ORÖ: csőd nincs, de fizetni se tudnak

Publikálás dátuma
2017.06.29 07:05

Az Országos Roma Önkormányzat fizetésképtelen állapotban van, de az eszembe se jutott, hogy csődöt jelentsünk – nyilatkozta Balogh János, az ORÖ elnöke a Népszavának. Balogh a kormánytól vár anyagi segítséget. Ennek érdekében levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez.

Az ORÖ több képviselőjére hivatkozva a RomNet portál hírül adta: Balogh János csütörtökre azért hívta össze a képviselőket, hogy beszámoljon arról, a kilátástalan anyagi körülmények közé került országos önkormányzat csődöt jelent. A portál emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Választási Bizottság korábbi közlése szerint abban az esetben, ha az ORÖ feloszlatja önmagát, időközi választás kell kiírni: a költségeket azonban a szervezetnek kell állnia, amely az egymilliárd forintot is elérheti. Ha viszont csődöt jelent a szervezet, akkor egy pénzügyi gondnok felügyelete mellett tovább működik a hivatal, hogy törvényben meghatározott alapfeladatait el tudja látni.

A lapunk birtokában lévő meghívó a csődről nem ejt szót, csak annyit tartalmaz, hogy Balogh tájékoztatást kíván adni képviselőtársainak az ORÖ jelenlegi helyzetéről. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke kérdésünkre elmondta: az ORÖ-nek régóta súlyosa adósságai vannak, ez nem újdonság. A közgyűlés májusban is úgy fogadta el a zárszámadást, hogy tudta, majdnem egymilliárdos tartozást kell visszafizetni. A tartozás amúgy még tetemesebb lenne, ha a kormány visszakövetelné azt az 1,3 milliárd forintot, amit a Farkas Flóriánhoz kötődő botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási program emésztett fel.

Valóban üres a kassza, de az nem megoldás, ha csődöt jelentünk – hangsúlyozta Balogh János. A tartozásról tartozásra bukdácsoló ORÖ-nek a bírósági döntés szerint sürgősen 75 millió forintot kell fizetnie az Albacompnak – indokolta az elnök, miért hívta össze a roma képviselőket. Minárovits János, az Albacomp stratégiai igazgatója korábban a Népszabadságnak elmondta, cégétől a roma önkormányzat 4500 táblagépet rendelt hátrányos helyzetű diákok számára. Jogviták után az a megállapodás született, hogy az ORÖ három részletben fizeti ki a tableteket. Csakhogy az Albacomp nem kapta meg a pénzt, ezért tavaly tavasszal úgy döntött, felszámolási eljárást kezdeményez. Az ügy egészen mostanáig húzódott, a fizetést nem lehet tovább halogatni – állapította meg Balogh, hozzátéve, hogy amikor az ORÖ megállapodást kötött az Albacomppal, még nem ő volt a testület elnöke.

Balogh János szeretné megbeszélni képviselőtársaival, hogy milyen lépéseket tegyenek. Az elnök szerint világosan látszik, hogy kormányzati segítség nélkül az ORÖ nem képes talpra állni. Kedden ezért írt levelet a miniszterelnöknek és a kormány két miniszterének. A milliárdhoz közelítő tartozás egy részének konszolidálása, illetve elengedése szerinte nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az országos önkormányzat tovább működjön.

Gyorsan adtak még 57 milliót a kormányzati taxizásra

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:18

Fotó: Népszava/ Vajda József
A City Taxi úgy kötött új szerződést a minisztériumi dolgozók szállítására, hogy még élt a korábbi megállapodásuk is. Most a régi szerződés értékét módosították.
Egyre drágább mulatságnak tűnik, hogy a minisztériumi alkalmazottak közpénzből taxiznak: az mfor.hu csak két napja írta meg, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)  208 milliós szerződést kötött 24 hónapra a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel miközben még élt a régi, elvileg 2019. november elsejéig érvényes megállapodásuk is.
Most viszont a régi szerződés árát módosították, március 12-én – vettük észre az uniós közbeszerzési értesítőben  
228, 6 millióra drágult az eredetileg 171,6 millió forint értékű szolgáltatás, a felek pedig előre nem látható okokra – többek között a növekvő munkaigényre és a hatóságilag emelt tarifákra – hivatkoztak.
Az ügyben nem csak az furcsa, hogy a KEF két, egymást időben is fedő szerződést köt ugyanarra a szolgáltatásra, de az is, hogy a régebbi szerződés, megnevezése szerint a 2016-2018 közötti időszakra szólt, mégis 2017 februárjában, legfeljebb 33 hónapos időkerettel kötötték meg. 

Megvan a Figyelő új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:11

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Deák Bálint váltja Lánczi Tamást a poszton.
„A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett. Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is” – közölte a Figyelő. A közleményben azt írják, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik. „Lánczi Tamás 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult. A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő - Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – teszik hozzá.