Harry herceg korszerűsítené a monarchiát (fotók)

Publikálás dátuma
2017.06.25. 18:38
Fotó: Chris Jackson/Getty Images
Harry herceg szerint a brit monarchiát korszerűsíteni kell, hogy megfeleljen a XXI. század digitális korszakának. II. Erzsébet királynő unokája a vele készült, vasárnap megjelent interjúban felfedi azt is, hogy volt idő, amikor hátat akart fordítani a királyi családnak.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap által közölt beszélgetésben a 32 éves herceg, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban, kijelenti: bátyjával, Vilmossal együtt - aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - szeretnék átvezetni a monarchia intézményét a XXI. századba.

Harry szerint ő és Vilmos biztosítani akarja, hogy a monarchia tartósan fennmarad. Úgy érzik, hogy a brit lakosságnak és a világnak szüksége van az ilyesféle intézményekre, de a brit monarchia nem működhet úgy tovább, ahogy a királynő uralkodásának eddigi évtizedei alatt. A herceg szerint ezért lesznek változások.

A világ gyorsan halad, különösen a közösségi média befolyása miatt, így ő és Vilmos a monarchia korszerűsítésén dolgozik. Harry erről nem árult el részleteket, csak annyit mondott, hogy mindezt nem saját magukért csinálják, hanem az emberek javára és a monarchia érdekében. Annyi rossz van a világban, a mi családunk megpróbál valami pozitívat teremteni - tette hozzá.

Elárulta azt is, hogy volt olyan időszak, amikor ki akart lépni a királyi családból, és "hétköznapi életet" akart volna élni, otthagyva az őt körülvevő díszpompát és fényűzést az összes többi kiváltsággal együtt. Végül úgy döntött, hogy marad, és megpróbál valamilyen értelmes szerepet találni magának. A "menekülés" legjobb módját a hadsereg kínálta, ahol tíz évet töltött, és kétszer is megjárta az afganisztáni frontot. Az első, annak idején titokban tartott afganisztáni bevetését félbe kellett szakítani, mivel jelenléte kiszivárgott egy külföldi hírmagazinhoz, és a brit hadvezetés biztonsági okokból hazavezényelte. Nagyon mérges voltam - idézi fel az incidenst. Hozzáteszi ugyanakkor: a hadseregben érezte igazán úgy, hogy elért valamit. A katonaságnál nem voltam herceg, csak Harry - emlékszik nosztalgiával az egyenruhában eltöltött időkre.

Leszerelése után sem szakított a hadsereggel: életcéljává tette a tűzvonalban megsérült katonák intézményes megsegítését, beleértve fizikai és mentális sérüléseik kezelésének támogatását.

Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki 12 éves volt édesanyja tragikus autóbalesetének idején - a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután - kitüntetéssel - a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön elsőtiszti és lövészképesítést is megszerezte. Amikor öt éve másodszor is Afganisztánba vezényelték, már az Apache támadó helikopterekkel vett részt éles harci bevetéseken.

A veszélyes afganisztáni küldetésekkel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg általános megbecsülést vívott ki magának hazájában, és két évvel ezelőtti leszerelése óta is a királyi család egyik legnépszerűbb tagja.

 

Szerző

Veteránautó-találkozó Gyöngyösön

Publikálás dátuma
2017.06.25. 17:12

Veteránautó-találkozó volt Heves megyében. A fenti felvételen Illyés László látható 1978-as Fiat 132 típusú gépkocsijával. MTI Fotók: Komka Péter

Egy 1920-as Harley-Davidson motorkerékpár

Itt pedig egy 1951-es MG TD Convertible 

Szerző

Erdőtűzzel küzdenek Spanyolországban

Publikálás dátuma
2017.06.25. 14:32
Illusztráció/Getty Images
 Erdőtűz érte el a biodiverzitásáról híres dél-spanyolországi Donana természetvédelmi terület szélét - jelentette be az andalúz regionális kormány környezetvédelmi tanácsosa.

Tájékoztatása szerint a lángok szombat késő este csaptak fel Moguer település közelében. Az éjszaka folyamán elővigyázatosságból több száz embert telepítettek ki a közeli kempingekből, turisztikai szálláshelyekről, lakóházakból Mogueren kívül Matalascanas és Mazagón településeken is.  A tanácsos szerint a jelek arra utalnak, hogy a tüzet ember okozhatta.  Mint mondta, az oltást nehezítik a térség időjárási körülményei, a hőség és az erős szél.

Az évnek ebben az időszakában Spanyolországban fokozott az erdőtüzek veszélye, ráadásul idén 13 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint tavaly, vagyis az ország szárazabb - mondta Isabel García Tejerina spanyol környezetvédelmi miniszter még kedden, amikor ismertette a 2017-es spanyol erdőtűz-megelőzési nyári kampány részleteit. A spanyol tárca adatai szerint az erdőtüzek 95 százalékát emberi gondatlanság okozza, így azok valójában elkerülhetők lennének.

Az elmúlt évben Spanyolországban 22 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely több mint 65 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2015-ben több mint 111 ezer, 2014-ben pedig több mint 48 ezer hektáron tombolt tűz a dél-európai országban.

Szerző