Előfizetés

Modigliani virtuális valósága

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:50
Illusztráció - Fotó: Ben A. Pruchnie/Getty Images

A virtuális valóság (VR) segítségével a korai XX. századi Párizsba kalauzolja a látogatókat a londoni Tate Modern novemberben nyíló Modigliani kiállítása. Nancy Ireson kurátor szerint a VR egy új dimenziót hoz, nem eltereli a figyelmet a művészetről, hanem segít jobban megérteni azt. „A VR technológia által közelebb akarjuk érezni Párizst, mint várost, a kiállítás arról szól, hogy kapcsolatba kerüljünk egy bizonyos hellyel” – mondta a kurátor a BBC-nek. A tárlat, amely a Nagy-Britanniában rendezett eddigi legátfogóbb Modigliani kiállítás tíz olyan aktfestményt is bemutat, amelyek felháborodást váltottak ki a maguk korában. 

A díva drámája

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:49
Küzdelem a szobában: Je Ni Kim, Farkasréti Mária, Odor Botond és Sólyom-Nagy Máté FOTÓK: KÁLLAI-TÓTH ANETT
Rufus Wainwright: Prima Donna című kortárs operájának budapesti bemutatójával indult az Armel Kortárs Operafesztivál Alföldi Róbert rendezésében

Alföldi Róbert sokat tud a színpadi emberekről. Ezt a tudást, érzékenységet sűrítette bele Rufus Wainwright: Prima Donna című kortárs operájának rendezésébe az Armel Operafesztiválon a Thália Színházban. Alföldi csendekkel, átváltozásokkal teli érzelmes előadást vitt színre. A Párizsban játszódó történet, melyet az eddig inkább popelőadóként, filmzenék szerzőjeként ismert amerikai zeneszerző Bernadette Colomine-vel együtt jegyez, egy díva utolsó fellángolását, illetve búcsúját követi nyomon. Az énekesnő hat éve nem lépett fel és most újra el kellene játszania egykori legendás szerepét, de időközben erre alkalmatlanná vált. A mű kegyetlen szembesítés a valósággal, miközben megjelenik a lakásban egy rajongó újságíró, aki riportot készít vele és egy pillanatra felcsillantja az újbóli szerelem és újrakezdés lehetőségét. Az őt körülvevő magánéleti és szakmai romhalmazon kellene továbblépnie, már majdnem sikerül is, de végül visszaáll a realitás, a szomorú, de méltó búcsú. Az énekesnő maga rendezi be saját ravatalát és lép ki emelt fejjel a rajongott színpadi világból, valahová messzire tartva. A Prima Donnát Farkasréti Mária alakítja nagy átéléssel, bár olykor egy-egy gesztusa nem nélkülözi a modorosságot, a vívódásai szívbemarkolók. Egészen megrázó, amikor az újságírónak dedikálandó lemezt magához szorítja, majd egy hirtelen mozdulattal gyorsan meg akar szabadulni tőle.

Ezt a hangulati kettősséget a tartást és az esendőséget mesterien ábrázolja. A szolgálót megjelenítő dél-koreai versenyszereplő Je Ni Kim színészileg és énekesileg is bizonyítja tehetségét. A férjet alakító Sólyom-Nagy Máté pontosan mutatja meg azt, amikor már visszafordíthatatlanná válik valami. Odor Botond pedig az újságíró szerepében képes a reményt belopni a színpadra. A fiút játszó Raffay Soma némán figyeli a többnynire dermesztő eseményeket. Találó Tihanyi Ildikó egyszerű mégis hatásos díszlete, illetve jelmezei. Vajda Gergely pedig nagyszerűen dirigálja a Pannon Filharmonikusokat. Rufus Wainwright szintén sokat tud a színháziakról, a sztárokról, a nagy egyéniségekről. Ezt az elegánsan kompakt, két felvonáson keresztül végig élvezhető hangzással és a könnyen beazonosítható történettel is képes bizonyítani.

Jól startolt az idei Armel.

Kapcsolódó
Startolt az Armel

Az életöröm nem tabu

A vajdasági Kishegyesen csütörtökön kezdődött és vasárnap éjjelig tart a régió legjelentősebb zenei és társművészeti fesztiválja, a Dombos Fest. 

A programsorozat idei mottóját a szervezők – Horváth László, a Fonó igazgatója és vajdasági barátai – Hamvas Bélától vették: „az életöröm nem tabu, hanem ráadás”. Az ezredfordulón egy falusi szemétdomb helyén, egy löszfal tövében létrehozott fesztivál hatalmas fejlődésen ment keresztül, miközben fő profilját továbbra is a kárpát-medencei folklórkincs, a népzene, a világzene és az etno-jazz adja.

A „vajdasági népzenei válogatottat” Csizmadia Anna énekesnő, Brasnyó Antal brácsás, Lajkó Félix hegedűs és az Óperentzia, valamint a Fokos és a Juhász zenekar alkotja. Ugyancsak a Vajdaságból indult Sóti Juli énekesnő és a Sin Seekas, valamint a Lóci játszik nevű zenekar is. Dresch Mihály szaxofonos saját kvartettjével, Pátkai Rozina énekesnő triójával érkezik Kishegyesre. Ripoff Raskolnikov révén a blues, míg a legendás Boban Markovics zenekara által a balkáni rézfúvós cigányzene is képviselteti magát a fesztiválon. A társművészeti programok közül kiemelkedik a hagyományos vajdasági fényfestészeti bemutató, valamint a Dombosi Remix elnevezésű irodalmi találkozó.