Jövő szombaton demonstrálnak a Tesco-dolgozók Budapesten

Publikálás dátuma
2017.06.27. 19:32
A demonstráció helyszíne - Forrás: Google Street View
A Tesco dolgozóinak demonstrációját jövő szombaton 12 órától tartják Budapesten, a Fogarasi úton lévő Tesco áruház előtt - közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke kedden Budapesten a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón.

Sáling József elmondta, hogy a demonstráción a Tesco képviselőinek a szakszervezetek képviselői petíciót adnak át, amelyben összefoglalják a dolgozók bérproblémáit, illetve arra kérik a munkáltatót, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottaknak (12 500 ember) a korábban bejelentett bruttó 4 ezer forintos béremelésnél nagyobb mértékben emelje a bérét. Azt is kérik, hogy a cég kezelje a bértorlódás problémáját.   

A szakszervezeti vezető közlése szerint  a bértorlódás a cégnél 5000 munkavállalót érint, akiknek a fizetése meghaladja a szakmunkás garantált minimálbért. A Tesco ugyanis esetükben átlagosan 2,3 százalékos béremelésre tett javaslatot, ami a szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan.  

 Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke közölte: már több mint 8000 dolgozó támogatta aláírásával a demonstrációt. A Tesco összesen 16 500 munkavállalót foglalkoztat.   A demonstráción a résztvevők száma jelentős mértékben függ a cég jövő szombatra vonatkozó munkabeosztásától is, a szakszervezetek 500-1000 résztvevőre számítanak.    A KASZ elnöke elmondta, a demonstrációtól azt várják, hogy a bérhelyzetet a vállalat átgondolja, és ősztől már érdemi bértárgyalásokra kerül sor. Az eddigi tárgyalásokon az érdekképviselet csupán szakértőkkel egyeztethetett, akiknek ráadásul döntési felhatalmazásuk sem volt. Bubenkó Csaba a KASZ és a KDFSZ összefogását történelmi pillanatként értékelte, megfogalmazása szerint az elmúlt 25 évben nem volt példa arra, hogy a kereskedelmi ágazatban a két szakszervezet együtt képviselte volna a munkavállalókat.  

Buday Pálné, a KASZ alelnöke azt kérte a vásárlóktól, hogy jövő héten szombaton a demonstráció alatt legyenek szolidárisak a Tesco munkavállalóival.    Sáling József jelezte, amennyiben a demonstráció nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor sztrájkolni is készek.     A KASZ a kereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló, a KDFSZ a Tesco munkavállalói közül pedig közel 1000 dolgozó érdekeit képviseli.

Szerző

Fucsovics közel a százhoz

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:57
FOTÓ: GETTY/MARK ROBINSON

Karriercsúcsot jelentő 107. helyen áll a férfi teniszezők világranglistáján Fucsovics Márton. A magyar játékos a 136. helyről lépett előre, annak köszönhetően, hogy vasárnap megnyerte az angliai Ilkley-ben rendezett füvespályás tornát. Győzelmével szabadkártyát kapott a jövő hétfőn kezdődő wimbledoni bajnokságra. A világranglistát jelenleg a brit Andy Murray vezeti a spanyol Rafael Nadal előtt. A nőknél továbbra is német Angelique Kerber áll az első helyen. Legjobb magyarként Babos Tímea 4 helyet rontva a 42. a sorban.

Szerző

Fico manipulációt sejt

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:56
FOTÓ: NÉPSZAVA

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra kérte az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy vizsgálja felül az olasz–német mérkőzést, amelyet az U21-es Európa-bajnokságon játszottak. Fico levélben fordult az UEFA elnökéhez, Aleksander Ceferinhez. A szlovákok számára azért volt fájó az 1–0-s olasz sikerrel zárult csoportmeccs, mert amiatt maradt le válogatottjuk az elődöntőről, melybe a három első mellett a legjobb második jutott be.

A C–csoport rangadója előtt a német csapat hat, míg az olasz három ponttal állt, így az olaszoknak mindenképpen győzniük kellett, míg a németeknek arra kellett figyelniük, hogy egy gólnál többel ne kapjanak ki, mert úgy jobb gólkülönbséggel megelőzik az A–csoportban második szlovák gárdát.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, bízik benne, hogy Ceferin elrendeli a mérkőzés felülvizsgálatát, s hogy az UEFA olyan szabályokat alkot, amelyek a jövőben megelőzik hasonló esetek előfordulását.

Szerző
Témák
Robert Fico UEFA