Előfizetés

Nagy a baj! Nem szállhatnak fel a Gripenek

Publikálás dátuma
2017.06.24. 10:11
Illusztráció/Getty Images
Emlékezetes: 2015 júniusában felszállás után „félúton” beragadt a 30-as oldalszámú magyar Gripen futóműve. Se behúzni, se újra kiengedni nem lehetett. Miután kifogyasztotta üzemanyagát, a gép pilótája hasra szállt a géppel, megóvva a pusztulástól a többmilliárdos technikát. Kádár Sándor őrnagynak azonban végül mégiscsak katapultálnia kellett. 

A pilótának azonban nem volt szerencséje: a svéd vadászgép északír gyártmányú katapultülése gyártási hibás volt. Miután kilőtte a gépből, nem vált le előírásszerűen a pilótáról, így az az üléstől terhelten, sokkal nagyobb sebességgel ért földet. Gerince súlyosan megsérült, és a hosszas gyógyulási és pihenési idő után kiderült, többé nem ülhet katonai gép kormánya mögé – írja a Magyar Nemzet.

Már úgy tűnhetett, hogy az eset lassanként a múlt jótékony homályába vész. Pénteken azonban megelevenedtek a két évvel ezelőtti események Kecskeméten. A lap úgy tudja, az egyik Gripen és pilótája nagyon hasonló vészhelyzetbe került. A futómű elakadt valamiben, vagy valamilyen más meghibásodás történt, ami újabb balesettel fenyegetett. Egy alkatrész, vélhetően a futóművet behúzott állapotában fedő úgynevezett áramvonalazó lemez végül engedett, így mégiscsak sikerült biztonságban leszállni a Gripennel.

Elővigyázatosságból a teljes 14 gépes flottát leállították a vizsgálat lefolytatásáig, amíg a hatóságok és a gyártó bevonásával nem találnak magyarázatot, illetve megnyugtató ellenlépéseket nem tesznek a repülésbiztonsági kockázat felszámolására. A kecskeméti bázis egyik vezető szakembere egy korábbi repülésbiztonsági konferencián figyelmeztetett, hogy a helyi beton leszállópálya egyenetlenségei miatt az átlagosnál több a futóműrendszer-meghibásodás a magyar Gripeneken. A megoldás aszfalt burkolat lenne, de az elmúlt két évben ezt nem sikerült megoldani. A Honvédelmi Minisztérium nem nyilatkozott. Beszédes viszont, hogy a sajtót pénteken jövő hét keddjére meghívták egy éjszakai repülés fotózására, ám a küldést követően röviddel már törölték is az invitációt, indokkal nem szolgálva.

Milliárdokat bukhat kekeckedésén az állam

Pert nyert az Európai Bíróságon az Unibet sportfogadási cég a NAV-val szemben, amely jogszerűtlenül korlátozta a működését. Milliárdos perekre számíthat a magyar állam – írja a Bors.

A NAV 2014 nyarán hozzáférhetetlenné tette internetes oldalait, és pénzbírságot szabott ki ellene. Az ítélet viszont kimondta, hogy a magyar állam szerencsejáték-szabályozása uniós jogba ütközik, mert a más tagállamokban bejegyzett cégeket hátrányosan megkülönbözteti, és korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Ez azt is jelentheti, hogy a külföldi portálok – számos másik cég is ugyanúgy járt, mint az Unibet – kártérítési pert indíthatnak a kirekesztő magyar állammal szemben a jócskán megcsappant bevételeik miatt. Egy bennfentes szerint a cégeknek együttesen akár több milliárd forintos követelésük is lehet.

Egy neve elhallgatását kérő érintett szerint a külföldi portálok kínálata, oddsai sokkal jobbak, mint a Szerencsejáték Zrt.-é, ezért nagyon sok felhasználót tudnának elnyerni az állami fogadóiroda elől, ha ismét legálisan működhetnének. A NAV nem adott ki kommünikét az ügyben, de érdekes módon több, eddig letiltott fogadóportál ismét elérhetővé vált a megszokott webcímén.

lásd még: Érdemes-e perelni a magyar államot?

