VOLT Fesztivál - Optimista szervezők

Publikálás dátuma
2017.06.26. 07:47
Telt házat várnak FOTÓ: VOLT.HU
Ismét teltházra, összesen mintegy 170 ezres közönségre számítanak a ma nyíló soproni rendezvényen.

A ma induló soproni 25. Telekom VOLT Fesztiválon ismét teltházra számít Kádár Tamás, a rendezvényt szervező Sziget Kft. cégvezetője. Ez szavai szerint napi 30-35 ezer, összességében mintegy 170 ezer látogatót jelent. Arányítva nagyjából ez a tavalyi, 150 ezres szintnek felel meg, mivel idén egy nappal hosszabbítanak: a programok ma délutántól vasárnap hajnalig tartanak. A legnagyobb sztárfellépőnek számító Linkin Park az egész keddi napot elfoglalja, míg a mai, mínusz első napon - idén második alkalommal - tartják a Petőfi Zenei Díj gálát. A napijegy idén 15 ezer forintot kóstál, ami 2 ezerrel drágább a tavalyinál. A Linkin Park nélküli bérletek 40 ezer, velük együtt 54 ezer forintba kerülnek.

A "korai madarak" novemberben két nap alatt 12 ezerért, 29 ezerért és 39 ezerért juthattak hozzá ugyanezekhez; Kádár Tamás beszámolója szerint a belépők negyede-ötöde akkor talál gazdára. De az ezt követő időszakban is kaphatóak kedvezményes jegyek. Viszont itt a Szigeten megszokottaktól eltérően nincs 50 százalékig tornászható diákkedvezmény és 11-től félárú napijegy. A sátor egy heti elhelyezéséért 5 ezer forintot kérnek. A júliusi Balaton Soundot és az augusztusi Szigetet is szervező kft. a VOLT programját továbbra is hangsúlyozottan a hazai közönségre szabja. Ennek megfelelően itt a vendégek 97 százaléka magyar is. Idén 11 fő helyszínen napi átlag 50, összesen körülbelül 300 programmal készülnek. A Linkin Parkra a napijegy már el is fogyott, így az amerikai banda későn ébredő rajongói már csak a teljes heti bérlet megvásárlásával pótolhatják mulasztásukat.

Kádár Tamás bizakodással tekint bevételük és nyereségük elébe. Költségvetésükről annyit árult el, hogy 80 százalék jegybevétel. Lapunk - nem cáfolt - számításai közel 2 milliárdot adnak ki. A sör - egy korsó csapolt Soproni - a tavalyi 490 forint után idén 520 forint.

A VOLT alapítói Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, akik a Sziget Kft. áttételes kistulajdonosai lettek és maradtak azután is, hogy a többséget idén megvette a Providence Equity Partners nevű amerikai kockázatitőke-alap.

Info:

VOLT Fesztivál

06.26. - 07. 01.

Szerző
Témák
VOLT Fesztivál

Múzeumok Éjszakája - József Attila "univerzuma"

Publikálás dátuma
2017.06.26. 07:46
FOTÓK: VAJDA JÓZSEF
Rendhagyó tárlatvezetés a József Attila Emlékhelyen, ahol a szövegekre épülő, ám mégis színes kiállítás eljuttatja a nézőt a költő univerzumába.

Mitől lesz autentikus egy ház? Ugyanazokon a vezetékeken, cserepeken, téglákon múlik, vagy azon a hatalmas életművön, amit az ott élt költő ránk hagyott? – tette fel a kérdést H. Bagó Ilona kurátor a József Attila Emlékhelyen tartott tárlatvezetés kezdetén. Mesélt arról, hogyan alakult ki 2015-ben a mostani emlékhely, és milyen támadások érték őket amiatt, hogy nem az eredeti huszonöt négyzetméteres, egy szobakonyhás kis házban alakították ki azt. A kurátor elmondta, a költő tizennégy év alatt tizenkilenc helyen lakott Ferencvárosban, a Gát utca 3. alatt csupán három hónapig; élete tehát nem köthető egy otthonhoz. Így az autentikusságot leginkább azzal próbálták kifejezni, hogy kizárólag József Attila szövegekre építették a kiállítást.

Láthatóan sikerrel, hisz a Múzeumok Éjszakáján csak úgy zajlott az élet a Gát utcai ház udvarán, a fejek felett lebegő fehér esernyők akár egy második égbolt terültek a helyszínen összegyűltek fölé. A számos program közül sokakat – fiatalokat, időseket egyaránt – érdekelt a délutáni tárlatvezetés az emlékhely belső terében is. Ami nem meglepő, hisz H. Bagó Ilona anekdotái, és Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekművész megzenésített versei egy órára kiragadták a nézőket a múzéj forgatagából, és egy kis megnyugvást hoztak – afféle József Attilás módon. H. Bagó Ilona már az elején kiemelte a kiállítás egyik fő mondatát, amely a pillanatnyi csend és bólogatások alapján úgy tűnt, az az üzenet, amelyet a látogatók az emlékhely falait elhagyva is magukkal vihettek: „Anyám világot hagyott rám, nem házat”. A kiállítás tere ezt a világot mutatta be – a nézővel több ponton is interakciót létesítve –, a szüntelen otthonkereséssel és otthonra nem találással, reménnyel és reménytelenséggel, próbálkozásokkal és csalódásokkal átszőtt világot.

