Előfizetés

Kapolcska csillagokkal

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2017.06.28. 07:47
A Muzsikás Együttes tagjai külön udvaron többször is találkoztak a közönséggel FOTÓ: POGÁNY BENEDEK
Az Amadinda, a Muzsikás, és Érdi Tamás jelenléte tette emlékezetessé a Kapolcska Program első fesztiválját.

Az utóbbi időben szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Művészetek Völgyében nincs tömeg. Lám ez is megtörtént, igaz nem pontosan a Művészetek Völgyében, hanem csak Kapolcson, még inkább „Kapolcskán”. Utóbbi Márta István kezdeményezése, tábor és minifesztivál. Az első gyerekeknek, a második pedig mindenkinek, családosoknak, olyanoknak, akik emlékeznek még a Kapolcsi Művészeti Napok kezdeteire. Intimitás, csend, elmélázás a természeti környezetbe, szalmabálák, mező, rét, erdő, malomsziget, patak, csillagos ég. Majdnem sok a jóból. Már az üdítő, hogy mindenhová be lehet férni, koncertre, beszélgetésre, kiállításra, színdarabra. Családias, baráti az egész. Lehet csöndben lenni, békésen üldögélni a patak parton és visszaidézni a korábbi évtizedek kapolcsi történéseit. Hangokat, dallamokat, vizuális emlékeket, barátságok, szerelmek állandó és mulandó alakjait.

A kapolcsiak persze most is befogadók, noha a vendégek és a fellépők többsége visszatérőnek számít a Balaton-felvidéki festői településen. Akadnak aztán kiemelt emlékezetes pillanatok most már „Kapolcskán”.

FOTÓ: POGÁNY BENEDEK

Érdi Tamás FOTÓ: POGÁNY BENEDEK

Az Amadinda szinte privát koncertje egészen egyedülálló élmény. Még ötvenen sem vagyunk és figyeljük az afrikai ütőshangszereket a Malomszigeten. Szakrális hangzás, természetközeli dallamok a helyükre kerülnek. Aztán a Muzsikás. Beavatókoncert, beszélgetéssel a lugasban, hangszerek a sparhelten. Minden laza és természetes, daltanulással, csillogó szemekkel. A Nemzeti a Gástya Amfiteátrum helyszínére készült szabadtéri János vitéz verziója Vidnyászky Attila most már diplomás kaposvári növendékeivel szintén üdítő. Olykor vázlatos, máskor bátran kreatív, különösen a zsiványok vagány férfias tánca és az interaktív a közönséget is bevonó előadásvégi tündérországi jelenet jó élmény. És a pontot az i-re a világhírű, nem látó zongoraművész Érdi Tamás tette fel. Ugyancsak a Gástya Amfiteátrumban adott csillagfényes Chopin-koncertet a kapolcsi éjszakában világító szentjánosbogarak társaságában egyébként tényleg csupán természetes fények kíséretében, sötétben.

A végén a zongoraművész megjegyezte, hogy úgy hallotta holdvényes az éjszaka, ezért még ráadásként eljátszotta Debussy Holdfényszonátáját. Nem járt messze Márta István a valóságtól, amikor megelőlegezte a felkonferálásnál, hogy az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb kapolcsi koncertjének a részesei lehettünk.

Nő a terrorizmus, csökken a bűnözés

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2017.06.28. 07:36
FOTÓ: Profimedia
FOTÓ: Profimedia

FOTÓ: Profimedia

Az ember mindenre gondolna, csak arra nem, hogy a XXI. században miközben nő a nemzetközi terrorizmus, világszerte csökken a honi „hétköznapi” bűnözés. Márpedig határozottan ezt állítják azok a szakértők, akik az orosz „Expert Online” honlap és a „Russzkij Reporter” című lap megbízásából elemezték a világban tapasztalható tendenciákat és az oroszországi állapotokat.

