Balzsay elégedetlen

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:55

Balzsay Károly szövetségi kapitány örül az éremnek és a három világbajnoki kvótának, mégsem teljesen elégedett a magyar válogatott harkivi Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével. A szakvezető megjegyezte, hogy a hivatalos elvárásnak megfelelt a csapat, ám ő előzetesen ennél többet remélt. "Négy-öt világbajnoki kvótával lettem volna elégedett és fényesebb éremmel" - jegyezte meg a kapitány, hozzátéve, hogy a 75 kilogrammosok között bronzérmes Harcsa Zoltán elődöntője nagyon fájó volt a számára, mert az ellenfél verhetőnek tűnt, tanítványa azonban elizgulta a mérkőzést és túlságosan görcsös volt. "A meccs egyébként szörnyű volt. Sajnos az utolsó másfél-két percben ment el, akkor jobb volt az azeri bokszoló."

Balzsay a másik két vb-kvótással, Kovács Richárddal (64 kg) és Hámori Ádámmal (91 kg) elégedett, azt viszont nem tagadta, hogy a nyolcfős csapatban volt két-három olyan bokszoló, aki a várakozásokon alul teljesített, amit még az Eb alatt el is mondott nekik, s figyelmeztette őket arra, hogy kategóriájukban a jövőben másoknak is lehetőséget fognak adni.

Szerző

Megígérte a mamának…

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:53
A nagydöntő MVP-jének választották FOTÓ: GETTY IMAGES/THEARON W. HENDERSON
Kevin Durantnak korábbi csapata legnagyobb riválisához kellett szerződnie, hogy felérjen a csúcsra az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban. Beváltotta nyolc éves korában tett ígéretét édesanyjának, bajnoki gyűrűt szerzett.

Elég jó játékos vagy! Kevin Durant, a Golden State Warriors kosárlabdázója vélhetően korábban is hallotta már néhányszor a rövidke dicséretet, ám valószínűsíthető, sohasem vette komolyabban, mint amikor június 12-én este egy deres halántékú öregúr suttogta a fülébe. Az elismerés ugyanis Bill Russeltől érkezett: a nyolcvanhárom esztendős legenda 11 alkalommal nyerte meg az NBA-nagydöntőjét, s ötször választották meg a liga legjobbjának. Nem mellékesen 2009 óta az ő nevét viseli az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság rájátszása legjobbjának (MVP) járó trófea. Ezt a kupát nyomta Durant kezébe, miközben lakonikus tömörséggel jellemezte a néhány perccel korábban élete első bajnoki címét 28 évesen megszerző, 206 centis, 110 kilós kiscsatárt.

A nagydöntő MVP-jének választották FOTÓ: GETTY IMAGES/THEARON W. HENDERSON

A nagydöntő MVP-jének választották FOTÓ: GETTY IMAGES/THEARON W. HENDERSON

Akiről tavaly nyárig úgy tűnt, pályafutása végén ugyanúgy bajnoki aranygyűrű nélkül kell majd visszavonulnia, mint Charles Barkley-nak, Karl Malone-nak vagy John Stocktonnak, akik mindannyian az NBA megsüvegelt ikonjainak számítanak, ám velük kapcsolatban mindig sajnálkozva hozzáteszik: nem sikerült nagydöntőt nyerniük. Elég nagy összegben lehetett volna rá fogadni, hogy Kevin Durant karrierje is hasonlóképpen fut ki, ha egy esztendeje – mindenki döbbenetére, s az Egyesült Államok nagyobb részét magára haragítva – nem dönt úgy, elhagyja Oklahoma Cityt, s Oaklandbe igazol. A csapatcsere nagyjából akkora vihart kavart, mint amikor 1984-ben Ebedli Zoltán a Ferencvárosból az Újpesti Dózsába igazolt, Durant ugyanis maga volt a Thunder. Melyben azonban maximum egyéni statisztikáit csinosíthatta volna, a csapattal nem érhetett volna a csúcsra. Ő pedig nemcsak odavágyott, hanem egészen pontosan nyolc esztendős korában megígérte édesanyjának, hogy bajnoki gyűrűt szerez.

- Na, végre elégedett lehetsz! – jegyezte meg a mama az idei finálé ötödik mérkőzése után, melynek utolsó perceiben már nemcsak a bajnoki trófeát, de fiacskáját is felállva ünnepelte az oaklandi publikum. Az ominózus meccsen ugyanis Durant 39 pontig jutott, s ezzel elmondhatta magáról, hogy a nagydöntő minden összecsapásán legalább harminc pontot szerzett. A nagydöntőben pedig 35,2 pontot, 8,4 lepattanót és 5,4 gólpasszt átlagolt, s így egyértelmű volt, ki lesz a rájátszás MVP-je – cseppet sem mellékesen mindössze harmadik játékosként 1969 óta, aki csapatában első szezonját játszva érdemelte ki a titulust. Mely bizonyosan jól mutat majd a megannyi eddigi elismerés – a teljesség igénye nélkül: év újonca, kétszeres pontkirály, nyolcszoros All Star, kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, az egyetemi bajnokság legjobbja – mellett.

