Mészáros Riviérája a Balaton

Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:01

A balatonberényi nudista kempingtől a becsődölt almádi szállodáig terjed a balatoni Mészáros-birodalom. Tucatnyi tóparti településre betette már a lábát a felcsúti gázszerelő, aki a fideszes válaszadók szerint is Orbánnak köszönheti gazdagodását.

Tiborcz István, Orbán Viktor veje még csak az „előőrs”, mondhatni Mészáros Lőrinc „szálláscsinálója” volt a Balatonnál, amikor az érdekeltsége két éve megszerezte a balatoni hajózási társaságtól a keszthelyi jachtkikötőt. Ma már Keszthelyen az a mondás járja, hogy néhány foghíj kivételével szinte a város egész Balaton-partját a miniszterelnökhöz köthető „új nemzeti burzsoázia” ellenőrzi, és mostanra már alig maradt tóparti település, ahol ne lenne valamilyen „Mészáros-érdekeltség”.

A szállodabizniszbe vágott bele először a milliárdos felcsúti gázszerelő-polgármester: a Hunguest-csoport felvásárlásával került hozzá az egykori balatonalmádi Ramada, mely ma már Hotel Bál Resort néven fut. A tágabb régióban, Hévízen, Tapolcán és Zalakaroson is övé lett egy-egy hotel, hogy azután a patinás, de felújítandó keszthelyi Hullám és Balaton szállók is a birodalom részei legyenek.

Keszthelynél maradva: a Mészáros-Tiborcz-köröket emlegetik az idén nyáron még nyitva tartó, de teljes átépítésre váró „SZOT-os”, retró hangulatú Hotel Helikon, valamint a bezárt és egyre pusztuló Hotel Via új gazdájaként is. Kevéssel arrébb ott a vitorláskikötő, melynek tulajdonosai közül ugyan az Orbán-vő idővel kiszállt, de az emberei bent maradtak. A keszthelyi kép a Zala Kemping és Üdülőfalu bekebelezésével lett teljes. Merthogy az évtizede még az SCD Group elnökeként kempingfejlesztést ígérő Jászai Gellért által vezetett Konzum-csoport - ide vásárolta be magát Mészáros Lőrinc - BLT Group Zrt. nevű leányvállalata megvette a tucatnyi balatoni kempinget üzemeltető Balatontouristot. Ezzel, s a Hunguest szállodalánc korábbi megvásárlásával a legnagyobb hazai turisztikai vállalkozás jött létre.

A veszprémi központú, 66 éves Balatontouristtal 106 hektárnyi Balaton-parthoz jutott a Mészáros-Jászai kettős. A cég kínálatában jelenleg tizenkét kemping van körben tó partján, 5200 kempinghellyel, 500 bungalóval, 200 mobilházzal. (Fontos azonban tudni, hogy a kempingeknek csak üzemeltetője, nem pedig tulajdonosa a Balatontourist.) E szálláshelyeken tavaly 183 ezer vendég 630 ezer vendégéjszakát töltött el, a cég ezzel a balatoni régió vendégforgalmának mintegy hetedét tudhatta magáénak. A Balatontourist egyébként a mérlegadatok szerint nyereségesen üzemeltette a kempingeket: 2015-ben 1,6 milliárd forint árbevétel mellett 123 milliós adózott eredményt ért el. A badacsonyörsi kempinget nem a Balatontourist üzemeltette, annak területét e csomagon felül szerezték meg Mészárosék, nem mást, mint Leisztinger Tamást kiszorítva onnan.

Mészáros kempingjei kapcsán fontos megjegyezni: a múlt év végén elfogadott 365 milliárd forintos Balaton-fejlesztési csomagból ötmilliárdot különítettek el kempingfejlesztésére. Sokan pedig azon sem sokan csodálkoznának a tóparton, ha rövidesen úgy módosulna a Balaton-törvény, hogy lehetővé tenné a kempingek mostaninál nagyobb arányú beépíthetőségét.

Ami pedig nyilván már csak hab a tortán: a Badacsonyi Pincegazdaság, ezáltal a zánkai Borhotel is Mészáros Lőrinc érdekeltsége lett.