FOTÓK: VAJDA JÓZSEF

FOTÓK: VAJDA JÓZSEF

A falakon látható József Attila idézetek, szerteágazó életének írásos anyagai mellett néhány, a költő életéhez szorosan kapcsolódó tárgy is helyet kapott: hintaló, csúzli, gyufaskatulya, egy köteg madzag, cigarettatárca, kéziratok. Bár alapvetően a szöveges részek dominálnak, a néző nem szövegtengerben fuldokolva szembesül a teleírt falakkal, az interaktivitás beszippantja, és a József Attila univerzum részévé teszi. H. Bagó Ilona elmesélte, hogy a tér közepén található körívet a költő egy a versírás körkörösségéről szóló gondolatára építették fel: eszerint verset írni ahhoz hasonló folyamat, ahogy egy utas megy fel a szalagúton a hegyre, s egyre feljebb érve mindig ugyanazt látja, de mégis mást, más perspektívából, a végén pedig egyetlen metszetlen kör közepén találja magát, „és ki-ki annyit lát, amennyi szeme van”. A cél az volt, hogy a kialakított körkörös rész középpontjából – ahol a költő órája lóg egy interaktív tábla fölött – a néző is más perspektívából tudja szemlélni a látottakat.

József Attila Emlékhely, Budapest IX. Gát u. 3.- Nyitva: kedd-péntek 10-18, szombat-vasárnap: 10-17

A számos új információt nyújtó tárlatvezetést tovább színesítették Sebő Ferenc dalai és az azokhoz fűzött történetek. Elhangzott népies, fiatalkori vers és szerelmes mű is, az utolsó dal pedig a Rejtelmek feldolgozása volt. A figyelmes hallgatóság mintha egyszerre felélénkült volna, ahogy H. Bagó Ilona énekelni kezdett Sebővel együtt; a szájak mosolyra húzódtak, s többen csatlakoztak is hozzájuk: „tedd könnyűvé énnekem ezt a nehéz hűséget, dom, dom, dom, dana dom, dom, dana, dana, dana dom, dom”. Mert egy ház tényleg nem a tégláitól válik autentikussá.

Bérárnyék az ünnepen

A Múzeumok Éjszakáján dolgozó közgyűjteményi és közművelődési dolgozók nevében a terület szakszervezete közleményben hívta fel a figyelmet, hogy mekkora bérfeszültség halmozódott fel az ágazatban. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) arra figyelmeztetett, hogy a múzeumi, könyvtári, levéltári és közművelődési területen az idei minimálbéremelés hatására úgy összecsúsztak a bérek, hogy egy pályakezdő ugyanúgy 127 650 forintos bruttó fizetést visz haza, mint 15 éve dolgozó, egyetemet végzett kollégája. A megalázóan alacsony bérek miatt a kormány 15 százalékos bérpótlékkal hitegette a köz művelődésének szolgálóit, de a szakszervezetet vezető Csóti Csaba Balog Zoltán humánminiszternek és Hoppál Péter kulturális államtitkárnak címzett, a közleménnyel együtt nyilvánosságra hozott leveléből az derül ki, hogy jó esetben 8-11 százalékos pótlékot adtak a szakdolgozóknak. Az elnök bértárgyalást sürget erről és a terület nem közalkalmazott munkavállalóinak béremeléséről is, hiszen az ő bérük 9 éve változatlan. A levelezés egyelőre egyoldalú, a kormány a KKDSZ-szel ugyanúgy nem áll szóba, ahogy a köztisztviselők és a többi közalkalmazott képviselőivel sem.

 

Szerző

A múzeumoké volt az éjszaka - Fotók

Publikálás dátuma
2017.06.25. 10:32

Idén is népszerűnek bizonyult a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, a Szent Iván éjszakájához kapcsódó kulturális program,  amely francia példa nyomán 1999-ben indult,  2003 óta rendezik meg évenként. Népszerű azért is, mert egyetlen  belépőjegy megvásárlásával valamennyi, a programban részt vevő intézmény látogatható.  KATTINSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: MTI

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mozaikszava lett az év szava - ezt A Magyar Nyelv Múzeumában jelentették be szombaton este a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Múzeumok éjszakája helyi programjai keretében.

Összesen négy kategóriában hirdettek győztest. 

Az év ifjúsági szava a filterbuborék lett, amely az interneten elérhető közösségi oldalak tartalomkezelési módját jelenti. Ennek segítségével szűrik a közösségi oldalak szolgáltató rendszerei a felhasználó számára a tartalmakat. 

Az év költői szava a Széchenyi István egyik művében használt két szó, a "tetthazafi" és a "szájhazafi". Minya Károly nyelvész, szókincskutató tájékoztatása szerint  "szájhazafi" olyan "pántlikás", lármásan magyarkodó ember, akinek elmúlik a lelkesedése, ha ténylegesen tenni, vagy áldozatot hozni szükséges. A "tetthazafi" ezzel szemben a hon javáért csendben, okosan, áldozatosan cselekszik. Ez a két jellemforma ma is tetten érhető - tette hozzá a nyelvész.

 Az antiszavak kategóriában a párváltás nyert, amely azt jelenti, hogy adott személy folyamatosan, komoly kötődés nélküli párkapcsolatokban él, ez egyfajta értékvesztettséget is mutat. Minya Károly elmondta: az év szavait a Manyszi munkatársai, valamint szakmai partnereik választják ki közmegegyezés alapján. 

Szerző