Németország;Angela Merkel;melegházasság;

Legalizálta a Bundestag a melegházasságot

A házasság két különböző vagy azonos nemű ember szövetsége – a jövőben ez áll majd a német alaptörvényben, pénteken ugyanis a várakozásoknak megfelelően a szövetségi parlament megszavazta az azonos neműek közötti házasságot. Ennek értelmében a meleg és leszbikus párok nem csupán törvényes keretek között házasodhatnak – eddig a bejegyzett élettársi viszony volt a legmagasabb rendű szövetség, amelyet a törvény előtt köthettek –, hanem örökbe is fogadhatnak.

A német társadalom döntő többsége által támogatott lépést a Bundestag 393 tagja támogatta, míg 226-an ellenezték. A nemmel szavazók között volt Angela Merkel kancellár is, aki hétfőn felmentette a frakciófegyelem alól a kereszténydemokratákat (CDU), vagyis meggyőződésük szerint szavazhattak. A szociáldemokratáknál (CSU) szintén hasonló folyamat játszódott le, ami lehetővé tette a tegnapi, történelmi döntést.

Nem véletlen, hogy Merkel beadta a derekát, hiszen három hónap múlva választásokat tartanak Németországban. Egy friss kormányzati felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a melegházasságot, így Merkel egyrészt kifogta a szelet a riválisok vitorlájából – mutat rá a BBC –, másrészt nem nagyon volt más választása, a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) ugyanis korábban a jövőbeni együttműködés egyik feltételeként a melegházasság legalizálását szabták meg.