Kitörtek a 3-as metró foglyai a "felújított" szerelvényből

Publikálás dátuma
2017.06.23. 11:23
A főpolgármester egyfolytában ígéri a felújítást. Ám, ha az alagút is így sikerül... FOTÓ: Tóth Gergő
Egy "felújított" orosz szerelvény ma ismét kellemes reggelt szerzett az utasoknak. A Nyugatinál már-már pánik tört ki, mert nem nyíltak ki az ajtók. Az esetet a BKK Facebook oldalán olvasható bejegyzések alapján próbáljuk rekonstruálni. Hivatalos közlést egyelőre nem adott ki a cég arról, hogy mi és miért történt. Péntek délután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: azonnali hatállyal kivonatta a forgalomból mind a hat felújított metrószerelvényt a Közlekedési Hatóság

Erre a közlésre reagáltak az utasok, például így:

"Megállt az új metró a nyugati megállóban kb. 7.45-kor, bent ragadtunk és nem tudták kinyitni az ajtókat. Majd kb. mikor már 10-szer bemondta hogy kis türelmet kérünk, az utasokkal megbeszéltük hogy megpróbáljuk a vésznyitót. Elfordítottam a vésznyitót, mert én álltam a legközelebb hozzá, utána pedig húztuk szét az ajtót belülről, aztán mikor látták a kint állók hogy nem megy, mert mindig visszacsukódott, akkor segítettek kívülről is, és végre kijutottunk."

Egy másik utas az alábbiakat írta:

A metró már Kökiről késèssel indult...sokáig tartott mire a garázsból kiállt. Így triplájára nőtt tömeg szállt fel már ott, levegő szinte alig és nyugatiban olyan negyed órás várakozás múlva, miután konkrétan sírtak a metrón, kiabáltak, kifeszítették a metróajtót az utasok, borzalmas volt...

Aki megpróbálta kinyitni az ajtót, ezt tapasztalta:

"Az már dühítő, és pánikkeltő volt, hogy az ajtó vésznyitóját alig lehetett elfordítani 2 kézzel, a gumiszalag nem engedett, valamint a kar is megmakacsolta magát, de hogy még a kiszenvedett elforgatás után több ember segítsége kellet az ajtó felfeszítéséhez az már az utolsó csepp volt a pohárban."

És végül némi tanulság, bár ez valószínűleg már nem oldható meg:

"Szerezzetek be végre valami európai járműparkot!"

Az eset kapcsán számos szervezet, párt ismertette véleményét

Kötbérigényt jelentett be a BKV

Több mint 800 millió forint kötbérigényt jelentett be a BKV a 3-as metró vonalán futó szerelvények gyártója és felújítója, a Metrovagonmas felé, és azonnali hatállyal Magyarországra kérette a társaság vezetését - közölte a BKV. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója tárgyalásokat folytatott a Metrovagonmas vezetésével, és nyomatékosan felhívta a figyelmét a helyzet tarthatatlanságára, a műszaki állapotok elfogadhatatlanságára, és azonnali intézkedések megtételét kérte az orosz társaságtól. Emellett közvetlenül is felhívták a Metrovagonmas anyavállalata vezérigazgatójának figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára, és a legsúlyosabb szankciókat helyezték kilátásba.

A BKV bejelentette, hogy addig nem küld ki felújításra régi metrószerelvényt, amíg a már felújított járművek műszaki állapota nem javul radikálisan.

Jó a felújított metró konstrukciója, de rossz a rendszerek összehangolása

A Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének vezetője szerint jó a felújított orosz metrószerelvények konstrukciója, de rossz a rendszerek összehangolása, és szoftveres hibák is hátráltatják a közlekedést. Gulyás Attila elmondása szerint az ajtónyitásért egy szoftver felel, amely a vonatbefolyásoló rendszerrel is kapcsolatban van. A rendszer rossz adatokat kapott arról, hogy a metró pontosan hol helyezkedik el, ezért nem engedélyezte az ajtónyitást. Hangsúlyozta: véleménye szerint így nem mehetnek tovább a dolgok a 3-as metró új szerelvényeivel, a BKV-nak érvényesítenie kell a szerződésben foglalt garanciákat.

MSZP: meddig kísérletezik a budapestieken Tarlós?

Meddig tűrik a budapestiek, hogy Tarlós István főpolgármester emberkísérleteket folytasson az életveszélyes 3-as metróval? Meddig tartható még, hogy aranyáron szállított működésképtelen ócskavasak közlekedjenek a 3-as metró vonalán? Mi a magyarázata annak, hogy Tarlós naponta 500 ezer utas életét veszélyezteti az életveszélyes alagutakban? Miért hazudik Tarlós a szerelvények állapotáról? Miért nem a budapestieknek tett esküjéhez hűséges Tarlós, miért Orbán Viktornak pitizik?

Ez már a sokadik probléma, amely azt bizonyítja, hogy Tarlós hazudott, amikor azt állította, az újnak mondott szerelvényekkel már minden rendben van.

Tarlós Istvánnak, ha megvan még benne a becsület szikrája, le kell mondania, mert emberként, politikusként és városvezetőként is megbukott.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselői nevében

DK: Itt a vége

Tarlós küldje vissza a "felújított" metrókocsikat az oroszoknak és nyújtsa be a lemondását!

A Demokratikus Koalíció szerint itt a vége, Tarlós Istvánnak fel kell bontania az oroszokkal kötött szerződést és be kell nyújtania a lemondását! A DK szerint a főpolgármester láthatóan alkalmatlan a feladata ellátására, a metrós kudarcsorozata már nem "csak" a budapestiek közlekedését, hanem a napi félmillió 3-as metrón utazó életét veszélyezteti. A DK szerint a Fővárosnak vissza kell küldenie a működésképtelen metrókocsikat Oroszországba, hiszen a 69 milliárd forintból felújíttatott metrók valójában annyit érnek, amennyit a MÉH telepen fizetnének értük fémhulladékként.