A szentpétervári nemzetközi kriminológiai klub elnöke, Dimitrij Sesztakov nem az egyetlen, aki azt mondja, az erőszak tendenciája az, hogy állandóan növekszik, ámde az elmúlt két évtizedben mégis folyamatosan csökkent. A múlt század második felének gazdasági virágzásakor is a növekedés volt a jellemző, ám a mostani nehéz években ennek pont a fordítottja történik. Van, aki egyenesen beismeri, hogy fogalma sincs ennek az okairól, mások hajlanak arra, hogy a társadalmakban végbemenő globális strukturális változásokkal magyarázzák a jelenséget. Azzal, hogy legalább is a fejlettebb országokban, kisebb a nélkülözés, több az egy főre jutó kalória. Egyesek arról cikkeznek, hogy az internet világában az ifjúság olyan kalandot lát, amely elvonja a figyelmét a bűnözök világáról. Ugyanakkor a bűnöző hajlamú emberek számításaikat megtalálják a külföldi terrorszervezetekben és hadseregekben. Igazán meggyőző és egyértelmű választ az új jelenségre azonban nem kapunk. Ettől azonban a tény még tény marad: valóban csökken a bűnözés.

Ami az orosz állapotokat illeti az idén napvilágot látott hivatalos moszkvai adatok szerint a bebörtönözöttek száma történelmi mélypontra süllyedt: 630 ezren vannak rács mögött. A viszonyítási alap 1935. Ebben szerepe van a 2010-ben elfogadott korábbinál liberálisabb büntető törvénykönyvnek is. Enyhébb esetekben, amiért korábban börtön, most csak közmunka vagy pénzbírság jár.

1996 és 2000 között több mint egymillió embert tartottak fogva. 2008-tól kezdődött a csökkenés. 2006-ban százezer lakosra még mintegy 2700 bűncselekmény esett, 2016-ban pedig csak 1474. 2001-ben 23 gyilkosságot követtek el, 2016-ban 7,1-t. Ugyanez a helyzet a rablótámadásokkal vagy a szexuális erőszakkal. A börtönben töltött idő a kétezres évek 8 esztendejéről átlagosan 5-re csökkent.

Van néhány terület, ahol viszont emelkedés tapasztalható: míg 2006-ban 65 ezer ember ült kábítószer ügyek miatt, most a számuk közelít a 140 ezerhez. Keményebben lecsapnak a korrupcióra és a megvesztegetésre is. S ami szintén nem elhanyagolható: a politikai természetű ítéletek száma is növekszik a tüntetőkkel, blogerekkel szembeni fellépés szigorodása miatt.

A moszkvai elemzők óvnak attól, hogy az állapotok javulásáért az orosz államot magasztalják. A helyzet ugyanis az, hogy világjelenségről van szó. Ráadásul másutt Európában még kedvezőbbek az állapotok. Ha Észak-Európához vagy az Európai Unió tagállamaihoz mérné valaki az oroszországi helyzetet, akkor 5-10-szer kevesebb bebörtönözöttel kellene számolnia. A börtönben töltött idő tekintetében az európai átlag 1 év és 8 hónap.

Jók a mutatók Kazahsztánban és Fehéroroszországban, és ami a legérdekesebb, a háború szabdalta Ukrajnában is felére csökkent a bebörtönözöttek száma! Igaz ebben szerepet játszott az amnesztia és az is, hogy a korábbi bebörtönözöttek egy része a frontra ment harcolni.

A bebörtönzöttek körülményei Oroszországban ma sem jók. Minden ötödik krónikus betegségtől szenved. Tavaly 3 és félezren haltak meg közülük. Ez a legnagyobb arány Európában. Megoldatlan a büntetés letöltése utáni új életkezdés is.

Merkel liberális fordulata

Angela Merkel kihátrált a német kereszténydemokratáknak az azonos neműek házasságára vonatkozó álláspontja mögül.

A CDU mindeddig nem támogatta azt, hogy az azonos neműek házasságot köthessenek. A német kancellár azonban azt közölte, olyan vitát szeretne erről, amely lehetővé tenné, hogy mindenki saját akarata szerint döntsön a kérdésről. Mint a német Focus írja, a CDU frakciója biztos, hogy megszavazza a kancellár javaslatát.

Merkel erről Horst Seehoferrel, a családügyi kérdésekben konzervatív nézeteket valló CSU elnökével is egyeztetett. Az SPD vasárnapi dortmundi kongresszusán azt a feltételt szabta bárminemű koalíciókötésre a szeptemberi parlamenti választást követően, hogy hivatalosan ismerjék el az azonos neműek partneri viszonyát. Korábban hasonló álláspontot hangoztattak a Zöldek és a szabaddemokrata FDP is. Németországban ugyan a 2000-es évek eleje óta számos jog megilleti az azonos nemű párokat, de közösen nem fogadhatnak örökbe gyermekeket.