Ilyen pedigrével kissé érthetetlen, hogy a fenti sorból hiányzik a draftelsőség, vagyis az amatőr játékosbörzén nem a texasi college-ból egy év után lelépő KD kelt el elsőként. Tíz esztendeje ugyanis a Portland választhatott elsőként, s az oregoniak Greg Oden nevét mondták a mikrofonba: a center egyetlen teljes szezonjában 8,9-es pont-, illetve 7-es lepattanóátlagot könyvelhetett el, sérülései miatt mindössze 105 NBA-mérkőzés jutott neki, hogy aztán Kínában pattogtathasson pályafutása befejezése előtt. A Trail Blazers vezetői döntésének Seattle-ben örültek a legjobban, hiszen így Durant játékjoga Washington államba került – ami a két város közötti rivalizálás miatt olyan, mintha Miskolc csaklizna el valakit a Nyíregyháza orra elől –, más kérdés, hogy a helyi SuperSonics hívei nem örülhettek sokáig a választásnak – az újonc kiscsatár húsz pont fölött átlagolt –, ugyanis a tulajdonos egy év múltán Oklahomába költöztette a csapatot.

A Thunder pedig szépen fejlődgetett, s 2012-ben Durant közel járt hozzá, hogy beváltsa anyjának tett ígéretét, ám hiába meneteltek végig a Nyugati-főcsoporton, a nagydöntőben a LeBron James, Dwayne Wade, Chris Bosh vezette Miami elhappolta előlük a trófeát. Az OKC-nek viszont több esély nem adatott meg, a csapat képtelen volt megtartani legjobbjait – a fizetési sapka miatt kénytelen-kelletlen elcserélték többek között Hardent, Ibakát, Greent –, csak Russell Westbrook maradt Durant mellett, s az elmúlt szezonokban kiderült, ketten kevesek a nagy diadalhoz. KD pedig nem azért gürcölte végig az életét – ars poeticája: a kemény munka legyőzi a tehetséget, ha a tehetség nem dolgozik elég keményen –, hogy megmaradjon szimpatikus vesztesnek, s úgy érezte tartozik annyival az őt felnevelő anyjának és nagymamájának, hogy a szíve helyett az eszére hallgat. Tavaly tehát váltott, elfogadta a Golden State több mint 54 millió dolláros, kétéves ajánlatát, s az éppen vesztes nagydöntő után lelkileg lábadózó társakkal nekilódult, hogy a csúcsra érjen. Azt már az idény elején tudni lehetett, hogy vele kiegészülve a Stephen Curry, Klay Thomson és Diamond Green vezette Warriorsnak csak egy ellenfele lehet, a címvédő, LeBronJames-vezette Cleveland, ám ezúttal a Cavaliers sem tudta megállítani a Hódítókat – éppen csak annyit sikerült elérniük a negyedik mérkőzés megnyerésével, hogy a GSW nem veretlenül masírozzon a végső diadalig.

- Egy perccel a vége előtt tudatosult bennem: megvan! – mondta boldogan az utolsó dudaszó után Durant. – A közönség üvöltött, őrjöngött, s bennem végigfutott: bajnok vagyok! Legszívesebben én is ugráltam volna örömömben, de még le kellett játszani azt a hatvan másodpercet. Elképesztően hosszúnak tűnt…

De nem annyira, mint az út a mamának tett ígéret beváltásáig…

Bienerthnek mennie kell

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:51
A Gyárfást váltó Bienerth ideje máris lejárt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Néhány hónap alatt kiderült, hogy Bienerth Gusztáv nem alkalmas a magyar sikersportág, az úszás vezetésére, ezért még a nyáron távoznia kell a szövetség éléről.

Lapunk több, egymástól független, megbízható forrásból tudja, hogy Bienerth Gusztávnak a vizes világbajnokság befejezése után távoznia kell a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) éléről. Ahogy egykor az MLSZ-ből, majd a kézilabda szövetségből. Januárban lett a MÚSZ elnöke, de hibát hibára halmozott, ráadásul a jogszabályok sem jelentettek számára akadályt.

A MÚSZ alapszabályával ellentétes elbocsátások, igazgatói kinevezések, követhetetlen pénzköltések, kétes autóbeszerzések kísérték útját. Az utolsó csepp a pohárban az origo.hu-n hétfőn megjelent írás volt, amelyben bárminemű konkrétumok említése nélkül megszellőztette, a MÚSZ elnöksége esetlegesen eljárást kezdeményez a Gyárfás Tamás vezette korábbi szövetségi vezetéssel szemben. Ezután dőlt el végérvényesen, hogy változás lesz a MÚSZ vezetésében a vb után.