Minden hasznot hajt neki
Második kompjárat a Balatonon Badacsony és Fonyód között, új Sió-zsilip, vasútfejlesztés, élménypark – jelentősebb tételek a tavaly év végén kormányhatározatba foglalt 365 milliárd forintos Balaton-fejlesztési keretből. És persze ötmilliárd forint a kempingeknek. S ha már Mészáros Lőrinc meg balatoni fejlesztések: a 365 milliárdos hazai forrásból álló keretből közel százmilliárd esik a jelenleg is zajló déli parti vasútfejlesztésre, a kivitelező konzorcium egyik tagja pedig a felcsúti polgármester érdekeltsége, az R-Kord Kft.
Ha közvetve is, de a térség fejlesztése Mészáros turisztikai érdekeltségeinek is hasznot hajthat. Jut 2,1 milliárd kikötőfejlesztésre, 4,9 milliárd új hajók beszerzésére, a Fonyód és Badacsony közé tervezett második kompra pedig 5,9 milliárd forint. A tervek szerint turisztikai fejlesztésekre összesen 26,7 milliárdot, a vízminőség- és biztonság javítására 38,3 milliárdot, közlekedésre pedig 122,6 milliárdot fordítanak majd.

A Balatontourist által üzemeltetett kempingek közül a balatonfüredinek és a balatonberényinek a helyi önkormányzat a tulajdonosa. Berény független polgármestere, Horváth László, ekként vélekedett arról, hogy már Mészáros-érdekeltség üzemelteti a létesítményt:

– Egész Európában híre van a naturista kempingnek, nekünk az idegenforgalmi adó bevételen túl az évi tízmilliós bérleti díj a fontos, legyen bárki is az üzemeltető. A község egyébként minden évben a tízből kétmilliót a nudistakemping fejlesztésére fordít. Nekem, független polgármesterként is mindenkire mosolyogni kell: aki pénzt ad, arra azért, aki meg lehet, hogy pénzt fog adni, arra azért.

Balatonszemes a Vadvirág üdülőteleppel érdekelt a Mészáros-féle kempingbizniszben. A település független polgármestere, Takács József azt mondta érdeklődésünkre: ha nem ők az üzemeltetők, akkor számukra mindegy, hogy ki az.

Ruzsics Ferenc, Keszthely fideszes polgármestere viszont a mai napig nem árulja el, hogy vajon kikre gondolhatott, amikor az idei szezonnyitó köszöntőjében arról beszélt, „egyesek mások becsapásával, félrevezetésével, újabban a pályázati rendszer kiskapuinak a kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni, nagyjából munka nélkül és utána ezt a hasznot felelőtlenül élvezik mások kárára”.

Barátjának köszönheti gazdagodását
A teljes népesség mindössze 6, de a fideszeseknek is csak a 14 százaléka gondolja úgy, hogy Mészáros Lőrinc a saját erejéből gazdagodott meg - derül ki a Republikon Intézet által a 24.hu megbízásából készített felmérésből. Az összes megkérdezett 71 százaléka szerint a felcsúti polgármester, aki egy év alatt százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, Orbán Viktornak köszönheti a meggazdagodását. A Fidesz szavazói között is többségben (53 százaléknyian) vannak, akik a kormányfőnek tulajdonítják gyarapodását. Így látja a bizonytalanok 68 százaléka és a baloldali-liberális (91 százalék), illetve jobbikos válaszadók (89 százalék) elsöprő többsége. Mészáros kivételes ismertségnek örvend: a teljes népesség 71 százaléka tudja, ki ő.

Ha nem ébred időben a nép... 

Mészáros Lőrinc Siófokon még csak két kempinget üzemeltet, de a város független polgármestere, a Balatoni Szövetség alelnöke, Lengyel Róbert aggodalommal nézi a semmiből feltűntek mesés gyarapodását.

- Találkozott már Mészáros Lőrinccel?

- Nem találkoztunk. Ellenben tudok róla, hogy a közelmúltban kétszer is a városban járt, először az utánpótlás számára TAO-pénzből és önkormányzati támogatásból felépült szivacskézilabda-csarnok avatásán, majd a Siófok-Puskás Akadémia NB II-es futballmeccsen, Orbán Viktor társaságában. Akkor Facebook-posztomban fel is tettem a kérdést: mibe fog ez kerülni nekünk? Nos, rövidesen megkaptam a választ: a képviselő-testület fideszes többsége beterjesztette, majd a vétóm ellenére meg is szavazta a terjedő hírek szerint Garancsi István közelébe került helyi futballklub támogatásának a növelését.

