Előfizetés

Magyar tagok az amerikai Filmakadémián

Publikálás dátuma
2017.06.29. 12:04
Enyedi Ildikó az Arany Medve-díjjal - Őt is a filmakadémiába hívták FOTÓ: Getty Images
Azt hittem először, hogy egy rossz tréfa, amikor reggel megnéztem az e-mailemet és elolvastam a személyre szóló díszes értesítést - mesélte lapunknak a 71 éves Rófusz Ferenc, aki A légy című három perces animációs filmjéért 36 évvel ezelőtt, 1981-ben érdemelte ki az Oscar-díjat. A filmrendező szerint a Filmakadémia tagjai közé bekerülni óriási szakmai és erkölcsi megtiszteltetés. „Ez a gesztus, hogy heten is bekerültünk azt jelenti, hogy ismét olyan pozícióba került a magyar film, hogy számolnak velünk, újra meghatározóak lettünk. Annak is örülök, hogy láthatom az új filmeket és szavazhatok róluk. Felemelő érzés, nagyon örülök neki."

Hét magyar művészt is soraiba választott az Oscar-díjakról döntő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Az előző évhez hasonlóan ismét rekordnak számító, 774 meghívott szerepel a 17 kategóriában. Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták, nekik dönteniük kell majd melyik kategória ajánlatát fogadják el. Meghívást kapott még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író is. Az Akadémiába kizárólag meghívással lehet bekerülni: a tagság feltétele a korábbi Oscar-jelölés, vagy az Akadémia két tagjának ajánlása, abból a kategóriából ahová a jelölt felvételét kérik.

Mivel az akadémiai tagság nem évül el, így januárban már 6687 szavazó tag volt; ők azok, akik évről évre kiválasztják az Oscar-jelölteket. A korábbi „túl fehér az Oscar” (#OscarsSoWhite) botrány okán – két egymást követő évben sem kaptak nem fehér színészek Oscar-jelölést – új szabályokat vezettek be, hogy megduplázzák a nők és az etnikai kisebbségek, nemzetközi művészek számát. Már tavaly is jelentős növekedés volt látható, idén pedig hét kategóriában van több női, mint férfi meghívott. Az ötvenhét országból meghívott művészek 39 százaléka nő és 30 százaléka színesbőrű. Az idén a legfiatalabb jelölt tizenkilenc, a legidősebb kilencvenöt éves.

Tavaly a meghívottak között volt a Saul fia stábja is: Nemes Jeles László, Zányi Tamás, Erdély Mátyás és Clara Royer is. Akadémiai tagságot élvez továbbá Szabó István, Koltai Lajos és Andy Vajna is.

Kevesebb magyart engednek be az USA-ba

Publikálás dátuma
2017.06.29. 11:58
Illusztráció: Thinsktock
Az elmúlt egy hétben jelentősen megugrott az Egyesült Államok határáról visszafordított magyar állampolgárok száma - erről Kumin Ferenc New York-i főkonzul beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

Kumin hangsúlyozta: a határőr dönti el, hogy az, aki turistaként érkezik az országba, beléphet, vagy fennáll annak gyanúja, hogy valójában illegálisan munkát akar vállalni. Mint mondta, a legális amerikai munkavállaláshoz szükséges iratok megszerzése akár évekig eltartó, "hihetetlenül bonyolult" procedúra, ugyanakkor sok - szervezett bűnözői körök által megtévesztett - ember abban a tudatban kel útra, hogy teljesen szabályosan dolgozhat a tengerentúlon, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Súlyos hiba a csepeli önkormányzatnál

Nem szándékos, de súlyos tévedésre derült fény a csepeli önkormányzat pénzügyi kimutatásában; vizsgálatot rendeltek el - ezt a kerületi önkormányzat közölte szerda este.

A közlemény szerint a hibát az okozta, hogy - más megtakarítások mellett -, a költségvetésben a kerület 2 milliárd forint értékű államkötvénypapírjait az önkormányzat pénzügyi vezetője egy törvényváltozás után, tévedésből duplán szerepeltette. Így akaratlanul is azt a látszatot keltette, mintha nem 2 milliárd, hanem 4 milliárd forint lenne az önkormányzat általános tartaléka.

A pénzügyi vezető elismerte a hibát és felelősségét, ezért Borbély Lénárd csepeli polgármester elfogadta a felmondását - írták, hozzátéve, hogy a szerdai képviselő-testületi ülésen a polgármester egyúttal vizsgálatot rendelt el könyvvizsgálók bevonásával.  Hozzátették, hogy a történtek miatt a korábban ismert 7,8 milliárd forint helyett így a valóságban 5,8 milliárd forinttal javult a csepeli önkormányzat pénzügyi helyzete 2010 óta. 

Akkor a szocialista vezetés csőd közeli helyzetben, 3,8 milliárd forintos hiánnyal adta át a kerületet. Ehhez képest van most 2 milliárd forintos többlete Csepelnek - közölték. Tudatták: a korábban meghozott fejlesztéseket és beruházásokat a hiba nem érinti; a kerület biztonságosan működhet és fejlődhet tovább. A vizsgálat eredményét az önkormányzat nyilvánosságra fogja hozni.