Áder hobbijáról gyártanak tájékoztató füzeteket (videó)

Publikálás dátuma
2017.06.24. 10:20
Forrás: ATV/Híradó
Júliusban tájékoztató kiadványt juttatnak el a több mint 400 ezer horgászhoz a Magyar Horgász című újságon keresztül - mondta el Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy gyáli horgásztónál tartott pénteki sajtótájékoztatón.

A tájékoztató a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiadásában, a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) együttműködve készült.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, a Mohosz az ország egyik legnagyobb civil szervezete, és az elmúlt években komoly közös eredményeket értek el. Nyitrai Zsolt ezek között említette az új halgazdálkodási törvényt, valamint azt, hogy a természetes vizek túlnyomó részben horgászegyesületi kezelésbe kerültek.

A tájékoztató füzet egyebek mellett bemutatja, hogy a horgászsportban milyen fontos nemzetközi eredményeket értek el a magyar horgászok, szó esik arról, hogy hungarikum lett a bajai és a tiszai halászlé. Szerepel a kiadványban a halhús általános forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra csökkentése jövő év január 1-jétől, amitől a hazai halfogyasztás növekedését várja a kormányzat - jelezte a miniszterelnöki megbízott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt tervezi, hogy a következő időszakban több ilyen tájékoztató kiadványt ad majd ki, például a nyugdíjasoknak és a gazdáknak - mondta Nyitrai Zsolt.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása szerint a többi között kiemelte: a horgászjegy-bevételt az állam minden évben visszaadja, a horgászat céljaira lehet használni. Ebben az évben például 20 kisteherautót vettek, mintegy 400 halőri egyenruhát, csaknem 20 motorcsónakot és felszereléseket adnak át a halőrzésben részt vevőknek.

A szervezet elnöke kiemelte, tavaly arról is döntött a kormány, hogy 13 milliárd forintos keretösszegű horgász-turisztikai fejlesztéseket lehet majd megvalósítani.

A füzetet itt olvasgathatja

Szerző

Másodszorra is átverték a brókerügyek károsultjait

A Karcagi Járási Ügyészség 14 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Karcagi Járásbíróságra különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az ügyről dr. Varga Árpád megyei főügyész tájékoztatta a szoljon.hu-t.

A vádlottak közül ketten még 2013 novemberében megállapodtak abban, hogy rendszeres haszonszerzés érdekében, a sértettek megtévesztésével, vagyon elleni bűncselekményeket követnek el. Áldozataikat olyan személyek közül választották ki, akikről tudták, hogy nagyobb összegű, behajthatatlannak tűnő követelésük áll fenn.

Többnyire a brókerbotrányok (Kun Mediátor-, Hungária Értékpapír Zrt.- és Questor-ügyek) károsultjait szemelték ki, akiktől több millió forintot reméltek. A sértetteknek valótlanul azt állították, hogy segítséget tudnak nyújtani a kintlévőség visszaszerzéséhez. Szokásos módszerük volt, hogy áldozataikkal elhitették, tudomással bírnak arról, hogy adósuk egy titkos helyen értékes vagyontárgyakkal, gyémántokkal, drágakövekkel, illetőleg műtárgyakkal rendelkezik. Azt ígérték a sértetteknek, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében megszerzik az értéktárgyakat, amelyből a sértettek majd ki tudják elégíteni követelésüket.

A sértettek abban a reményben, hogy megtérül a befektetésük, több millió forintot is elérő készpénzt adtak át a vádlottaknak. Hónapokon keresztül különböző okokra hivatkozással csalták ki az összegeket. A vádlottak a hét sértettnek összesen több mint 203 millió forint kárt okoztak.

A lap információi szerint a 14 vádlott között szerepel az egyik közismert badacsonyi borász, az ország hajdani leggazdagabb embere is, illetve egy neves gyémántkereskedő is.

Szerző

Nagy a baj! Nem szállhatnak fel a Gripenek

Publikálás dátuma
2017.06.24. 10:11
Illusztráció/Getty Images
Emlékezetes: 2015 júniusában felszállás után „félúton” beragadt a 30-as oldalszámú magyar Gripen futóműve. Se behúzni, se újra kiengedni nem lehetett. Miután kifogyasztotta üzemanyagát, a gép pilótája hasra szállt a géppel, megóvva a pusztulástól a többmilliárdos technikát. Kádár Sándor őrnagynak azonban végül mégiscsak katapultálnia kellett. 

A pilótának azonban nem volt szerencséje: a svéd vadászgép északír gyártmányú katapultülése gyártási hibás volt. Miután kilőtte a gépből, nem vált le előírásszerűen a pilótáról, így az az üléstől terhelten, sokkal nagyobb sebességgel ért földet. Gerince súlyosan megsérült, és a hosszas gyógyulási és pihenési idő után kiderült, többé nem ülhet katonai gép kormánya mögé – írja a Magyar Nemzet.

Már úgy tűnhetett, hogy az eset lassanként a múlt jótékony homályába vész. Pénteken azonban megelevenedtek a két évvel ezelőtti események Kecskeméten. A lap úgy tudja, az egyik Gripen és pilótája nagyon hasonló vészhelyzetbe került. A futómű elakadt valamiben, vagy valamilyen más meghibásodás történt, ami újabb balesettel fenyegetett. Egy alkatrész, vélhetően a futóművet behúzott állapotában fedő úgynevezett áramvonalazó lemez végül engedett, így mégiscsak sikerült biztonságban leszállni a Gripennel.

Elővigyázatosságból a teljes 14 gépes flottát leállították a vizsgálat lefolytatásáig, amíg a hatóságok és a gyártó bevonásával nem találnak magyarázatot, illetve megnyugtató ellenlépéseket nem tesznek a repülésbiztonsági kockázat felszámolására. A kecskeméti bázis egyik vezető szakembere egy korábbi repülésbiztonsági konferencián figyelmeztetett, hogy a helyi beton leszállópálya egyenetlenségei miatt az átlagosnál több a futóműrendszer-meghibásodás a magyar Gripeneken. A megoldás aszfalt burkolat lenne, de az elmúlt két évben ezt nem sikerült megoldani. A Honvédelmi Minisztérium nem nyilatkozott. Beszédes viszont, hogy a sajtót pénteken jövő hét keddjére meghívták egy éjszakai repülés fotózására, ám a küldést követően röviddel már törölték is az invitációt, indokkal nem szolgálva.

Szerző