ORÖ: csőd nincs, de fizetni se tudnak

Publikálás dátuma
2017.06.29. 07:05

Az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelen állapotban van, de az eszembe se jutott, hogy csődöt jelentsünk – nyilatkozta Balogh János, az ORÖ elnöke a Népszavának. Balogh a kormánytól vár anyagi segítséget. Ennek érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

Az ORÖ több képviselőjére hivatkozva a RomNet portál hírül adta: Balogh János csütörtökre azért hívta össze a képviselőket, hogy beszámoljon arról, a kilátástalan anyagi körülmények közé került országos önkormányzat csődöt jelent. A portál emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Választási Bizottság korábbi közlése szerint abban az esetben, ha az ORÖ feloszlatja önmagát, időközi választás kell kiírni: a költségeket azonban a szervezetnek kell állnia, amely az egymilliárd forintot is elérheti. Ha viszont csődöt jelent a szervezet, akkor egy pénzügyi gondnok felügyelete mellett tovább működik a hivatal, hogy törvényben meghatározott alapfeladatait el tudja látni.

A lapunk birtokában lévő meghívó a csődről nem ejt szót, csak annyit tartalmaz, hogy Balogh tájékoztatást kíván adni képviselőtársainak az ORÖ jelenlegi helyzetéről. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke kérdésünkre elmondta: az ORÖ-nek régóta súlyosa adósságai vannak, ez nem újdonság. A közgyűlés májusban is úgy fogadta el a zárszámadást, hogy tudta, majdnem egymilliárdos tartozást kell visszafizetni. A tartozás amúgy még tetemesebb lenne, ha a kormány visszakövetelné azt az 1,3 milliárd forintot, amit a Farkas Flóriánhoz kötődő botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási program emésztett fel.

Valóban üres a kassza, de az nem megoldás, ha csődöt jelentünk – hangsúlyozta Balogh János. A tartozásról tartozásra bukdácsoló ORÖ-nek a bírósági döntés szerint sürgősen 75 millió forintot kell fizetnie az Albacompnak – indokolta az elnök, miért hívta össze a roma képviselőket. Minárovits János, az Albacomp stratégiai igazgatója korábban a Népszabadságnak elmondta, cégétől a roma önkormányzat 4500 táblagépet rendelt hátrányos helyzetű diákok számára. Jogviták után az a megállapodás született, hogy az ORÖ három részletben fizeti ki a tableteket. Csakhogy az Albacomp nem kapta meg a pénzt, ezért tavaly tavasszal úgy döntött, felszámolási eljárást kezdeményez. Az ügy egészen mostanáig húzódott, a fizetést nem lehet tovább halogatni – állapította meg Balogh, hozzátéve, hogy amikor az ORÖ megállapodást kötött az Albacomppal, még nem ő volt a testület elnöke.

Balogh János szeretné megbeszélni képviselőtársaival, hogy milyen lépéseket tegyenek. Az elnök szerint világosan látszik, hogy kormányzati segítség nélkül az ORÖ nem képes talpra állni. Kedden ezért írt levelet a miniszterelnöknek és a kormány két miniszterének. A milliárdhoz közelítő tartozás egy részének konszolidálása, illetve elengedése szerinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az országos önkormányzat tovább működjön.

Szerző

Tőzsde - Egyedül a Richter zárt pluszban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,80 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 35 455,97 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője kifejtette: izgalmas kereskedés zajlott a BÉT-en, a BUX index ugyan viszonylag szűk sávban maradt, de a vezető részvények eltérő irányokban mozogtak. A nap végén egyedül a Richter zárt pluszban, a többi papír enyhe csökkenéssel fejezte be a napot.

A Mol árfolyama 255 forinttal, 1,19 százalékkal 21 115 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 85 forinttal, 0,92 százalékkal 9200 forintra esett, forgalmuk 4,4 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,42 százalékkal 470 forintra gyengült, forgalma 238,4 millió forint volt.
A Richter-papírok 33 forinttal, 0,46 százalékkal 7169 forintra erősödtek, forgalmuk 2,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2563,65 ponton zárt szerdán, ez 30,01 pontos, 1,18 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Szerző
Témák
tőzsde BUX BÉT

Bukaresti kormányalakítás - Az RMDSZ megszavazza

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy valószínűséggel megszavazza a Mihai Tudose vezette új román kormány beiktatását, hacsak a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása nem hoz "kellemetlen meglepetéseket" - jelentette be Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szerdán.

A magyar szövetség azt követően döntött erről, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Mihai Tudose kormányfő-jelölt az új kormány összetételéről és a kormányprogramban tervezett módosításokról tájékoztatta az RMDSZ képviselőit és szenátorait.

Kelemen Hunor elmondta: az új kormány beiktatásának támogatása nem jelenti azt, hogy az RMDSZ a Tudose-kormány valamennyi intézkedését támogatni fogja, és nem kötelezi az RMDSZ törvényhozóit arra, hogy a parlamenti szakbizottságokban feltétlenül kedvező véleményezést szavazzanak meg a meghallgatásra jelentkező miniszter-jelölteknek.

Az RMDSZ tavaly decemberben négy évre szóló parlamenti együttműködési megállapodást kötött a szociálliberális kormánykoalíció pártjaival, amelyben a felek vállalták, hogy kölcsönösen támogatják egymás előre egyeztetett törvénytervezeteit, ahogy az például kedden is történt, amikor a koalíció támogatta a szenátusban az oktatási törvény RMDSZ által javasolt módosításait - magyarázta az RMDSZ elnöke. Az együttműködés eddigi eredményeit a június 30-án lejáró tavaszi ülésszak végén értékelik ki a felek.

A PSD-ALDE koalíció szerdán összeállította az új kormány névsorát, amelyben a bizalmatlansági indítvánnyal múlt héten megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többsége helyén marad. Az új kormány miniszterjelöltjeit csütörtökön délelőtt hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok.

A Tudose-kormány csütörtökön délután jelentkezik bizalmi szavazásra a kétkamarás román parlament együttes ülésén.

Szerző