- Ráadásul felcsúti kollégája nem csak meccsre jár, két kemping révén már Siófokon is megvetette a lábát...

- Piacgazdaságban, ha valakinek tőkéje van, akkor azt vásárol, amit akar. Az már más kérdés, ahogy sokan, úgy én is aggodalommal nézem a semmiből feltűntek mesés gyarapodását, tündöklését.

- Miért aggódik?

- Mert nagyon kezdünk hasonlítani a Mátyás király halála utáni időkre, amikor tizen-egynéhány oligarchacsalád tartotta kezében az országot, gyakorlatilag tőlük függött minden és mindenki. Ma is egy szűk kör szövi át gazdasági befolyásával az egész országot. Ha nem ébred időben a nép, annak következményei beláthatatlanok.

Chikán Attila: leszakadóban Európától

Publikálás dátuma
2017.06.30. 19:12
Fotó: Szalmás Péter

Határozottan ki kell mondani, hogy Magyarországon nagyon erős a korrupció, és az uniós támogatások egy nagy részét korrupciós csatornákon osztották el, és osztják el - mondta riporterünknek Chikán Attila, a Corvinus professzora. Az interjút a Népszava szombati számában olvashatja, oldalunkon is szombat reggel jelenik meg.

Szerző

Egy igazi csodagyerek: Matolcsy Ádám

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:00
Tüntetés az Origóért - Fotó: Szalmás Péter
Gazdasági csodagyerek lehet Matolcsy Ádám, hiszen csodával határos módon jutott az Origo hírportált is tulajdonló, közpénzekkel segített, milliárdos értékű céghez. A jegybankelnök fia hallgat a vételárról.

Az éppen csak a 31. évét betöltő Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia szerdán egyik pillanatról a másikra a honi médiabefektetők legnagyobbjai közé katapultálta magát. Bejelentette: cége, a Magyar Stratégiai (MS) Zrt. megvásárolta az Origo kormánypárti hírportált üzemeltető vállalkozást. A kisebbik Matolcsy fiú a Magyar Időknek adott interjújában nagyvonalúan annyit mondott, hogy ez az ügylet egy élet munkájának gyümölcse: "A vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni. Pénzügyileg ez a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A hitel átvállalásánál nemcsak a termék a fedezet, hanem eddigi életem munkája, az összes cégem, ingatlanaim, szóval minden."

A cégbírósági nyilvántartás szerint bőven akad olyan gazdasági szervezet, ami Matolcsy Ádámhoz köthető. Az interjúban emlegeti például azt az informatikai társaságot, amelyet még 18 évesen gründolt, s amely később profilt váltva saját márkás fodrászbútorok gyártásába kezdett. A Glamorous Kft. ráadásul már több szempontból is nevezetesnek mondható. (A céget 80 százalékban ugyancsak az MS Zrt. birtokolja, míg a fennmaradó rész a Matolcsy Ádám több vállalkozásában is feltűnő Feodor András kezében van.) A cégen keresztül ugyanis gyártulajdonos lett, hiszen a Glamorous Kft. egy váratlan fordulattal 2015 utolsó hónapjában megvásárolta a nála mintegy hússzor nagyobb, és nagyobb múltú veszprémi Balaton Bútor Kft.-t a Fotextől. A tranzakciót a családhoz tartozó Szemerey Tamás pénzintézete, a Növekedési Hitelbank által folyósított kölcsön segítette. Az erről tanúskodó jelzálogjog a Balaton Bútor és a Glamorous cégbírósági kivonatán is olvasható.