Gy. Németh Erzsébet a DK fővárosi képviselője

LMP: Reakció a ma reggeli metrókáoszra

Valóban orosz szakemberekkel, putyini hitelből kell felépíteni egy veszélyes és drága atomerőművet, ha az oroszokkal még egy metrókocsit sem képes rendesen felújíttatni a Fidesz?

Jancsó Andrea országos elnökségi tag, Csárdi Antal fővárosi képviselő

Péntek délután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: azonnali hatállyal kivonatta a forgalomból mind a hat felújított metrószerelvényt a Közlekedési Hatóság. A meghibásodások miatt típusengedély-felülvizsgálati eljárást is indítottak, a "tényállás" tisztázása folyamatban van, bővebb tájékoztatás ezért csak a későbbiekben adható - írják a dokumentumban.

 

Szerző

Gyógyszer nincs, védőoltás van

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:16

A betegek mintegy 30 százalékában súlyos lefolyást mutató vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás betegség védőoltással megelőzhető.

Egyre több szülő dönt úgy, hogy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás vakcinát adat be gyermekének. Most, amikor javában tart a kullancsszezon a családorvosok azt tapasztalják, hogy sok felnőtt halogatja, hogy magának is kérje a vakcina beadását – pedig a gyermekekhez képest a felnőttek körében lényegesen gyakoribb a kullancs-encephalitis előfordulása és a fertőzés eredménye akár súlyos, életre szóló fizikai és szellemi károsodás is lehet. (Nem csak itthon, de több népszerű nyaralóhelyen, például Ausztriában, Szlovéniában, és Horvátország egyes nem tengerparti régióiban is sok helyen előfordul a fertőzött vérszívó.) A már kialakult vírusos agyvelőgyulladás ellen továbbra sincs gyógyszer, viszont a vakcina hatékony védelmet adhat.

Magyarországon kétféle vakcinát forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és felnőtt változata is. Az alapimmunizálás három adag vakcinával történik, az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell felvenni a másodikat, majd oltóanyagtól függően újabb 5-12 hónap, illetve 9-12 hónap elteltével a harmadikat. Az alapimmunizálást követően emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet alapesetben a harmadik oltást követően 3 év múlva kell először beadatni.

Több tényező is szerepet játszik abban, hogy több a felnőtt beteg, mint a gyermekkorú – tudtuk meg Vajer Péter családorvostól. - A szülői gondoskodásból fakadóan a felnőttek jellemzően több figyelmet fordítanak gyermekük egészségére, mint a sajátjukéra. Kirándulások, túrázások után a gyerekeket figyelmesen átvizsgálják, az esetleges kullancsot nagy valószínűséggel időben eltávolítják. A parazita ma már nemcsak a természetben, hanem városi zöld környezetben is előfordul. Játszótereken, sportpályákon, strandokon is megtalálható. Európában pedig új gócok jelentek meg, és a régebbi területek kiterjedése is növekszik. Németországban például az ezredforduló után megduplázódott az esetszám.

Hazánkban a magas rizikójú területek a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém megye, északon elsősorban Nógrád és Borsod megye, illetve az Északi-középhegység. A vírus a nyers kecske- és tehéntejben is fertőzőképes maradhat, ezért ezeket csak megfelelő pasztörizálás, forralás után ajánlott fogyasztani.

Kullancs encephalitis vírusfertőzésből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte, de a valós esetszám ennél jóval magasabb lehet, hiszen orvoshoz általában csak azok kerülnek, akiknél kialakul a betegség központi idegrendszeri gyulladással járó második fázisa is.

Encephalitis
A betegség védőoltással megelőzhető.
Az első fázis nem specifikus tünetekkel, lázzal, izomfájdalommal járhat, a betegek egyharmadánál kialakuló második szakaszban súlyos tünetek jelentkeznek: tarkómerevség, magas láz, koordinációs zavarok, heves fejfájás, hányás, szédülés, eszméletvesztés. Azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség általában 2 hét alatt lezajlik, ám a maradványtünetek a páciensek egy részénél a fizikai, illetve szellemi teljesítőképesség enyhébb vagy kifejezetten jelentős csökkenését okozzák. Az izombénulás és az egyéb súlyos maradványtünetek olyannyira életre szólóak lehetnek, hogy a kórházból távozott betegek harmada-fele kénytelen a betegség miatt feladni tanulmányait, addigi munkahelyét.Szerző
Témák
oltás kullancs

Aggódik a magyar munkásokért az európai szakszervezeti szövetség

Nem lehet elvitatni a dolgozók sztrájkhoz való alapvető jogát – ezt hangsúlyozza a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) elnökségének szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalása a július 17-re tervezett köztisztviselői sztrájkkal kapcsolatban elhangzott kormányzati nyilatkozatokkal kapcsolatban.

A szervezet „aggodalommal figyeli” a legújabb magyarországi fejleményeket, mert egy kormányzati tisztviselő sohasem fenyegethet hátrányos következmények kilátásba helyezésével alapjogaikat gyakorló állampolgárokat – utalnak Lázár János és Csepreghy Nándor sztrájkellenes nyilvános kijelentéseire, amelyek a CESI szerint ráadásul szembemennek az EU Alapjogi Chartájában, és a magyar Alaptörvényben is rögzített alapjogokkal, demokratikus alapelvekkel.

A munkabeszüntetést szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné a brüsszeli nyilatkozatot egyértelmű kiállásnak tekinti a béremelésre kilenc éve hiába váró közszolgálati dolgozók mellett

Szerző