Feszült Washington és Peking viszonya

Hamar véget ért Washington és Peking barátsága. Hszi Csin-ping kínai elnök ugyanis úgy fogalmazott Donald Trump amerikai elnöknek, hogy a két ország viszonyát „negatív tényezők" befolyásolják. Az Egyesült Államok több akciója bőszítette fel Pekinget. Trump néhány nappal ezelőtt rendelte el fegyverek eladását Tajvanak. Hszi a telefonbeszélgetés során felszólította az amerikai elnököt, hogy tartsa tiszteletben az „egy Kína" elvét.

Kína súlyos provokációnak nevezte azt is, hogy egy amerikai rombolót küldtek a Dél-kínai-tengerhez. A pekingi külügyminisztérium állítása szerint a hadihajó engedély nélkül hatolt kínai felségvizekre. Az USS Stethem nevű romboló vasárnap elhaladt Triton szigetének 12 mérföldes zónájában - közölte az Egyesült Államok. Ez a Paracel-szigetekhez tartozik, amelyet Kína mellett Tajvan és Vietnam is magáénak vall.

Kína ezt követően harci gépeket és hadihajókat vezényelt a térségbe. A külügyminisztérium pedig felszólította az amerikaiakat, hogy „azonnal hagyjanak fel a provokációkkal". A közlemény szerint Peking minden szükséges lépést megtesz azért, hogy megvédje szuverenitását. Amerikai közlés szerint a rombolót azért küldték a Dél-kínai-tengerhez, hogy a térségben biztosítsák „a szabad hajóközlekedést".

Szerző
Témák
Peking Washington

Meghosszabbították az ultimátumot

Szaúd-Arábia és arab országbeli szövetségesei 48 órával meghosszabbították a Katarnak adott ultimátumot. Ez derül ki a szaúdiak, illetve Egyiptom, Bahrein, valamint az Arab Emírségek által aláírt dokumentumból. 

Ezen államok június 5-én jelentették be, hogy megszakítják a diplomáciai és a kereskedelmi kapcsolatot Dohával, amely a „terrorizmust támogatja. Katarnak július 2. éjfélig adtak határidőt arra, hogy teljesítse 13 pontból álló követeléseiket.

Katar ma kíván reagálni hivatalosan a követelésekre. Tamim bin Hamad Al Thani sejk megnyilatkozását az ügyben közvetítőnek kinevezett kuvaiti emír közli majd az említett államokkal. Tamim bin Hamad azzal vádolta Szaúd-Arábiát, hogy tudatosan határozott meg teljesíthetetlen feltételeket. Ez egyebek mellett az al-Dzsazíra bezárását tartalmazta.

 

Szerző
Témák
ultimátum

Mit rejt az aranytojás?

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:39

Az észak-svédországi Kiruna alapja a közeli bányakitermelés miatt instabillá vált, és a lakosok kénytelenek voltak három kilométerrel arrébb költöztetni a városközpontot. Vigaszként egy építésziroda szaunával lepte meg a városlakókat, ami egy napelemes aranytojás.

Szerző
Témák
szauna