Hallgat a jegybankelnök fia
„A tranzakcióval kapcsolatban nem kértem tőle tanácsot, de megkérdeztem, hogy politikailag mekkora kárt okozhat neki a negatív médiavisszhang. Ő rám bízta a döntést, ne érezzem úgy, hogy a családnevem bármiben gátol.” Ezt mondta Matolcsy Ádám édesapjáról a Magyar Időknek. Itt azt is elmondta: nem vett fel hitelt a tranzakcióhoz, de nem is tehetné meg, hiszen a vállalatcsoport jelenlegi hitelei miatt akvizíciós hitelt már nem tudna felvenni.
Írásban kerestük Matolcsy Ádámot, s interjút kértünk tőle. Megküldtük kérdéseinket is, többek között azt, hogy mennyibe került a New Wave Media Group Zrt., milyen bevételekből tudta fedezni a vételárat, mekkora összegű hitelt kellett átvállalnia a cégvásárlással, s a Növekedési Hitelbank mellett, mely pénzintézeteknek tartoznak, közpénzekkel gazdálkodó bankokkal szemben van-e tartozásuk, s ha igen, mekkora összegű. Rákérdeztünk arra is, mennyi időn belül kell törleszteniük terheiket.
De nemcsak rokoni ügyekről érdeklődtünk, arról is, hogy új cégének jelenleg is van futó állami projektje, egy informatikai fejlesztés, pedig az interjúban azt mondta, szándékosan kerüli a közbeszerzéseket.
Matolcsy Ádám azonban nem válaszolt - így nem tudjuk azt se, összeférhetőnek tartja-e az állami hirdetéseket, megbízásokat a kezébe került médiabirodalom révén.

Utóbbi társaság papírjai mást is mutatnak, amelyre aligha büszkék a tulajdonosok. A Glamorous irataiból kiderül, hogy a cégnél 2013 augusztusában, majd tavaly április végén a NAV végrehajtást tartott. A társaság elmúlt évi mérlegéhez csatolt dokumentum szerint a céget egy jogerős határozatban 83 ezer forintos bírsággal sújtották. Hogy a 2016. évi végrehajtás ez volt-e, az csak valószínűsíthető, hiszen a szankció kivetője nem derül ki. Ez persze nem egy égbekiáltó összeg, ám ha az ember édesapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere, ekkora összegű hiátust is illik elkerülnie. De a 2013-as végrehajtáskor is csaknem fél éve a jegybank elnöki székében ült Matolcsy György.

Cégei eddigi ékköve, a Balaton Bútor az interjú szerint nagy exportsikereket értek el. A mérlegbeszámoló szerint viszont a külföldi árbevétel gyakorlatilag nem változott: a tavalyi 699 millió előtt, 2015-ben 686 milliót hoztak össze. Ám az látszik, hogy „nem koncentrálnak” a belföldi piacra: az említett időszakban az itthoni forgalom 777 millióról 324 millióra zuhant. Az összesített forgalom így egy év alatt 1,46 milliárdról 1,02 milliárd forintra olvadt. Ami ennél is aggasztóbb lehet, hogy a 2015-ös 110,6 milliós adózott eredmény lényegében eltűnt, tavaly már csak 266 ezer forint nyereség jött össze. Az Origót megvásárló MS Zrt. ehhez képest kifejezett bravúrra volt képes. A tavalyi 145 millió forintos árbevételből 120 milliós nyereséget hozott össze, ami csaknem 83 százalékos profitráta. Mindezt a cég tevékenysége magyarázza: ingatlanok adásvételével és bérbeadásával foglalkozik. A profitból az egy személyben tulajdonos Matolcsy Ádám 75 milliós osztalékot vett fel, a fennmaradó részt eredménytartalékba tették.

Az ifjabbik Matolcsyhoz még egy cég, az Eurotourism Kutató és Tanácsadó Kft. köthető. Ezt édesanyjával, Matolcsy Gyöngyivel közösen birtokolják, de a papíron társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozó cég csak vegetál, évek óta 2-3 millió körüli forgalma van.

