Földindulás a Vatikánban

Publikálás dátuma
2017.07.03 07:33
Müllert még XVI. Benedek pápa nevezte ki, ám idővel sok lett a súrlódás FOTÓ: GETTY FRANCO ORIGLIA
Fotó: /

Ha eddig bárki kételkedett volna abban, hogy a Vatikánban rendkívül erős ideológiai viták zajlanak Ferenc pápa és több bíboros között, ennek újabb egyértelmű jele, hogy az egyházfő nem hosszabbította meg a teológiai kérdésekben mindenhatónak számító Hittani Kongregáció konzervatív nézeteiről ismert prefektusa, Gerhard Ludwig Müller megbízatását. A kérdés az, miért? A kettejük közötti ideológiai ellentétek nyomán, vagy mindez összefüggésben áll George Pell, a Gazdasági Titkárság prefektusa elleni, pedofil vádak miatt indított eljárással?

Müllert még 2012-ben honfitársa, XVI. Benedek nevezte ki. Teológiai kérdésekben hasonló álláspontot képviselt a két német főpap. Miután azonban 2013-ban Ferencet választották egyházfőnek, egyre több lett a súrlódás az elődjénél jóval nyitottabb pápa és Müller között. Elsősorban az elváltak és újraházasodottaknak való szentségek kiszolgáltatása terén akadtak nézetkülönbségeik. Müller ugyanis úgy vélte, erre kizárólag akkor van mód, ha az új pár „önmegtartóztató” életvitelt folytat, a pápa azonban nem értett egyet vele. 2014-ben Müller is aláírta azt a dokumentumot, amelyben 13 bíboros aggodalmát fejezte ki az egyházban tapasztalható folyamatok miatt.

Elképzelhető azonban, hogy egy másik ügy áll a háttérben. Müller volt a felelős a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények felderítéséért. Februárban tagadta a vádat, amely szerint a katolikus egyház megpróbálta eltussolni ezeket az ügyeket. Ám a George Pell bíboros ellen múlt héten indított eljárás egészen mást mutat. Elképzelhető, hogy a pápa Müllert is felelőssé tette az ügy kirobbanásáért.

Nagy visszhangot keltett az is, hogy Ferenc pápa a közelmúltban elbocsátotta Gerhard Ludwig Müller három közvetlen munkatársát. A német főpap egy májusi interjúban hangot is adott ellenérzéseinek. Müller manapság a világ legismertebb teológusai közé tartozik ugyan, s a Szentszék legbefolyásosabb kongregációját irányította, ám sosem tartozott a pápa közvetlen, szűk köréhez. Menesztése ettől függetlenül valóságos földindulással ér fel a Vatikánban. Utóda a kongregáció eddigi titkára, a spanyol jezsuita, Luis Ladaria Ferrer lett, akit szintén konzervatívnak tartanak. Egy a 30 Giorni olasz lapnak korábban adott interjújában azt közölte, nem szereti a szélsőségeket, sem a tradicionalistákét, sem a progresszívekét.