A Deloitte céggel a MÚSZ korábbi két évét hat hónapon keresztül világíttatta át, mintegy 30 millió forintért. Úgy tudjuk, Gyárfást arról tájékoztatta írásban: az anyagot elsőként vele ismerteti meg, hogy arra – ha szükséges – szakértők bevonásával válaszokat adhasson, ehelyett minden ellenvetést megelőzve a kormányportálon szivárogtatott információkat. Mindez azért is érthetetlen, mert alig egy hónapja, a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén Bienerth az elődjét még hosszan méltatta, azt mondta, egy eredményes, sikeres szövetséget örökölt tőle. A Deloitte vizsgálatáról a közgyűlésen annyit mondott, hogy egy érdemi észrevételt tettek, de Gyárfásnak ehhez személyesen nincs köze.

Amikor Bienerthnek meg kellett indokolnia, miért jelent meg az elődjét lejárató írás, nem tudott megfelelő magyarázattal szolgálni.

Minderre azok után került sor, hogy május 16-án a MÚSZ elnöke videóüzenetben kért nyugalmat mindenkitől, kiemelve, hogy minden negatív hír aláássa az úszósportot, és veszélyezteti a július 14-én kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság sikeres megrendezését. Bienerth a jelek szerint nem tudta megbocsátani, hogy Gyárfás hívta fel a figyelmet, a MÚSZ elnöke félretájékoztatta a Fővárosi Önkormányzat képviselőit, amikor azt mondta a meghallgatásán, hogy a MÚSZ azért nem jelentkezett korábban a 2024-es rövidpályás világbajnokságra, mert csak most írták ki a pályázatot.

Csurka Gergely, a MÚSZ lemondott sajtófőnöke a FINA lausanne-i irodájából elkérte az onnan a MÚSZ-nak 2017. január 13-án küldött értesítést, amelyből kiderült, hogy azt személyesen Bienerthnek küldték a szövetségi e-mailcímére, a 2016. szeptember 20-án már ismertetett pályázat minden részletéről külön tájékoztatták, először is arról, hogy 2022-re és 2024-re egyszerre lehet pályázni, a határidő: május 23...

Csurka azért fordított hátat a MÚSZ-nak, pontosabban Bienerthnek, mert nem jelölte az újabb négy éves ciklusra a FINA sajtóbizottságba, ahol hetedik éve tag. Nem Csurka a Bienerth-éra egyetlen áldozata: ellehetetlenítette Petrov Ivánt is, aki a FINA úszó-bizottságára kandidált volna, Bienerth azonban az edzőbizottságba jelölte, annak ellenére, hogy ott már négy éve helyett kapott Kemény Dénes a biztos várományos, hiszen egy-egy országból egy bizottságban csak egy képviselő lehet. Ennek ellenére Bienerth a műúszó bizottságba is két magyart jelölt, igaz, abból az egyik kandidáló orosz állampolgár, akinek jelölését ebben a formában tiltja a FINA alapszabálya.

Bienerth a jelek szerint eltaktikázta magát, amikor azt hitte, ha ő váltja Gyárfást, akkor bármit megtehet elődje ellen, mert neki biztosítékot jelent, ha Hosszú Katinkáéknak ezzel hízeleg. Hiába szította a Világkupa szabályzatát módosító FINA ellen a tüzet, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú és edző-férje, Shane Tusup csak levegőnek nézték, ahogy a sportág többi szereplőjével is teszik.

Nem tudott bekerülni Bienerth a hazai rendezésű világbajnokság szervezőbizottságába sem, Gyárfás viszont továbbra is bennmaradt, ráadásul a Budapestre érkező külföldi delegációk továbbra is a lemondásra kényszerített vezetővel tárgyaltak.

Ehhez képest már igazán „elenyésző apróság”, hogy amikor Bienerth az elmúlt hétvégén Gyárfás Tamás oldalvizén eljutott a pápához, akkor végtelenül pitiáner módon a látogatásról készült beszámolóból a MÚSZ Facebook-oldalán kihagyta, hogy azon az ő elődje is ott volt, és kiemelt megbecsülésben részesült.

Bukás és hazugság a közgyűlésen
Május 21-én a MÚSZ évi rendes közgyűlésén Bienerth kiütéses vereséget szenvedett, ráadásul még hazudott is. Nem tudta elérni, hogy főállású elnökként a munkájáért fizetést kapjon, nem sikerült saját kezében összpontosítani a hatalmat, és jelöltjei sem kerültek be a MÚSZ elnökségébe, mert a küldöttek nem kevesebb, mint 75 százaléka leszavazta a javaslatait.
A közgyűlésen rendkívül kínos helyzetbe hozta Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, Budapest főpolgármester-helyettesét, aki órákig várt arra, hogy Bienerth többszöri megkeresésének eleget téve elnökségi tagnak válasszák, de fel sem került a szavazólistára. Bejutott viszont az elnökségbe Danks Emese, akit Bienerth úgy állított be, hogy ő az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, a valóságban azonban a közgyűléskor már a felmondási idejét töltötte.
A közgyűlés végén Bienerth szót kért, a résztvevők többsége biztosra vette, hogy bejelenti lemondását, de nem így történt...