Zsarolóvírus - Csak egy jövendő kiberkatasztrófa előhírnöke volt?

Publikálás dátuma
2017.06.30 13:15
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Azután, hogy a WannaCry vírus több százezer gépet fertőzött le bő egy hónappal ezelőtt, hétfőn egy másik zsarolóvírus, a Petya is támadni kezdett. Alig két nappal később, szerdán már fel is bukkant egy faék egyszerűségű megoldás, amivel megállítható a rosszindulatú kód terjedése. Ezen a ponton fel is lélegezhetnénk, hiszen megszületett az ellenszer, minden mehet tovább a megszokott medrében. A kiberbiztonsági szakembereknek azonban már nem ennyire felhőtlen az örömük. Úgy is mondhatjuk, nagyon rossz előérzetük van – írja a hvg.hu.

Nicholas Weaver kiberbiztonsági kutató szerint a Petya lényege nem az volt, hogy nagy kárt okozzon, az csupán egy teszt volt valamihez, ami minden eddiginél rosszabb lesz – írja KrebsOnSecurity blogjában Brian Krebs biztonsági szakértő. A szakember mindezt arra a tényre alapozza, hogy más zsarolóvírusokhoz képest a fizetésre szolgáló „útvonal” rendkívül egyszerűen, mondhatni „bénán” volt kitalálva.

Hasonló véleményen van a grugq álnéven ismert kiberbiztonsági szakértő is, aki szerint a Petya nem a pénzszerzésre volt jó, hanem arra, hogy a hackerek teszteljék a vírus terjedési sebességét.

Arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy a vírus honnan indult ki, a kiberbiztonsági szakemberek azonban egyre inkább úgy vélik, hogy egy kis ukrán tech cég MeDoc nevű pénzügyi szoftvere jelentheti a ground zerót.

A feltételezések szerint a programhoz tartozó frissítésekben rejthették el a hackerek a rosszindulatú kódot, ami így a telepítés után képes volt fertőzni.

A BBC által idézett Alan Woodward, a Surrey Egyetem kutatója szerint ha valóban így indult útjára a vírus, az azért is rendkívül veszélyes, mert a szoftvergyártó cégek biztonsági okokból folyamatosan propagálják a frissítések letöltését, amihez ma már a felhasználók sem kellenek, ugyanis automatikusan történik meg. Mivel ez egy nagyon komolyan ellenőrzött folyamat, ezért a szakemberek úgy gondolják, a hackerek nem vehetik át az irányítást fölötte. Most úgy tűnik, mindez csupán illúzió.

Szerző
2017.06.30 13:15

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Tüntetésen álltak ki Debrecenben az eddigi iskolaigazgató mellett

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:24

Fotó: Google Street View/
Nem értik a döntést, elégedettek voltak Rózsavölgyi Gábor munkájával.
Több százan tüntettek csütörtökön a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójáért az iskola épülete előtt. Az eseményt öreg diákok szervezték, de sok szülő, jelenlegi tanuló és tanár is részt vett rajta – hangzott el az RTL Klub híradójában. A tüntetés résztvevői azt akarják, hogy továbbra is Rózsavölgyi Gábor legyen az igazgató, aki 23 éve vezeti a gimnáziumot. Mellette voksoltak az iskola tanárai, diákjai és a szülői munkaközösség, az oktatási államtitkár mindezek ellenére úgy döntött, nem támogatja a pályázatát. Helyette Türk László helyi fideszes képviselőt nevezte ki öt évre. A csatornának több szülő is arról beszélt: nem értik a döntés okát, elégedettek voltak a régi igazgató munkájával, mert ő a gyerekekkel foglalkozott. Korábban a tankerület úgy reagált, hogy szakmai szempontok szerint döntöttek, mert szerintük eddig jogszerűtlenül működött az iskola.
2018.08.17 21:24
Frissítve: 2018.08.17 21:24