Jobbikos tévedés Horthyról

Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:07

A jobbikos Pörzse Sándor szerint a jeruzsálemi Jad Vasem intézetben embermentőként tisztelik Horthy Miklós kormányzót. Rosszul tudja.

A Hír TV Szabadfogás című vitaműsorában téma volt, hogy Orbán Viktor „kivételes államférfiúnak” minősítette Horthy Miklóst. A műsorban idézték Köves Slomó rabbi – a Népszavának adott – véleményét is. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy a kormányzót nehéz lenne megfeleltetni egy igazi államférfi kívánalmainak. Hisz Horthy „három millió koldus Magyarországának" kormányzója volt, a teljességgel irracionális németbarát politika végrehajtója, a háborúba való belépés támogatója, a Don-kanyari katasztrófa felelőse, nem utolsósorban pedig „nagy- és dédszüleim jogfosztásának, majd családjaik megsemmisítésének – legkevesebb – passzív szemlélője”.

A műsorban Pörzse ingerülten üzent Köves Slomónak. Közölte, hogy a „Jad Vasemben, az igazak Falán Horthy Miklós fel van írva”. Az egyik résztvevő, Perjés Zoltán újságíró próbált korrigálni, de közbevetését elsodorta Pörzse szóáradata.

A holokauszt történetét kutató jeruzsálemi Jad Vasem emléket állít a Világ Igazainak, azoknak, akik a vészkorszakban igazolhatóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. A jobbikos Pörzse Sándor szerint Izraelben közéjük sorolják Horthy Miklóst is.

Még mielőtt a Jobbik, netán a Fidesz a Horthy-kultusz részévé tenné a tévéműsorban elhangzottakat, szeretnénk rögzíteni: Pörzse Sándor téved.

A biztonság kedvéért megkérdeztük Karsai László történészt, a Jad Vasem archívuma magyarországi kutatócsoportjának vezetőjét. Karsai lapunknak megerősítette, hogy Horthy Miklós nem szerepel a Világ Igazai között. Éppen ellenkezőleg. A jeruzsálemi intézet kiállításának Magyarországgal foglalkozó része azt mutatja be, mennyire zsidóellenes politikát folytatott a Horthy-rendszer: az antiszemita törvényektől a munkaszolgálatig, a gettósításoktól a deportálások kivitelezéséig. (Ugyanerről számolt be a Világ Igaza elismerésről döntő bizottság egyik magyar származású tagja is.)

Kellő bizonyítékok csatolásával elvileg Pörzse Sándornak is lehetősége van kezdeményezni, hogy Horthy Miklós bekerüljön a Világ Igazai közé. Karsai László azonban nem javasolja, hogy ezt tegye: nincs semmi esélye.

Szerző

Sokba kerülhet Orbán keménykedése

Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:05

Komoly következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor valóban nem kívánja betartani a 2015 szeptemberi uniós tanácsi határozatot akkor sem, ha a luxemburgi bíróság elutasítja az ez ellen benyújtott magyar keresetet – mondta lapunknak Valki László, miután az Orbán-kormány egyre több prominense, s maga a kormányfő is erről beszélt.

Valki László nemzetközi jogász felidézte: a magyar kormány még 2015 végén megtámadta az uniós bíróságon a menekültkvótákra vonatkozó döntést, mondván, azt az uniós joggal ellentétesen hozta meg a belügyminiszterek tanácsa. Ebben az ügyben hamarosan ítéletet hirdetnek. Eközben június elején az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amiért hazánk – más tagállamokkal együtt – nem hajlandó végrehajtani a menekültkvótákra vonatkozó határozatot. Ez az eljárás azt jelenti, hogy a Bizottságnak vélhetően már van információja arról, mi szerepel a luxemburgi ítéletben: várhatóan el fogják utasítani a magyar kormány keresetét. Ilyen információval rendelkezhet a magyar kormány is, nyilván erre reagált a minap Völner Pál igazságügyi államtitkár, majd pedig maga Orbán is.

Ha egy ilyen bírósági ítélet után továbbra sem kívánják betartani a kvótahatározatot, akkor a már megindított, most első szakaszában járó kötelezettségszegési eljárás végén az uniós bíróság szankciót is kiszabhat Magyarország ellen – magyarázta Valki. Ez a szankció állhat egyösszegű bírságból vagy olyan napi bírságból, amelyet addig kell fizetnünk, amíg végre nem hajtjuk a közös uniós döntést. Valki figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy eközben folyamatban van velünk kapcsolatban egy harmadik, az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását megelőző eljárás is. Ennek első fordulójában a Tanács megállapíthatja: „fennáll az egyértelmű veszélye annak”, hogy Magyarország súlyosan megsérti az uniós normákat. Ha az uniós bíróság ítéletét valóban nem kívánja betartani a kormány, azt bizony valóban súlyos normasértésként fogják értékelni. Ennek a történetnek a végén Magyarország szavazati jogának megvonása állhat – foglalta össze Valki László.

– Mindez újraaktivizálja majd azokat a politikai erőket, amelyek már eddig is keresték az uniós jogi eszközöket a magyar demokráciadeficittel szemben – mondta lapunknak Fleck Zoltán is. A jogszociológus szerint egyértelmű, hogy ha valami az Európai Unióban alapértéknek számít, az a menekültügy, annak emberi jogi és egyéb szolidaritásalapú kezelése, épp ezért mindez ismét feltüzelheti a 7-es cikkely megindítását sürgetőket. Fleck azt is mondta: Orbán Viktor belpolitikai okból, de egyre jobban veszélyezteti az uniós tagságot, aminek súlyos, elsősorban a magyar emberek számára káros és veszélyes következményei lesznek.

Navracsics: érvényes a kvótadöntés
Már így is sokáig vártunk az eljárás megindításával - mondta .Navracsics Tibor magyar EU-biztos a Heti Válasznak adott interjúban a Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra, amelyet az EP azért foganatosított, mert bár a nevezett országok elfogadták a kvótát, nem teljesítették azt. Azt is mondta, kvótaügyben érvényes döntés van, végre kellene hajtani, annál is inkább, mivel Magyarország nem kérte a döntés felfüggesztését a kvótaperben születendő ítéletig.

Szerző

Botka árnyékkormányt alakít

Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:03
FOTÓ: Molnár Ádám

Egy szóval nem mondta neki senki a pártból, hogy ha őszig nem nő a támogatottsága, akkor felügyelet alá veszik és változtatni kell a stratégiáján. Ilyesmiről csak a sajtóban olvasott – állítja Botka László a Vasárnapi Híreknek adott interjújában. A nyilvánosságban a plakáttörvény kapcsán feszült egymásnak az MSZP miniszterelnök-jelöltje és frakcióvezetése. A plakáttörvény kerüli kavarodást Botka most úgy kódolja, hogy a Fidesz csapdát állított az MSZP-nek, és komoly siker, hogy nem estek bele. Állítja, az első pillanattól világossá tette a frakcióvezetésnek – amely szívesen adott volna be módosító javaslatokat a csak kétharmados többséggel változtatható választási eljárásról szóló törvényhez –, hogy nem állhat elő olyan helyzet, amikor csak a Fidesz és az MSZP szavaz együtt. Mindenesetre Botka nem rágódik tovább az ügyön, a Vasárnapi Hírek interjúja szerint már arra koncentrál, hogy augusztus végén bemutathassa a 106 egyéni választókerületben induló balos jelöltet, és addigra összeállítson egy árnyékkormányt is.

Szerző