Családi körben az Origo
2015 végén a New Wave Média Kft. megvásárolta az Origo Média Zrt.-t a Magyar Telekomtól. A teljes cégcsoportért 13,2 millió eurót, mintegy 4 milliárd forintot fizettek. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Orgio szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.
Nagyon is kérdés, Matolcsy Ádám miből vette meg az Origót eddig birtokló New Wave Media Groupot, hiszen cégei közül a vásárló Magyar Stratégiai Zrt. valóban prosperál, ám teljesítménye nagyságrendekkel elmarad az Origo értékétől. A portált két évvel ezelőtt 4,2 milliárd forintért adta el a Telekom a VS.hu-t birtokló New Wave Media Kft.-nek. Azt nem tudni, ifjabb Matolcsy mennyit fizetett a kormánypárti hangvételűvé vált oldalért, s a jegybankelnök fia nem is válaszolt idevágó kérdésünkre (sem). Pedig cégeinek nemhogy a tavalyi évi, de nagyjából teljes eddigi működéséből sem igazán lehet fedezni az Origo milliárdos nagyságrendű vételárát.
Az adás-vételről szóló közlemény azt állította, az Origót is birtokló milliárdos cég működését tavalyra sikerült nyereségessé tenni, tehát elméletileg akár a vételárnál valamivel többért is túladhattak volna az Origón. Ám még ha feltételezzük is, hogy az Origo valós értékénél kevesebbet fizetett a tetemes hitelállomány átvállalása miatt, ami tavaly év végén 1,3 milliárd forintot tett ki, a cégcsoport így is milliárdos értékű. (Az Origo tavalyi 5,3 milliárdos bevételből majdnem félmilliárdos nyereséget tudott kitermelni a korábbi veszteségek után.)
Persze azt sem lehetett tudni, hogy a VS.hu-t vezető - Matolcsy Ádámhoz is kapcsolódó - Száraz István miből vásárolta meg az Origót a Magyar Telektomtól 2015 végén. Eredetileg Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a neve merült fel vevőként.
Ám az Origóba nem ekkor tette be a lábát a kormányoldal. 2014. június 2-án Sáling Gergő, a portál főszerkesztője váratlanul távozott posztjáról. Sálingnak a Lázár János kancelláriaminiszter számára kínos cikkek miatt kellett mennie, és a kormány az Origo tulajdonosán, a Magyar Telekom Nyrt.-n keresztül többször próbált "odahatni", amikor számukra érzékeny témákról írtak. A gyenge cáfolatok ellenére június 5-én az Origo hírrovatának tíz tagja a Facebookon jelentette be, hogy felmondanak, majd őket sokan követték, miközben Pálmai L. Ákos vette át az Origo irányítását. Ez a vezetőség sem maradt sokáig a posztján. 2015 végén a New Wave Média Kft. vásárolta meg az Origo Média Zrt.-t. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Origo szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.

"Strómanokról átálltak a gyerekeikre"

Éppen aznap mondta ki másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, hogy Bárándy Gergely jogosan mondhatja, Matolcsy György jegybankelnök, családja és környezete lopja a közpénzt, amikor kiderült Matolcsy Ádám üzlete. Az MSZP-s képviselő szerint ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell arra, hogy igazat mondott, amikor ezt állította.

Ki lehet mondani, hogy közpénzből épít médiabirodalmat a Matolcsy-család?

- Abszolút, épp arról van szó, hogy közpénzből szereznek ilyen-olyan gazdasági érdekeltségeket. Az ugyanis, ami az Origót birtokló cégbirodalommal történt, ékes bizonyítéka annak a mondatnak, amely miatt Matolcsy György beperelt engem. Hogy egy strómancégnek közben átjátszották, s csak ezután került Matolcsy Ádám nevére ez a birodalom, lényegében ugyanaz, mintha egyik bankszámláról közvetlenül a másikra utalták volna a közpénzt.

Ez az új módi?

- Igen, úgy tűnik, ez az új, egyszerű Fidesz-recept: a strómanokról átálltak a gyerekeikre. Elég csak megnézni Orbán Viktor lányának és vejének, Matolcsy György fiának, vagy épp az önmagában is stróman Mészáros Lőrinc gyermekeinek csodálatos üzleti "tehetségét", s sikereit. Minden esetben lopott közpénzekről van szó.

Vissza lehet valaha szerezni ezeket az adóforintokat?

- Egy kormányváltás esetén mindenképpen politikai és jogi elszámoltatásra van szükség, hiszen itt a vádhatóság nagyon könnyen bűncselekményeket állapíthat meg, a jogállami eljárások végén pedig a lopott vagyon is visszakerülhet a magyar adófizetők jogos birtokába. Minden olyan esetben ugyanis, ahol kimondható, hogy egy kormányzati vagy közjogi szereplő állami hatalmával visszaélve jutott, vagy juttatta családját, barátait jogtalan előnyhöz, ott bizony bűncselekmény valósult meg. Ezt senki ne felejtse el.

B. I. M.Szerző