Egy hét maradt adategyeztetésre - Aggódik a Telenor

Publikálás dátuma
2017.06.24. 09:24

Egy hetük maradt adategyeztetésre a feltöltőkártyás mobiltelefon előfizetőknek, a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. A Telenor szerint a hátralevő idő nem lesz elég minden ügyfél azonosítására. 

A mobilszolgáltatók telefonon és az ügyfélszolgálataikon, valamint postahivatalokban is lehetővé teszik az ügyfeleknek az adategyeztetést, online egyeztetés esetén pedig kedvezményeket is biztosítanak.

A Telenor szerint a június 30-i határidőig fennmaradó idő nem lesz elég ahhoz, hogy mindenki elvégezze a törvényben előírt adminisztrációt, adategyeztetés híján pedig kötelező lekapcsolni a feltöltős SIM-kártyákat. A társaság azonban biztosítja ügyfelei számára, hogy új szerződéssel 60 napon belül ezt követően is visszakapják a korábbi hívószámukat és egyenlegüket. Hatvan napon túl az egyenleg már nem állítható vissza, de 2018. február 28-ig a hívószámot még vissza tudja adni a Telenor - írták. 

 A Magyar Telekom  Domino ügyfelei a június 30. után kötött előfizetői szerződésükhöz visszakaphatják korábbi hívószámukat és fennmaradt egyenlegüket, abban az esetben is, ha elmulasztják az adategyeztetést - írta a szolgáltató. A Magyar Telekom és a Vodafone jövő hétre ígért bővebb tájékoztatást a határidőn túli egyeztetésekkel kapcsolatban.Két szolgáltató korábban már jelezte, hogy szükség lenne a határidő módosítására: a Vodafone az év végéig, a Telenor pedig októberig vagy legalább szeptemberig javasolta meghosszabbítani az adategyeztetésre nyitva álló időszakot. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI érdeklődésre azt közölte: a határidő esetleges meghosszabbítása a törvényalkotó feladata, de a hatóságnak nincs tudomása arról, hogy ilyen intézkedés készülne. Hangsúlyozták: jogi akadálya nincs annak, hogy a szolgáltatók új szerződés keretében a határidő lejárta után visszaadják az ügyfeleknek megszűnő előfizetéseik hívószámát és egyenlegét, ha a személyazonosság igazolása megtörtént.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény januári változásai miatt a mobilszolgáltatóknak az idén június 30-ig azonosítaniuk kell minden feltöltőkártyás előfizetőjüket, ha azok 2017. január 1. előtt kötöttek szerződést. Az adategyeztetési kötelezettség csak a beszélgetésre alkalmas kártyákra vonatkozik. Az adategyeztetéshez személyazonosításra alkalmas okmány szükséges, ezek érvényességét a szolgáltatóknak kell ellenőrizniük, az azonosítást pedig évente meg kell ismételni. Új szerződés megkötése előtt a szolgáltatók szintén kötelesek az új előfizetők megfelelő adatait előzetesen ellenőrizni és rögzíteni, ennek hiánya kizárja a szerződéskötést.

A módosított jogszabály rendelkezik arról is, hogy az előre fizetett szolgáltatások előfizetője az előfizetését nem értékesítheti tovább, és másnak csak akkor adhatja át - a közeli hozzátartozó kivételével -, ha a beazonosításhoz szükséges adatokkal együtt a szolgáltatót előzetesen tájékoztatta. Ennek elmaradása esetén a szolgáltató 15 napos határidővel felmondhatja a szerződést. 

A jogszabály alapján egy egyéni előfizetőnek legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetett mobiltelefon SIM-kártyája, azaz feltöltőkártyás előfizetése lehet.