Szerző
2017.07.03 07:33

Nőnek öltözött izraeli kommandósok keveredtek tűzharcba, 8-an meghaltak Gázában

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:17

Fotó: AFP/
Agyonlőtték a Hámász egy parancsnokát és az IDF egy alezredesét is. Az izraeli hadsereg szerint egy félresikerült hírszerző akció vezetett a vérfürdőhöz. Közel 100 rakétával válaszolt a Hámász.
Az izraeli hadsereg katonái egy feltehetően félresikerült gázai bevetés során tűzharcba keveredtek a Hámász fegyvereseivel vasárnap. Egy fedett akciót hajthattak végre, ám annak részleteiről nem sokat lehet tudni. Ami biztos, hogy
meghalt az izraeli hadsereg (IDF) egy alezredese és hét palesztin fegyveres - köztük a Hámász egy parancsnoka és a Népi Ellenállási Bizottság nevű, fegyvereseket tömörítő szervezet egy tagja.
Szemtanúk beszámolói alapján azt írja a Guardian, az álruhás, egyebek mellett nőnek öltözött katonák autóját azért állította meg a Hámász-parancsnok, Nour Baraka, hogy ellenőrizze a benne utazók személyazonosságát. Ám a kommandósok egy hangtompítós fegyverrel agyonlőtték Barakát. Az IDF katonái menekülőre fogták, miközben a Hámász üldözte őket. Egy olajfaliget felé tartottak, ahonnan helikopterrel vitték tovább őket. A menekülő kommandósok útját az izraeli légierő biztosította: negyvennél több rakétát lőttek ki az üldözőkre az Euronews szerint. Kimentésük után megsemmisítették az ő autójukat is, melyből számítástechnikai berendezések roncsai kerültek elő.
Válaszként Gázából tizenhét rakétát lőttek ki Izrael déli területére vasárnap. Ebből ugyan csak hármat semmisített meg az izraeli rakétavédelmi rendszer, de többségük kietlen területen ért földet, egyedül egy csirketelepben keletkezett könnyebb kár, számol be a Times of Israel. A hatóságok a rakétavédelmi rendszer bővítését tervezik a területen.
Az IDF egy szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, egy Izrael szempontjából rendkívül fontos felderítő küldetésen vettek részt a kommandósok. Céljuk nem emberrablás vagy Nour Baraka meggyilkolása volt, hanem hírszerzés, ám a küldetés félresikerült. A lelőtt izraeli katonáról annyit árultak el, neve kezdőbetűje M., 41 éves volt, és civilben két gyerekes családapa. Megsérült egy másik katona is, ő hétfőn nyerte vissza eszméletét, állapota stabil.
Az izraeli határ mellett a palesztinok március óta tartanak heti rendszerességgel tüntetéseket, melyek során már nagyjából 220 demonstrálót lőttek agyon az IDF katonái. Ugyanakkor múlthéten Izrael üzemanyag szállítását engedélyezte a blokád alatt tartott gázai övezetbe, és egy 15 millió dollár értékű katari segélyszállítmány célba juttatását is lehetővé tette. A történtek viszont súlyosan veszélyeztetik a legutóbbi időben kialakult nem hivatalos tűzszünet törékeny eredményeit.
Újabb 80 rakétát lőttek ki hétfőn a gázai övezetből.
A Hámász a halott fegyvereseinek temetése után jelentette be: rengeteg, az izraeli telepeseket célzó rakétával fog bosszút állni a történtekért, írja a Reuters. A hétfői rakéták egyike eltalált egy izraeli buszt, súlyosan megsebesítve egy embert.
2018.11.12 17:17
Frissítve: 2018.11.12 19:12

Tűz Kaliforniában - Már harminc felett a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2018.11.12 17:07

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Harmincegyre nőtt a halálos áldozatok száma, kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, utoljára egy 1933-as tűzeset járt ennyi halálesettel az államban.
Három helyen pusztít a tűz Kaliforniában. Az állam északi részén a campi tűz áldozatainak száma hattal nőtt, a délebbre lévő woolsey-i tűzben két újabb haláseset történt, amikor a lángok megrongálták a tengerparti üdülőhelyeket, köztük Malibut. 250 ezer ember kényszerült arra, elhagyja otthonát. Jerry Brown Kalifornia kormányzója levélben sürgette Trumpot, hirdessen szükségállapotot, így több szövetségi anyagi forrás állna rendelkezésre a mentéshez. A kérés akkor érkezett meg, amikor az elnök megfenyegette az államot az anyagi hozzájárulások csökkentésével, a tűzért a nem megfelelő erdőgazdálkodást okolva. Harold Schaitberger, a Nemzetközi Tűzoltószövetség elnöke „meggondolatlannak és sértőnek” nevezte Trump kijelentését. 
Butte megye seriffje, Kory Honea egy sajtótájékoztatón elmondta, öt ember holttestét házaikban találták meg, egy hatodikét autójában, és legalább 228 ember sorsáról nem tudni. A campi tűz 45 ezer hektáron pusztít, a terület 25 százalékán sikerült elkeríteni, a határok természetesek, mint például folyók, vagy tűzoltók által ásott 3 méter széles árkok. Azonban még napokig, hetekig tarthat, amíg lángok teljesen megszűnnek, a következő napokban 112 kilométeres szél is várható. A rendőrség fosztogatással gyanúsítottakat tartóztatott le Paradise városban, akik erdészeti munkásoknak adták ki magukat. A wolsey-i tűz 34 600 hektáron ég, 10 százalékát sikerült lokalizálni. A hilli tűz jóval kisebb, 1840 hektárt perzselt fel. Miley Cyrus, Neil Young, Gerard Butler is azok között van, akik elvesztették otthonukat. Young Twitter-bejegyzésében bírálta Trumpot, mert nem hajlandó semmit tenni a klímaváltozás ellenében. A tűzért a felmelegedés, és a szárazság okozta, a jelentős károkban az is közre játszik, hogy Kalifornia lakossága a hetvenes évek óta megkétszereződött, 40 millióra nőtt, és egyre többen élnek az erdős vidékeken, azok közelében.
Szerző
2018.11.12 17:07
Frissítve: 2018.11.12 17:11