Evakuáltak a Ludovika téren egy bomba miatt (fotó)

Publikálás dátuma
2017.06.24. 13:44
Forrás: Google Street View
 Elszállították a Ludovika téren talált bombát szombaton Budapesten, a környék lezárását feloldották - közölte Markovics Zita, Magyar Honvédség Tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.
Jókora darab - MTI/Lakatos Péter

Jókora darab - MTI/Lakatos Péter

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén zajló építkezésen talált robbanótest egy 100 kilogrammos FAB-100-as bomba volt, amelyet a helyszínen hatástalanítottak. Gyújtószerkezetét kiszerelték és azonnali megsemmisítésre Erdőkertesre szállították, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőjébe viszik.

MTI/Lakatos Péter

MTI/Lakatos Péter

A bomba hatástalanítását követően feloldották a környéken elrendelt korlátozásokat, így újra megállnak a Nagyvárad téren 3-as metró szerelvényei, a 24-es villamos teljes vonalán jár, feloldották az útzárat az Üllői úton, az Orczy úton és a Haller utcában, és a campus területén lévő kollégiumba is visszatérhettek azok, akiknek a környék zárása miatt ideiglenesen el kellett hagynia az épületet

Szerző

A norvégoknak az ELTE a CEU?

Nehéz helyzetbe került mintegy hetven, Magyarországon végzett, klinikai pszichológusnak készülő norvég fiatal, s egyelőre távolról sem látszik, hogyan fog megoldódni kálváriájuk. 

Olyanokról van szó, akik Budapesten, az ELTE PPK Klinikai- és egészségpszichológia szakirányon szereztek tavaly mesterdiplomát, ám hazatértük után kellemetlen meglepetésben volt részük. A Norvég Egészségügyi Igazgatóság ugyanis külső jelzések nyomán 2016 tavaszán tájékoztatást kért arra vonatkozóan, pontosan mire jogosítja fel az adott diploma Magyarországon a hallgatókat, a kapott válaszok alapján pedig drasztikus lépésre szánták el magukat – írja a Magyar Nemzet.


Eredetileg a norvég hatóságok azt feltételezték, hogy az ELTE PPK Klinikai- és egészségpszichológia szakirány elvégzése feljogosította a diákokat arra, hogy Magyarországon klinikai pszichológusként praktizáljanak védett címmel. 2016 tavaszán azonban a magyar kormánytól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nincsen így. Ennek következtében kénytelenek vagyunk a szóban forgó diplomásokat másképp, az eddigieknél szigorúbb szabályozásnak alávetni - tájékoztatta a lapot Anne Farseth, az igazgatóság osztályvezetője. Korábban (bár a képzési különbségek áthidalása érdekében egy év kötelező gyakorlatot pluszban el kellett végezniük) az ELTE diploma birtokában megkapták az érintettek Norvégiában a működési engedélyt, tavaly óta már nincsen így.

Az igazgatóság pár hónapja bejelentette, a panaszok kivizsgálásával addig vár, amíg további kérdésekre választ nem kapnak a magyar féltől a diploma hazai értékére vonatkozóan. Ezek a válaszok a hónap elején meg is érkeztek, de úgy tűnik, nem győzték meg az illetékeseket arról, hogy vissza kéne állítani a korábbi értékelési rendszert.

Az érintettek azt kérik, hogy a működési engedély kérelmüket ugyanazon alapokon, és azon releváns szabályok mentén bírálják el a hatóságok, mint korábban. Nem változtak a szabályok és az oktatás színvonala sem. Miért kellett tehát hirtelen módosítani az eddigi gyakorlatot - tette fel a kérdést Atle Melø, az érintett diákok képviselő ügyvédje.

Nehéz megérteni, hogy a történtek hátterében pontosan milyen tényezők játszanak szerepet. Egyesek szerint a norvég pszichológiai lobbi számára volt aggasztó, hogy évente jelentős számú potenciális norvég klinikai pszichológust képeznek ki Magyarországon az ELTE-n, ahol 1992 óta létezik magas színvonalú, angol nyelvű képzés. Ugyanakkor valószínűleg az sem segít a kialakult helyzet rendezésében, hogy itthon a szakma leszabályozottsága távolról sem tökéletes, a magyar és norvég diplomáciai kapcsolatok pedig szintén láttak már szebb napokat. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lapnak nem adott tájékoztatást s közadat-kérelmüket is elutasította.

A kormány egyébként július első hetében „társadalmi párbeszédet” indít, hogy felmérje: a szakmához és a kormányhoz hasonlóan a társadalom is szükségesnek tartja-e a fellépést az álpszichológusok ellen. Amennyiben a válasz pozitív lesz, a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt, és azt követően már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – írta pénteken a Magyar Idők.

Szerző
Témák
Norvégia ELTE CEU

Kampányfőnököt választott a DK

Molnár Csaba ügyvezető alelnököt választotta a Demokratikus koalíció (DK) háromnapos kihelyezett elnökségi ülésén a párt kampányfőnökének a 2018-as választásokra.

 A párt közleménye szerint a DK befejezte a tavaszi országjárást, több mint 200 helyszínen több tízezer emberrel találkoztak a párt vezetői. Az elnökség döntött arról is, hogy a nyáron megkezdik a 106 egyéni képviselőjelölt politikai és kommunikációs felkészítését.  Ezzel együtt a Demokratikus Koalíció célja a következő hónapokban is az ellenzéki együttműködés kialakítása lesz, mivel - mint írták - ez a záloga a jövő évi kormányváltásnak.

Szerző