Zsarolóvírus - Csak egy jövendő kiberkatasztrófa előhírnöke volt?

Publikálás dátuma
2017.06.30 13:15
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Azután, hogy a WannaCry vírus több százezer gépet fertőzött le bő egy hónappal ezelőtt, hétfőn egy másik zsarolóvírus, a Petya is támadni kezdett. Alig két nappal később, szerdán már fel is bukkant egy faék egyszerűségű megoldás, amivel megállítható a rosszindulatú kód terjedése. Ezen a ponton fel is lélegezhetnénk, hiszen megszületett az ellenszer, minden mehet tovább a megszokott medrében. A kiberbiztonsági szakembereknek azonban már nem ennyire felhőtlen az örömük. Úgy is mondhatjuk, nagyon rossz előérzetük van – írja a hvg.hu.

Nicholas Weaver kiberbiztonsági kutató szerint a Petya lényege nem az volt, hogy nagy kárt okozzon, az csupán egy teszt volt valamihez, ami minden eddiginél rosszabb lesz – írja KrebsOnSecurity blogjában Brian Krebs biztonsági szakértő. A szakember mindezt arra a tényre alapozza, hogy más zsarolóvírusokhoz képest a fizetésre szolgáló „útvonal” rendkívül egyszerűen, mondhatni „bénán” volt kitalálva.

Hasonló véleményen van a grugq álnéven ismert kiberbiztonsági szakértő is, aki szerint a Petya nem a pénzszerzésre volt jó, hanem arra, hogy a hackerek teszteljék a vírus terjedési sebességét.

Arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy a vírus honnan indult ki, a kiberbiztonsági szakemberek azonban egyre inkább úgy vélik, hogy egy kis ukrán tech cég MeDoc nevű pénzügyi szoftvere jelentheti a ground zerót.

A feltételezések szerint a programhoz tartozó frissítésekben rejthették el a hackerek a rosszindulatú kódot, ami így a telepítés után képes volt fertőzni.

A BBC által idézett Alan Woodward, a Surrey Egyetem kutatója szerint ha valóban így indult útjára a vírus, az azért is rendkívül veszélyes, mert a szoftvergyártó cégek biztonsági okokból folyamatosan propagálják a frissítések letöltését, amihez ma már a felhasználók sem kellenek, ugyanis automatikusan történik meg. Mivel ez egy nagyon komolyan ellenőrzött folyamat, ezért a szakemberek úgy gondolják, a hackerek nem vehetik át az irányítást fölötte. Most úgy tűnik, mindez csupán illúzió.

Szerző
2017.06.30 13:15

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2018.11.15 10:07
Illusztráció
Fotó: AFP/
Megszüntették a szálló por (PM10) miatt szerdán elrendelt szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint jelentősen csökkent a szálló por koncentrációja a nyírségi nagyváros levegőjében, szerdán a Széna téri mérőállomás a legfrissebb mérések alapján a köbméterenkénti 75 mikrogrammos határérték alatti értékeket regisztrált.
Az előrejelzések szerint a jelenlegi jó levegőminőség ellenére vasárnapig a légszennyező anyagok, főként a szálló por mennyiségének stagnálására vagy emelkedésére kell számítani Nyíregyháza környékén - olvasható a helyhatóság közleményében.
Szerző
2018.11.15 10:07

Áldozata bugyija miatt mentettek fel egy erőszaktevőt - Botrány van Írországban

Publikálás dátuma
2018.11.15 09:43

Fotó: Shutetrstock/
Nők tömege tüntet csipkés bugyija megmutatásával, még az ír parlamentben is, hangsúlyozva: mindegy, milyen fehérneműt vesznek fel, attól az erőszak még erőszak marad.
Megerőszakoltak egy 17 éves lányt Írországban. A megvádolt 27 éves férfi ügyvédje a tárgyaláson ezzel érvelt ügyfele ártatlansága mellett:
"csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt".
Sikerrel járt, mint a 444.hu írja, a bíróság felmentette a vádlottat. Miután az Irish Examiner napilap november elején részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítéletet nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, ami lehetővé teszi az ilyen szintű áldozathibáztatást, reformra szorul.
Sokak szemében ezzel azt mondta ki a bíróság: csipkés tangás nőket büntetlenül lehet megerőszakolni. A Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel felháborodott nők alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit.
"Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?"
- mondta Coppinger a BBC beszámolója szerint. Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki. Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. A főváros, Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat, és a hétre több újabb tüntetést is bejelentettek már.
2018.11.15 09:43