forintot osztanak szét a befutók között.

Szigorú szabályok vonatkoznak a megjelent hölgyek és urak viseletére. A királyi páholyba, azaz a Royal Enclosure-be kizárólag fekete, vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be a meghívott férfiak, míg a hölgyek kosztümöt vagy koktélruhát viselnek, ahhoz illő, díszes kalappal.

Maga a verseny története egészen Anna királynő koráig, az 1700-as évek elejére vezethető vissza. A királynő ötlete volt, hogy a windsori kastélytól nem messze fekvő ascoti mezőn alakítsanak ki egy nyitott lóversenypályát.

A NYITÓKÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!