Földindulás a Vatikánban

Publikálás dátuma
2017.07.03 07:33
Müllert még XVI. Benedek pápa nevezte ki, ám idővel sok lett a súrlódás FOTÓ: GETTY FRANCO ORIGLIA
Fotó: /

Ha eddig bárki kételkedett volna abban, hogy a Vatikánban rendkívül erős ideológiai viták zajlanak Ferenc pápa és több bíboros között, ennek újabb egyértelmű jele, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a teológiai kérdésekben mindenhatónak számító Hittani Kongregáció konzervatív nézeteiről ismert prefektusa, Gerhard Ludwig Müller megbízatását. A kérdés az, miért? A kettejük közötti ideológiai ellentétek nyomán, vagy mindez összefüggésben áll George Pell, a Gazdasági Titkárság prefektusa elleni, pedofil vádak miatt indított eljárással?

Müllert még 2012-ben honfitársa, XVI. Benedek nevezte ki. Teológiai kérdésekben hasonló álláspontot képviselt a két német főpap. Miután azonban 2013-ban Ferencet választották egyházfőnek, egyre több lett a súrlódás az elődjénél jóval nyitottabb pápa és Müller között. Elsősorban az elváltak és újraházasodottaknak való szentségek kiszolgáltatása terén akadtak nézetkülönbségeik. Müller ugyanis úgy vélte, erre kizárólag akkor van mód, ha az új pár „önmegtartóztató” életvitelt folytat, a pápa azonban nem értett egyet vele. 2014-ben Müller is aláírta azt a dokumentumot, amelyben 13 bíboros aggodalmát fejezte ki az egyházban tapasztalható folyamatok miatt.

Elképzelhető azonban, hogy egy másik ügy áll a háttérben. Müller volt a felelős a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények felderítéséért. Februárban tagadta a vádat, amely szerint a katolikus egyház megpróbálta eltussolni ezeket az ügyeket. Ám a George Pell bíboros ellen múlt héten indított eljárás egészen mást mutat. Elképzelhető, hogy a pápa Müllert is felelőssé tette az ügy kirobbanásáért.

Nagy visszhangot keltett az is, hogy Ferenc pápa a közelmúltban elbocsátotta Gerhard Ludwig Müller három közvetlen munkatársát. A német főpap egy májusi interjúban hangot is adott ellenérzéseinek. Müller manapság a világ legismertebb teológusai közé tartozik ugyan, s a Szentszék legbefolyásosabb kongregációját irányította, ám sosem tartozott a pápa közvetlen, szűk köréhez. Menesztése ettől függetlenül valóságos földindulással ér fel a Vatikánban. Utóda a kongregáció eddigi titkára, a spanyol jezsuita, Luis Ladaria Ferrer lett, akit szintén konzervatívnak tartanak. Egy a 30 Giorni olasz lapnak korábban adott interjújában azt közölte, nem szereti a szélsőségeket, sem a tradicionalistákét, sem a progresszívekét.

Szerző
2017.07.03 07:33

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07