Buta nácik firkálják össze Szombathelyet

Publikálás dátuma
2017.06.28. 12:07

Amikor azt hinné már az ember, hogy a huszonegyedik század hajnalán esetleg mindenki olvasott már elég történelemkönyvet ahhoz, hogy elraktározza azok tanulságait, például hogy a buta nacionalista gyűlölködés sosem vezet sok jóra - ellenben például népirtásra, vagy hogy addig ne menjünk, egy kiadós, primitív migránsozásra -, akkor mindig feltűnik valaki, és bebizonyítja, hogy nem mindenkinek sikerült felfognia a közelmúlt leckéit - írja a Nyugat, mely képsorozatot közöl a várost csúfító náci firkákról.

Egy olvasójuk küldte a képeket, aki a Perint-patak melletti ösvényen sétáltatott kutyát a Derkovits lakóteleptől a Parti kertészet irányába:

„Az utóbbi időben az idilli hangulatot náci jelképek sokasága szennyezi. A távhő csőrendszere, a Vashíd, az aszfalt, a fedelek tele vannak horogkereszttel és SS jelképekkel” - írta az olvasó, és tényleg.

Még a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt rövidítését is sikerült ráokádniuk egy betoncsőre.

A nácik továbbra sem okos emberek - ezt mindenképpen megjegyezhető tanulságként.

„ Nagyszerű dolog, hogy a város odafigyel a környék fűnyírására. De vajon ezek az ocsmányságok meddig maradnak a falakon?” - kérdezi az olvasó.

A képeket, ha van gyomra hozzá, itt megnézheti!

Szerző

Gipsy burger és cigány étterem a Szigeten

Publikálás dátuma
2017.06.28. 11:19
Forrás: Facebook/Ásós Géza
Első ízben vesz részt az Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális­ rendezvényének számító Sziget Fesztiválon Ásós Géza és az ország első autentikus cigány étterme, a békési Kira vendéglő.

A csapat természetesen hagyományos roma ételeket készít majd az érdeklődőknek kicsit megspékelve napjaink street food hangulatával. Bár a fesztivált ebben az évben már huszonötödik alkalommal hívják életre, ilyen jellegű konyha még nem szerepelt a kínálatában.

– Több újdonságot is tervezünk a Szigetre – mondta Ásós a beol.hu-nak. Az ételkínálatot illetően természetesen a hagyományos békési cigány ízekkel készülünk. Éppen azon dolgozunk, hogy a cigány töltött káposztát miként tudjuk sétálódobozba tenni. Az egyik legkeresettebb termékünknek számító békési cigány kolbászt pedig várhatóan egy különleges buciban kínáljuk majd.

Lesz a csülökburger Gipsy burger néven, vagy a csipsz jellegű Kira burgonya, amit erre az alkalomra Gipsy krumplivá keresztelnek. Az étteremvezető hozzátette: érdekes kihívást jelent, hogy a fesztiválon a környezetvédelem jegyében nem lehet műanyag evőeszközöket és tányérokat használni, azok kizárólag papírból, fából és kukoricából készülhetnek.

Szerző

Hőség - Ma lehet az év eddigi legforróbb napja

Publikálás dátuma
2017.06.28. 11:11
Illusztráció: Thinkstock
Az év eddigi legmelegebb napján a hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek; csütörtökön gyökeres átalakulást hoz egy hidegfront - írta szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet - közölte a meteorológiai szolgálat megjegyezve: ezekben a napokban az átlagos csúcsérték 26-27 fok körül alakul.

Veszélyjelzésükben azt írták: sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték  várható. 

A tartós hőség miatt szerdára az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Helyenként - legnagyobb eséllyel a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében - alakulhat ki zivatar, melyhez viharos szélroham, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső társulhat. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeket 90 kilométer/óránál is erősebb szél és nagyméretű (akár 2-3 centiméteres átmérőjű) jég kísérhet. A heves zivatar veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna adták ki szerdára az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán jelezte: éjjel, illetve csütörtökön viharos széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik. Ennek hatására az elmúlt 8-10 napban jellemző időjárás fokozatosan megváltozik. Több hullámban - előbb nyugaton, északnyugaton, legkésőbb délkeleten - megszűnik a hőség.

Szerző